Marvy Green is on a mission

Een interview met Winfried de Coo – founder van Marvy Green

Winfried is één van de founders van Marvy Green. Samen met Lieke startte hij Marvy Green in 2019. En sindsdien bouwen ze hard aan een groene community, die zich inzet voor het vergroenen van de stad. Eén van de taken van Winfried is het aanleggen van groene daken.

Best verrassend voor een econoom…

Winfried: Nou, in zekere zin ben ik al heel lang bezig met duurzaamheid en vergroenen. In het verleden niet door daadwerkelijk met mijn handen in de aarde bezig te zijn maar wel op een andere manier. Tijdens mijn economieopleiding deed ik bijvoorbeeld een master duurzaam ondernemerschap. En daardoor zag ik al tijdens mijn studententijd de voordelen van vergroenen. 

Economisch gezien is vergroenen heel interessant. Veel gemeentes zien bijvoorbeeld bomen vooral als een kostenpost qua onderhoud. Maar in straten waar veel groen en bomen staan, zijn de huizen gemiddeld meer geld waard. 

Nog los gezien van wat het aan levensgeluk oplevert natuurlijk. Groen heeft een hele directe impact op de economie.

 

Dat zullen veel mensen interessant vinden om te horen. Wordt er voldoende aandacht besteed aan de economische voordelen van vergroenen?

Tja, dat is de vraag. Ik denk het eigenlijk niet. Voor mijn afstudeerscriptie las ik ooit een paper waaruit bleek dat het heel makkelijk is om de huidige grondstoffencrisis en klimaatcrisis op te lossen. Dat is namelijk door de huidige economie in te zetten. Er werden ontzettend veel voorbeelden genoemd, bijvoorbeeld een accijns op roken. Maar door dit soort economische maatregelen in te zetten, zouden we de klimaatcrisis kunnen oplossen en een omschakeling kunnen maken naar een duurzame maatschappij, met ook weer enorme economische voordelen. Uit het artikel bleek dat het echt een win-win situatie zou zijn. Dus het zou heel mooi zijn als daar meer aandacht aan besteed zou worden.

 

Is Marvy Green vanuit deze economische gedachte ontstaan?

Dat is wel grappig. Totaal niet namelijk. Het economische voordeel van vergroenen is eigenlijk onze minst grote drijfveer. Werken aan groen is werken aan oneindig veel voordelen. Het is echt een randvoorwaarde voor een fijne leefomgeving.

 

Wat levert vergroenen nog meer op?

Wat niet eigenlijk?! De voordelen zijn zo enorm. Biodiversiteit zorgt bijvoorbeeld in combinatie met groen, voor weerstand. En dan bedoel ik weerstand tegen ziektes, maar ook weerstand tegen klimaatverandering. De leefomgeving wordt er robuuster en flexibeler door. Een groene omgeving is bijvoorbeeld uitstekend in staat om water te bufferen, waardoor er veel minder wateroverlast ontstaat in natte periodes. Droge periodes zijn tegelijkertijd ook beter op te vangen. Het is daarnaast bewezen dat mensen zowel gezonder als gelukkiger zijn in een groene omgeving.
 
We gaan ons ook socialer gedragen als we groen om ons heen hebben. Er is meer contact tussen mensen in een groene omgeving dan in een grijze. En al deze voordelen hebben natuurlijk ook weer een positieve invloed op de economie: minder ziekte, minder klimaatschade, etc. 
 

Het is een fantastische positieve spiraal waar je in komt, als je kiest voor vergroenen. En dat is waarom we voor het concept van Marvy Green hebben gekozen: wij zetten ons 100% in voor stedelijke vergroening.

 

Waarom kiezen jullie voor de stad als focus?

Daar is gewoon zoveel impact te maken. Denk je maar in, door 1 balkon groener te maken, verander je het uitzicht van tientallen mensen. 1 tegel wippen in een straat en je hebt binnen no time bloemen onder je raam en maakt praatjes met de buren terwijl je onkruid wiedt. Er valt een wereld te winnen in de stad. En ook qua biodiversiteit maak je direct impact. Als je in de grijze wereld nog een tegel extra legt, dan geeft dat eigenlijk geen voordeel. Je kunt daardoor niet ineens harder fietsen ofzo. Maar als je er juist een tegel uithaalt en een plantje neerzet dan zie je direct effect. Er zitten echt binnen een paar minuten al insecten op. Dat is overigens ook iets wat je ziet bij het leggen van een groen dak.

 

Kun je wat meer vertellen over de groene daken van Marvy Green?

Zeker! Er zijn steeds meer mensen die kiezen voor een groen dak. En dan meestal simpelweg omdat het er mooier uitziet. Dus het gaat dan vaak om een dak waarop onze klanten vanuit hun raam kijken. En door de huidige energiecrisis is de isolerende werking van een groen dak natuurlijk ook een belangrijke reden om ervoor te kiezen, zeker nu er subsidies voor zijn.

