Een groendak, wat is dat?
Wil je meer info over hoe je een groendak moet aanleggen? Of wat een groendak precies inhoudt?
Hier kun je alle informatie vinden over de aanleg en de voordelen van een groendak.
Waarom een groendak?
Een groen dak heeft vele ecologische, maar ook maatschappelijke voordelen. Het is een belangrijk onderdeel geworden van klimaatbestendig bouwen en daarnaast is het wetenschappelijk bewezen dat mensen zich prettiger voelen wanneer zij zich in een groene omgeving bevinden.
Wil jij graag een bijdrage leveren aan de biodiversiteit en daarmee ook een prettigere leefomgeving creëren? Om een goed beeld van jouw situatie te kunnen geven, kun je vrijblijvend een offerte opvragen. Deze werken we dan uit met de verschillende opties voor jouw dak.
De voordelen van een groendak
1. Luchtzuivering
Sedumplanten zorgen ervoor dat CO2 wordt omgezet in zuurstof. Ook slaan de sedummatten fijnstof op.
2. Waterberging
De substraatlaag waar de plantjes in groeien is ontworpen om water vast te houden. Zo komt er tijdens een regenbui minder water in het riool terecht en dit voorkomt wateroverlast.
3. Warmte regulatie
Het verdampen van het water op warme dagen heeft een verkoelende werking. Daarnaast wordt een sedumdak veel minder warm dan een bitumendakbedekking.
Zelf een groendak aanleggen?
Zowel de cassettes als het sedumrolsysteem zijn eenvoudig zelf te plaatsen. Dat wil zeggen dat deze systemen als pakket bij je thuis worden afgeleverd en je deze in enkele simpele stappen zelf kunt aanleggen. Zorg er altijd voor dat het dak bezemschoon is en er geen grind meer op het dak ligt. Controleer ook of er geen lekkages zijn.
Wij adviseren om altijd een beschermfolie te gebruiken als basis. Dit is een wortelwerende folie die er voor zorgt dat de plantjes niet tussen de bitumen kunnen komen. Hier komt een drainage laag op die ervoor zorgt dat overtollig water weg kan stromen naar de afvoer. Over de drainagelaag wordt haaks de substraatlaag uitgerold. Hou hierbij 10 tot 20 cm vrij aan de randen van het dak voor de grindstrook. Via de grindstrook kan het water gemakkelijk naar de afvoer stromen.
Als laatste rol je haaks op de substraatlaag de sedumrollen uit. Deze zijn begroeid op een kokosmat die je eenvoudig kunt snijden met een isolatiemes of een oud keukenmes. Met de restanten kun je eventueel nog de kale plekjes bijwerken. Leg de sedumrollen tot aan de rand van de substraatlaag.
Nadat je klaar bent is het goed om wat voeding uit te strooien over het dak en een eerste keer goed water te geven. Daardoor kunnen de plantjes snel wennen aan hun nieuwe omgeving.
Groendak subsidie aanvragen
Wil je weten of jij in aanmerking komt voor een groendak subsidie? Voor het bijdragen aan klimaatadaptatie geven veel gemeenten subsidies. In Rotterdam valt het aanleggen van een groendak hier ook onder. Marvy Green helpt jou graag met het maken van een geschikte subsidie-aanvraag. Bekijk of jouw gemeente ook beloont voor vergroening en laat door ons een offerte opstellen die voldoet aan de eisen.
