Een groendak, wat is dat?

Wil je meer info over hoe je een groendak moet aanleggen? Of wat een groendak precies inhoudt?

Hier kun je alle informatie vinden over de aanleg en de voordelen van een groendak.

Waarom een groendak?

Een groen dak heeft vele ecologische, maar ook maatschappelijke voordelen. Het is een belangrijk onderdeel geworden van klimaatbestendig bouwen en daarnaast is het wetenschappelijk bewezen dat mensen zich prettiger voelen wanneer zij zich in een groene omgeving bevinden.

Wil jij graag een bijdrage leveren aan de biodiversiteit en daarmee ook een prettigere leefomgeving creëren? Om een goed beeld van jouw situatie te kunnen geven, kun je vrijblijvend een offerte opvragen. Deze werken we dan uit met de verschillende opties voor jouw dak.

De voordelen van een groendak

1. Luchtzuivering

Sedumplanten zorgen ervoor dat CO2 wordt omgezet in zuurstof. Ook slaan de sedummatten fijnstof op.

2. Waterberging

De substraatlaag waar de plantjes in groeien is ontworpen om water vast te houden.  Zo komt er tijdens een regenbui minder water in het riool terecht en dit voorkomt wateroverlast.

3. Warmte regulatie

Het verdampen van het water op warme dagen heeft een verkoelende werking.  Daarnaast wordt een sedumdak veel minder warm dan een bitumendakbedekking. 

Zelf een groendak aanleggen?

Zowel de cassettes als het sedumrolsysteem zijn eenvoudig zelf te plaatsen. Dat wil zeggen dat deze systemen als pakket bij je thuis worden afgeleverd en je deze in enkele simpele stappen zelf kunt aanleggen. Zorg er altijd voor dat het dak bezemschoon is en er geen grind meer op het dak ligt. Controleer ook of er geen lekkages zijn.

Wij adviseren om altijd een beschermfolie te gebruiken als basis. Dit is een wortelwerende folie die er voor zorgt dat de plantjes niet tussen de bitumen kunnen komen. Hier komt een drainage laag op die ervoor zorgt dat overtollig water weg kan stromen naar de afvoer. Over de drainagelaag wordt haaks de substraatlaag uitgerold. Hou hierbij 10 tot 20 cm vrij aan de randen van het dak voor de grindstrook. Via de grindstrook kan het water gemakkelijk naar de afvoer stromen.

Als laatste rol je haaks op de substraatlaag de sedumrollen uit. Deze zijn begroeid op een kokosmat die je eenvoudig kunt snijden met een isolatiemes of een oud keukenmes. Met de restanten kun je eventueel nog de kale plekjes bijwerken. Leg de sedumrollen tot aan de rand van de substraatlaag.

Nadat je klaar bent is het goed om wat voeding uit te strooien over het dak en een eerste keer goed water te geven. Daardoor kunnen de plantjes snel wennen aan hun nieuwe omgeving.

Groendak subsidie aanvragen

Wil je weten of jij in aanmerking komt voor een groendak subsidie? Voor het bijdragen aan klimaatadaptatie geven veel gemeenten subsidies. In Rotterdam valt het aanleggen van een groendak hier ook onder. Marvy Green helpt jou graag met het maken van een geschikte subsidie-aanvraag. Bekijk of jouw gemeente ook beloont voor vergroening en laat door ons een offerte opstellen die voldoet aan de eisen.

Waarmee Marvy jou kan helpen

  • Opstellen passende offerte voor jouw dak

  • Verzorgingsinstructies voor het onderhoud van een groendak

  • Biodiversiteit in de nabije omgeving vergroten

  • Verbeteren van welzijn door toevoeging van groen

  • CO2 reductie en luchtzuiverende planten

  • Meer levendige uitstraling van jouw woning

Wat klanten vinden van Marvy

[wprevpro_usetemplate tid="1"]

De wereld van #marvygreen

Morgen zijn we er weer! We maken onze rentree op @rotterdamseoogst 🌸 uiteraard met een fleurig aanbod biologische vaste planten en zaden. Zien we je daar?
Afgelopen week verzorgden we de beplanting voor @dokhuis_rotterdam, het kleurrijke en bijzondere pand heeft nu ook een groene touch. Benieuwd naar de mogelijkheden voor vergroening van jouw werkplek, café, buurthuis of kantoor? Neem een kijkje op onze website (marvyreen.com/bedrijven) of kom langs in onze winkel in het @zwaanshalskwartier. 🪴🌸

#marvygreen #lessconcretemorejungle #biologischeplanten #groene oase #kantoor #binnenplanten #hydrokorrels #charlois #plantenpakket #thuiswerkplek
Een onverwacht bezoek van Marja vandaag, maar wel heel blij mee want nu zijn ook de zaden van @stadskwekerijdekas weer op voorraad. Een iets ander assortiment dan vorig jaar, wel weer allemaal inheems 🌱 Beschikbaar online en in de winkel; Wilde akelei, Dagkoekoeksbloem, Groot Kaasjeskruid, Teunisbloem, Duizendblad en Spoorbloem.

Deel jouw foto’s op Instagram met #marvygreen

Waar je Marvy Green kunt vinden

Zoek het groen dat bij jou past