4 inheemse favorieten voor het balkon

Afhankelijk van de ligging van jouw balkon, kun je natuurlijk eindeloos variëren met plantcombinaties. Dat is super tof, maar voor veel mensen is veel keuze juist reden tot keuzestress en besluiteloosheid. Om je een eindje op weg te helpen deel ik – Lieke – graag mijn favoriete inheemse planten voor het balkon met jou ter inspiratie.

Betonie (Stachys Officinalis)

Inheemse Balkon Favorieten - Lieke Marvy Green
Stachys Officinalis - Czyściec Lekarski

Mijn eerste favoriet is Betonie. Een middelhoge plant (tot 90cm) met roze bloemen die je doen denken aan bijenkorfjes. Niet verrassend is dan ook dat deze plant super aantrekkelijk is voor hommels en bijen. Maar niet alleen vinden onze zoemende vrienden de Betonie interessant, ook vlinders genieten van de nectar van deze plant. Betonie houdt van een zonnige standplaats en doet het zowel goed in vochtige als meer droge grond. Je kunt ‘m planten in de tuin, maar hij doet het ook goed in pot. Leuk om te weten; de bloemen en bladeren zijn niet giftig en ook eetbaar. De  Betonie bloeit van juni tot en met augustus.

Gewone margriet (Leucanthemum Vulgare)

Pexels - Valeriia Miller

Van de Margriet kun je ook snoepen van de bloemen en de bladeren. Zelfs de wortels van deze plant zijn eetbaar. De Gewone Margriet is wintergroen en zal dus voor een blijvend groen balkon zorgen als je hiermee jouw planten combineert. Van alle favorieten is dit mijn nummer één, want naast dat ‘ie wintergroen is, is de bloeitijd ook nog eens lang. Maarliefst vanaf mei tot en met augustus kun je genieten van kleine witte bloemetjes met een geel hart. Naast bijen en vlinders trekt de Gewone margriet ook zweefvliegen aan. Extra punten dus voor wat betreft de biodiversiteit!

Duifkruid (Scabiosa Columbaria)

Pexels - Clayton

Een andere zonminnende en groenblijvende plant is ‘Duifkruid’. Niet voor mensen geschikt om te eten, maar wel heel aantrekkelijk voor hommels, zweefvliegen, bijen en vlinders. De plant bereikt een hoogte van ongeveer 40 centimeter en groeit meerdere blauw/paarse bloemen vanuit één plant. Vanaf juni tot en met september kun je hiervan genieten. De plant heeft eigenschappen van een woekeraar en zal zich dus gemakkelijk uitbreiden. Naast dat de plant voor voedsel zorgt, is het ook een waardplant voor Moerasparelmoervlinder. 

Lange ereprijs (Veronica Longifolia)

Pexels - Yaroslav Savateikin

Wat je waarschijnlijk op basis van de foto’s al is opgevallen, is dat planten die in Nederland inheems zijn vaak een lila, paarse kleur bloem hebben. Het vraagt om wat zoekwerk wanneer je verschillende kleuren in je heemtuin terug wilt laten komen. Mijn laatste favoriet is de Lange ereprijs. Een hogere plant met lange punt-/pluimachtige bloemen die je kunt bewonderen in juli en augustus. Met een hoogte van 60 tot 120 cm torent deze mooi boven de rest uit. De Lange ereprijs staat ook graag op een zonnig plekje, wil graag vochtige grond en is vooral voor wilde bijen interessant. Oorspronkelijk is Lange ereprijs een oeverplant, maar doet het naar onze ervaring ook goed in pot.

Eénjarigen zaaien, inheems en/of biologisch

Bij Marvy Green zijn we fan van vaste planten, maar we begrijpen ook dat je het leuk vindt om wat afwisselende beplanting hebt om van te genieten. Daarom kun je ook de vaste planten combineren met ingezaaide éénjarigen. Zowel Cruydt-Hoeck als De Bolster hebben prachtige zadenmixen voor verschillende standplaatsen en planthoogte. Bekijk ons zadenoverzicht en kies welke zadenmix het best bij jouw wensen past.

De informatie uit deze blogpost is afkomstig van de websites van Cruydt-Hoeck en Tasty Blooms.

Zoek het groen dat bij jou past