Waarmee Marvy jou kan helpen
-
Opstellen passende offerte voor jouw dak
-
Verzorgingsinstructies voor het onderhoud van een groendak
-
Biodiversiteit in de nabije omgeving vergroten
-
Verbeteren van welzijn door toevoeging van groen
-
CO2 reductie en luchtzuiverende planten
-
Meer levendige uitstraling van jouw woning
Wat klanten vinden van Marvy
De wereld van #marvygreen
Kom je langs in het meest groene pandje van het @zwaanshalskwartier in Rotterdam? In onze winkel vind je gifvrije vaste planten, biologische bloembollen, tools en benodigdheden voor jouw balkontuin, binnenplanten, vogelhuisjes en insectenhotels om de biodiversiteit in de stad te stimuleren. Wil je dat we meedenken over een terrasplan, zou je graag een bewonersinitiatief op poten zetten en weet je nog niet hoe, wil je een groendak? Wandel binnen op woensdag tot en met vrijdag en we helpen je graag!
Wist je trouwens al dat we een winkel zijn zonder winstoogmerk? Al onze winst investeren we in nóg meer groen in de stad. Check de pinned video op onze tijdlijn als je wilt weten hoe we dat doen!
Heb je maar weinig ruimte, maar wil je toch graag weken achter elkaar genieten van bloeiende bollen? Een bloembollen-lasagne is de oplossing! Laag voor laag bouw je jouw bollentuintje op in een pot 🌸 vanaf september tot en met december kun je de bollen planten. Onze @jolien.konings schreef er een wiki over, zodat je er meteen mee van start kunt. Je leest ‘m via link in bio.
The moment you all have been waiting for 🧅 we hebben weer bloembollen! Nu verkrijgbaar in de winkel, binnenkort ook online en volgende week op @rotterdamseoogst 💚 wil je graag volgend jaar al vroeg genieten van bloemen in jouw tuin of op je balkon? Dan zien we je graag snel!
We zijn er weer! én we hebben weer de voorraad gifvrije planten aangevuld in de kas 🐝 bij- en vlinder vriendelijk dus! Wil jij de na-zomer nog wat meer kleur geven en volgend jaar hier ook nog van profiteren? Kom gezellig langs om te zien wat we hebben staan. Alle planten zijn winterhard en goed bestand tegen meer extreme omstandigheden zoals op jouw balkon of dakterras. We denken graag mee! 💚
Afgelopen zaterdag was de eindmeting van zonnebloemen wedstrijd Rotterdam Bloeit Op, tijd om naast winnaars Angela en Marcel ook de nummer 2 en 3 in het zonnetje te zetten 🌻 dit jaar sneuvelde maar liefst 2x het Bloeit Op record. En daarnaast delen we ook graag hun groei geheim met jullie:
Zo was de 2de plaats voor Hugo die ook nipt de kaap van 4 meter wist te behalen met zijn 4,02 meter hoog gevaarte. Na wat tegelgewip in zijn volkstuin in Kralingen vergat hij wat hij gezaaid had. "Ik dacht eerst dat het basilicum was, maar het proefde raar in de pasta", deelde hij ons mee. Verder gaf hij ons ook stof tot nadenken. "Hebben jullie ook een pompoenwedstrijd? Er groeit hier namelijk een erg grote." Leuk idee voor komend jaar?
De 3de plaats werd bemachtigd door Wouter met een bloem van niet minder dan 3,93 meter. Zijn prachtexemplaar staat te stralen in zijn geveltuintje, eveneens in Kralingen. "Het heeft een goede impact op zowel de beestjes als de kinderen. M'n buurjongetje was erg geïntrigeerd dat zo'n plant uit zo'n klein zaadje kan komen!" Zijn geheime wapen? Koffiedik van de kerk.
Heb jij dit jaar ook meegedaan en ben je benieuwd hoe je een nog grotere bijdrage aan de biodiversiteit kan leveren? Lees dan onze mail met tips over wat je kunt doen met de uitgebloeide bloemen.
📷 Foto’s door Michelle Urbiztondo @snapshot_by_mu
Rotterdam Bloeit is een initiatief van @groenemorgen_agency @voorgrijs @marvygreen, @thirza.krullenenkruiden en @kongsi.ninja en wordt gesteund door @rotterdamsmilieu en Rotterdam Gaat voor Groen
Deel jouw foto’s op Instagram met #marvygreen