Wij verkopen groene daken die heel gemakkelijk aan te leggen zijn. Je kunt de opties bij ons in de winkel bekijken en dan zelf aan de slag. Maar omdat dat toch vaak wel een spannende klus is, bieden we ook aan om het groene dak te leggen. Dan weet je zeker dat het goed lukt. En daarnaast is het echt één van mijn favoriete opdrachten. Ik krijg daar zo’n energie van. 
 
Want zo ongeveer alle voordelen die ik net al opnoemde ontstaan door de aanleg van zo’n groen dak. Het is mooi, je wordt gelukkiger van het uitzicht, het isoleert, is beter bestand tegen extreem weer en ga zo maar door. En ook bij zo’n groen dak zie je dus al tijdens de aanleg dat de beestjes erop af komen.

Zoals je net al beschreef zat jouw kennis oorspronkelijk meer aan de businesskant van verduurzamen dan aan de “voeten in de modder” kant. Was dat niet lastig?

Nee, dat valt mee. Ik heb al heel vroeg in mijn studententijd een belangrijke les geleerd. Het belangrijkste onderdeel van een ambitieus plan is de eerste concrete stap. Het kan nog zo moeilijk lijken, maar al die kleine taakjes die je er voor moet uitvoeren zijn helemaal niet zo ingewikkeld. Zo is dat ook bij Marvy Green gegaan. We zijn gewoon begonnen. Ons eerste idee was om een product te ontwikkelen dat het enorm makkelijk maakt om je balkon groener te maken. Maar in de stad wonen veel mensen die druk zijn en niet al te groene vingers hebben. Daarom hebben we toen de gevulde balkonbak ontworpen. Je bestelt de bak met 1 druk op de knop. Of nog beter: je komt de bak bij ons in de winkel ophalen. Je pakt de bak uit, hangt hem op en voila: je balkon is groener, gezelliger en een plek waar insecten kunnen wonen. Ideaal toch? En ja, zo’n idee ontwikkelen is dus gewoon een kwestie van beginnen en uitproberen. Allereerst op ons eigen balkon natuurlijk. Hetzelfde geldt voor onze webshop starten en de winkel openen. Het leuke is ook dat het resultaat soms heel verrassend is. Lieke en ik hadden bijvoorbeeld nooit gedacht dat het mogelijk zou zijn om onze winkel in de Zwaanshals te openen. Echt het allerleukste boetiekstraatje in Rotterdam. En daar zitten wij dus maar mooi!

 

Marvy Green heeft dus al heel wat mijlpalen bereikt, eigen producten, een webshop en een winkel in Rotterdam. What’s next?

We zijn best ambitieus en willen echt voor iedereen groen creëren. Daarmee bedoelen we dus ook internationaal. Maar dat kost tijd natuurlijk. We investeren nu vooral in het uitbreiden van ons groene netwerk. We werken op dit moment al met een model waarbij onze vergroeners voor Marvy Green werken maar daarnaast ook een andere baan hebben. We kunnen daardoor veel specialisten bij elkaar brengen, zonder dat we de loonkosten voor 5 dagen in de week dragen. 

We werken met een model waarbij iedereen meedeelt in de winst die gemaakt wordt. En daarnaast zijn we bezig ons netwerk van lokale kwekers van inheemse, gifvrije planten uit te bouwen. 

Dat is natuurlijk een essentieel onderdeel van zo verantwoord mogelijk vergroenen. We willen niet dat er veel benzinebusjes moeten rondrijden om onze planten rond te brengen.

En op termijn willen we Marvy Green in een stichting onderbrengen. Op die manier kunnen we een deel van het geld dat we verdienen, inzetten voor groene projecten in de stad voor mensen die dat zelf niet kunnen betalen. Want alhoewel planten wel als noodzakelijk goed gezien worden, kan niet iedereen het betalen. We zouden dan ook graag voor deze groep mensen meer groen willen creëren. En de impact van Marvy Green zo groot mogelijk maken.

 

En om het even concreet te maken: welke eerste stap gaan jullie zetten om die ambitieuze doelen te halen?

Ja, dat is een goeie… We zijn nu een business case aan het maken voor uitbreiding naar de volgende stad in Nederland. Heel spannend toch weer. Maar we hebben er veel vertrouwen in. Want zodra je besluit te vergroenen, zie je hoeveel anderen hier ook mee bezig zijn of er graag hulp bij willen. Dus er is genoeg te doen voor Marvy Green.

 

Last but not least, heb je nog een mooie groene tip voor iedereen die ook die eerste stap wil zetten?

