Een groendak, wat is dat?

Wil je meer info over hoe je een groendak moet aanleggen? Of wat een groendak precies inhoudt?

Hier kun je alle informatie vinden over de aanleg en de voordelen van een groendak.

Waarom een groendak?

Een groen dak heeft vele ecologische, maar ook maatschappelijke voordelen. Het is een belangrijk onderdeel geworden van klimaatbestendig bouwen en daarnaast is het wetenschappelijk bewezen dat mensen zich prettiger voelen wanneer zij zich in een groene omgeving bevinden.

Wil jij graag een bijdrage leveren aan de biodiversiteit en daarmee ook een prettigere leefomgeving creëren? Om een goed beeld van jouw situatie te kunnen geven, kun je vrijblijvend een offerte opvragen. Deze werken we dan uit met de verschillende opties voor jouw dak.

De voordelen van een groendak

1. Luchtzuivering

Sedumplanten zorgen ervoor dat CO2 wordt omgezet in zuurstof. Ook slaan de sedummatten fijnstof op.

2. Waterberging

De substraatlaag waar de plantjes in groeien is ontworpen om water vast te houden.  Zo komt er tijdens een regenbui minder water in het riool terecht en dit voorkomt wateroverlast.

3. Warmte regulatie

Het verdampen van het water op warme dagen heeft een verkoelende werking.  Daarnaast wordt een sedumdak veel minder warm dan een bitumendakbedekking. 

Zelf een groendak aanleggen?

Zowel de cassettes als het sedumrolsysteem zijn eenvoudig zelf te plaatsen. Dat wil zeggen dat deze systemen als pakket bij je thuis worden afgeleverd en je deze in enkele simpele stappen zelf kunt aanleggen. Zorg er altijd voor dat het dak bezemschoon is en er geen grind meer op het dak ligt. Controleer ook of er geen lekkages zijn.

Wij adviseren om altijd een beschermfolie te gebruiken als basis. Dit is een wortelwerende folie die er voor zorgt dat de plantjes niet tussen de bitumen kunnen komen. Hier komt een drainage laag op die ervoor zorgt dat overtollig water weg kan stromen naar de afvoer. Over de drainagelaag wordt haaks de substraatlaag uitgerold. Hou hierbij 10 tot 20 cm vrij aan de randen van het dak voor de grindstrook. Via de grindstrook kan het water gemakkelijk naar de afvoer stromen.

Als laatste rol je haaks op de substraatlaag de sedumrollen uit. Deze zijn begroeid op een kokosmat die je eenvoudig kunt snijden met een isolatiemes of een oud keukenmes. Met de restanten kun je eventueel nog de kale plekjes bijwerken. Leg de sedumrollen tot aan de rand van de substraatlaag.

Nadat je klaar bent is het goed om wat voeding uit te strooien over het dak en een eerste keer goed water te geven. Daardoor kunnen de plantjes snel wennen aan hun nieuwe omgeving.

Groendak subsidie aanvragen

Wil je weten of jij in aanmerking komt voor een groendak subsidie? Voor het bijdragen aan klimaatadaptatie geven veel gemeenten subsidies. In Rotterdam valt het aanleggen van een groendak hier ook onder. Marvy Green helpt jou graag met het maken van een geschikte subsidie-aanvraag. Bekijk of jouw gemeente ook beloont voor vergroening en laat door ons een offerte opstellen die voldoet aan de eisen.

Waarmee Marvy jou kan helpen

  • Opstellen passende offerte voor jouw dak

  • Verzorgingsinstructies voor het onderhoud van een groendak

  • Biodiversiteit in de nabije omgeving vergroten

  • Verbeteren van welzijn door toevoeging van groen

  • CO2 reductie en luchtzuiverende planten

  • Meer levendige uitstraling van jouw woning

Wat klanten vinden van Marvy

[wprevpro_usetemplate tid="1"]

De wereld van #marvygreen

Er staat een bedankje klaar voor de drie vrijwilligers die de afgelopen maanden geholpen hebben bij de uitgifte van de cadeaukaarten. 

Ze boden altijd een luisterend oor en hadden een enorme  stressbestendigheid. Elke week hielpen ze 193 mensen verdeeld over 9 uur. Da’s best hard werken. 💛

Hoe kunnen we jullie beter bedanken dan met de plantjes van Goud die vanaf nu verkrijgbaar zijn bij marvygreen 🪴

#goudvannoord #rotterdam #oudenoorden #marvygreen #bedankt #vrijwilliger #helpen
Plantjes van GOUD 🌟Zonnig nieuws op deze druilerige dag! De eerste stekjes van @goudvannoord zijn binnen! 

Het stekken en oppotten van stekjes is de eerste stap die Goud van Noord zet op hun ondernemerspad: ‘Maak Goud’. Hiermee dragen zij bij aan een kansrijk Oude Noorden. Bij ons in de winkel kun je de stekjes voor een kleine meerprijs kopen, zo draag ook jij bij aan de Mensen van Goud en help je iemand een stap verder. 

Marvy Green draagt onze goede buur een groen hart toe en zal in de komende tijd op veel manieren betrokken zijn, zoals workshops met kinderen, zaaien met de vrouwen groep en meer! Help jij ook mee? 💚
Hoe zou Rotterdam eruit zien als natuurinclusieve stad? In de kersverse tentoonstelling 'Nationaal Park Rotterdam' van @het_natuurhistorisch vind je deze toekomstkaart. Wat een plaatje he! Laat je inspireren en enthousiasmeren over natuur in de stad en hoe je hieraan kunt bijdragen. Ook ontdek je in deze tentoonstelling dat de natuur in de stad helemaal niet onder doet voor de natuur zoals we het kennen en welke vormen van stadsnatuur je bij jou in de buurt kunt tegenkomen en (leren) herkennen. Ga jij kijken? 💚
We zijn terug! Sinds begin maart staan we met Marvy Green weer op @rotterdamseoogst 💚 we helpen je graag met het uitzoeken van biologische vaste planten van @tasty__blooms, zaden van @stadskwekerijdekas en @debolster.biozaden, bloembollen van @warande_bulbs en allerlei andere dingen om de biodiversiteit in de stad te verbeteren! Morgen vind je ons vanaf 10.00u tot 17.00u op Noordplein en alle andere oneven weken dit jaar 🌱 zien we je snel?

Je herkent ons aan deze toffe banner, gemaakt door @anoukmelis_ 💚
Ook op het dak kun je jouw bijdrage leveren aan biodiversiteitsherstel! Met een sedum-, wild bloemen- of kruidendak tover je in een korte tijd jouw dak om tot een insectenmagneet. We bieden verschillende systemen aan die eenvoudig zelf aan te leggen zijn, maar uiteraard kunnen we ook een handje helpen! Wil je meer informatie over groendaken en welke mogelijkheden er zijn? Bekijk onze website 🐝

Illustratie door @crea.gea 💚

Deel jouw foto’s op Instagram met #marvygreen

Waar je Marvy Green kunt vinden