Luchtzuiverende planten

Planten die de lucht zuiveren, hoe werkt dat precies?

Elke plant met een groen blad is in staat om CO2 te absorberen en om te zetten naar zuurstof door fotosynthese. Sommige planten zijn daarnaast ook in staat om andere stoffen uit de lucht te filteren. Deze kwaliteit maakt dat een plant luchtzuiverend is. Voorbeelden van dit soort luchtzuiverende planten zijn de Lepelplant, Dracaena, Sansevieria of Hedera. 

 

Luchtzuiverende planten hebben niet allemaal dezelfde kwaliteiten. De ene plant heeft een sterkere luchtzuiverende kwaliteit dan de ander of is in staat om – via de huidmondjes – andere stoffen de filteren. 

Welke stoffen kan een plant zuiveren?

Al in 1989 heeft NASA een onderzoek uitgevoerd naar de invloed van kamerplanten op het verminderen van luchtvervuiling. Dit onderzoek laat zien welke gifstoffen door welke plant kunnen worden opgenomen (bijvoorbeeld ammoniak en benzeen). Deze samenvatting laat zien met welke elf kamerplanten het experiment is uitgevoerd en wat de uitkomsten zijn geweest van vergelijkbare onderzoeken. Ook op dit moment worden nog steeds onderzoeken uitgevoerd naar de luchtzuiverende kwaliteit van de kamerplant.

Teona Swift - Pexels

Hebben luchtzuiverende planten echt effect op de luchtkwaliteit in huis?

Het is lastig om een eenduidig antwoord te geven op deze vraag. De experimenten die aantonen dat planten luchtzuiverende kwaliteiten hebben, zijn uitgevoerd in een zuurkast in een laboratorium waar alle omstandigheden optimaal zijn en waar bepaalde concentraties van schadelijke stoffen worden toegevoegd. Deze zijn – hopelijk – niet allemaal en in die hoeveelheden bij jou in huis aanwezig.

Kamerplanten zullen altijd op een bepaalde manier invloed uitoefenen op de lucht in huis, maar het daadwerkelijke effect is lastig te meten. Goed ventileren – door af en toe een raam of deur open te zetten – is sowieso aan te raden. Ook in de winter!

Benieuwd naar hoe er bepaalde stoffen in jouw huis terecht komen en wat de bijdrage is van luchtzuiverende planten in huis? De Keuringsdienst van Waarde ging op onderzoek uit en maakte er een verhelderend item over. Bekijk de video via deze link of klik op de video still hieronder.

Video still - Keuringsdienst van Waarde | Luchtzuiverende kamerplant