Ja, absoluut! Ik heb een hele lijst met tips inmiddels. Maar als ik 1 advies mag geven dan is het dat je het allerbeste kunt kiezen voor onbespoten, lokale planten. Hiermee maak je voor de biodiversiteit de grootste impact. De Nederlandse bijtjes kunnen namelijk niet zoveel met exotische planten. En op het moment dat het om bespoten planten gaat, dan zijn ze ronduit schadelijk voor de bijen en andere insecten. Maar als je voor lokale, onbespoten planten kiest dan voeg je onmiddelijk veel toe aan de biodiversiteit. Nog even los gezien van al die andere mooie effecten van groen waar ik steeds over vertel. En voor verzorgingsadvies mag je altijd bij Marvy Green aankloppen.

Waarmee Marvy jou kan helpen

  • Aanbod van winter- en groenvaste planten

  • Eenvoudig planten bewateren met waterreservoir en irrigatie

  • Biodiversiteit in de stad vergroten

  • Een groenere en gezondere leefomgeving

  • CO2 reductie en opvangen van regenwater

  • Levendige uitstraling van jouw woning

Wat klanten vinden van Marvy

Anthony Hickey-Stafford
Anthony Hickey-Stafford
2022-10-21
Superb service with Marvy Green. We had been in touch with Jolien for a few weeks who helped advise us on our latest plant acquisition. She was able to recommend the perfect plant for our situation, addressing how much sun the plant would get in the area we wanted it to go, how tall we wanted it and what style we were after. Then after that we had the same process in choosing our plant pot. All in all, if you want bespoke service, curation and customer care, look no further than the staff at Marvy Green. From very proud parents of a new tall Ficus! Looking forward to future purchases! Bonus: we recommend that you rent a Bakfiets to have an authentic Dutch experience bringing your plant home!
Lukas Babic
Lukas Babic
2022-10-14
A pocket of magic inside Rotterdam. I love their ethos and their mission, the owners are amazing people doing charity work for the local community trying to make it more green, the shop works in a very fair trade manner, and the workers there are loving and passionate people that created something exceptional 🌱❤️
laisve hernandez
laisve hernandez
2022-10-14
Absolutely wonderful place! The shop itself is pretty and cozy, the people there are kind and knowledgeable, and overall you feel very welcome and appreciated 🙂
Marc Alcover
Marc Alcover
2022-07-12
Very nice plantshop! They have good quality plants and they give you a lot of advise!
Thomas van Duijn
Thomas van Duijn
2022-01-08
Wij wilden graag een aantal planten aan de muur hebben, maar wisten niet zo goed wat daarvoor mooie combinaties zouden zijn. Marvy Green heeft ons daarbij perfect geholpen door advies te geven op 12 leuke plantjes, en deze speciaal voor ons te bestellen. Super service, en een mooi resultaat!
Quinten de Coo
Quinten de Coo
2022-01-06
Vandaag een Philodendron Scandens Micans plant besteld met een mooi potje. Ik kon deze binnen een uur ophalen, netjes verpakt en door het raam van mijn auto overhandigd. Top drive thru team Marvey!
Eveline Pothoven
Eveline Pothoven
2021-11-19
We hebben bij Marvey Green 3 balkonbakken in de winkel laten vullen, twee die we thuis al hadden en eentje die we bij hun gekocht hebben. De service was super, er werd goed met ons meegedacht omdat we niet zo goed wisten wat we precies wilden hebben. Daarnaast vullen ze de bakken meteen in de winkel, waardoor we ze thuis alleen nog maar hoefden neer te zetten! Ook hebben ze veel leuke kamerplanten, als ik een cadeautje zoek kan ik altijd even langs.
Tim van Walen
Tim van Walen
2021-01-11
Top webshop! Planten waren na 2 dagen binnen en zijn super groot, vol en mooi! Veel waar voor je geld.
Rian O
Rian O
2020-05-22
Onze Calathea doet het heel fantastisch! De prachtige bladeren sluiten 's avonds, en openen 's morgens. Een mooie bonus: de pot lekt niet.
Janna
Janna
2020-05-05
De plant kwam (snel) binnen in een stevige, grote doos . Toen ik de bananenplant (musa) uitpakte was ik nog enthousiaster dan ik had verwacht. Hij groeit fantastisch en de service is erg goed. Ik zou het bedrijf zeker aanraden en dit was zeker niet mijn laatste Marvy Green aankoop! 🙂

De wereld van #marvygreen

Vandaag waren @lilly25_11 en @liekevanwilpen de hele dag in de weer bij @thevilly_rotterdam aan de Boompjes! Deze week werden de nieuwe terrasbakken geleverd en wij mochten ze beplanten met boompjes, struiken en vaste planten 🌿 benieuwd naar het resultaat? Go check it out @ Boompjes 60 🍽

Deel jouw foto’s op Instagram met #marvygreen

Waar je Marvy Green kunt vinden

Zoek het groen dat bij jou past