fbpx

Een groendak, wat is dat?

Wil je meer info over hoe je een groendak moet aanleggen? Of wat een groendak precies inhoudt?

Hier kun je alle informatie vinden over de aanleg en de voordelen van een groendak.

Waarom een groendak?

Een groen dak heeft vele ecologische, maar ook maatschappelijke voordelen. Het is een belangrijk onderdeel geworden van klimaatbestendig bouwen en daarnaast is het wetenschappelijk bewezen dat mensen zich prettiger voelen wanneer zij zich in een groene omgeving bevinden.

Wil jij graag een bijdrage leveren aan de biodiversiteit en daarmee ook een prettigere leefomgeving creëren? Om een goed beeld van jouw situatie te kunnen geven, kun je vrijblijvend een offerte opvragen. Deze werken we dan uit met de verschillende opties voor jouw dak.

De voordelen van een groendak

1. Luchtzuivering

Sedumplanten zorgen ervoor dat CO2 wordt omgezet in zuurstof. Ook slaan de sedummatten fijnstof op.

2. Waterberging

De substraatlaag waar de plantjes in groeien is ontworpen om water vast te houden.  Zo komt er tijdens een regenbui minder water in het riool terecht en dit voorkomt wateroverlast.

3. Warmte regulatie

Het verdampen van het water op warme dagen heeft een verkoelende werking.  Daarnaast wordt een sedumdak veel minder warm dan een bitumendakbedekking. 

Zelf een groendak aanleggen?

Zowel de cassettes als het sedumrolsysteem zijn eenvoudig zelf te plaatsen. Dat wil zeggen dat deze systemen als pakket bij je thuis worden afgeleverd en je deze in enkele simpele stappen zelf kunt aanleggen. Zorg er altijd voor dat het dak bezemschoon is en er geen grind meer op het dak ligt. Controleer ook of er geen lekkages zijn.

Wij adviseren om altijd een beschermfolie te gebruiken als basis. Dit is een wortelwerende folie die er voor zorgt dat de plantjes niet tussen de bitumen kunnen komen. Hier komt een drainage laag op die ervoor zorgt dat overtollig water weg kan stromen naar de afvoer. Over de drainagelaag wordt haaks de substraatlaag uitgerold. Hou hierbij 10 tot 20 cm vrij aan de randen van het dak voor de grindstrook. Via de grindstrook kan het water gemakkelijk naar de afvoer stromen.

Als laatste rol je haaks op de substraatlaag de sedumrollen uit. Deze zijn begroeid op een kokosmat die je eenvoudig kunt snijden met een isolatiemes of een oud keukenmes. Met de restanten kun je eventueel nog de kale plekjes bijwerken. Leg de sedumrollen tot aan de rand van de substraatlaag.

Nadat je klaar bent is het goed om wat voeding uit te strooien over het dak en een eerste keer goed water te geven. Daardoor kunnen de plantjes snel wennen aan hun nieuwe omgeving.

Groendak subsidie aanvragen

Wil je weten of jij in aanmerking komt voor een groendak subsidie? Voor het bijdragen aan klimaatadaptatie geven veel gemeenten subsidies. In Rotterdam valt het aanleggen van een groendak hier ook onder. Marvy Green helpt jou graag met het maken van een geschikte subsidie-aanvraag. Bekijk of jouw gemeente ook beloont voor vergroening en laat door ons een offerte opstellen die voldoet aan de eisen.

Waarmee Marvy jou kan helpen

 • blank

  Opstellen passende offerte voor jouw dak

 • blank

  Verzorgingsinstructies voor het onderhoud van een groendak

 • blank

  Biodiversiteit in de nabije omgeving vergroten

 • blank

  Verbeteren van welzijn door toevoeging van groen

 • blank

  CO2 reductie en luchtzuiverende planten

 • blank

  Meer levendige uitstraling van jouw woning

Wat klanten vinden van Marvy

 • 5 star review  Laatst heb ik mijn vriend een plantenhanger van leer cadeau gedaan. Hele mooie kwaliteit en hangt prachtig met een Marvy Green (!) plant in de woonkamer. Geslaagd cadeau! 🙂

  thumb Janna Sibbes
  december 8, 2021

  5 star review  Super mooie winkel, altijd behulpzaam en geven goede (verzorging) tips! Er blij met onze Philodendron!

  thumb magrita van breugel
  december 8, 2021

  5 star review  We hebben bij Marvey Green 3 balkonbakken in de winkel laten vullen, twee die we thuis al hadden en eentje die we bij hun gekocht hebben. De service was super, er werd goed met ons meegedacht omdat we niet zo goed wisten wat we precies wilden hebben. Daarnaast vullen ze de bakken meteen in de winkel, waardoor we ze thuis alleen nog maar hoefden neer te zetten! Ook hebben ze veel leuke kamerplanten, als ik een cadeautje zoek kan ik altijd even langs.

  thumb Eveline Pothoven
  november 19, 2021

  5 star review  Zeer leuke en mooie winkel met een goed assortiment aan planten en accessoires. De eigenaren zijn zeer behulpzaam en hebben kennis van zaken. Een aanrader!

  thumb Wouter Feitz
  augustus 1, 2021
 • 5 star review  Mooie planten, goede levering en hele toffe visie. De nieuwe winkel is ook erg leuk om inspiratie op te doen!

  thumb Wouter van Lent
  juni 1, 2021

  5 star review  De balkonbak van Marvy Green hangt heel mooi op het balkonnetje op het zuiden! Zeker aan te raden!

  thumb Floris Wolswijk
  maart 5, 2021

  5 star review  Top webshop! Planten waren na 2 dagen binnen en zijn super groot, vol en mooi! Veel waar voor je geld.

  thumb Tim van Walen
  januari 11, 2021

  5 star review  Snel bezorgd, mooi verpakt en weer wat extra groen in huis ????

  thumb Rob Bongers
  oktober 22, 2020
 • 5 star review  Onze Calathea doet het heel fantastisch! De prachtige bladeren sluiten 's avonds, en openen 's morgens. Een mooie bonus: de pot lekt niet.

  thumb Rian O
  mei 22, 2020

  5 star review  De plant kwam (snel) binnen in een stevige, grote doos . Toen ik de bananenplant (musa) uitpakte was ik nog enthousiaster dan ik had verwacht. Hij groeit fantastisch en de service is erg goed. Ik zou het bedrijf zeker aanraden en dit was zeker niet mijn laatste Marvy Green aankoop! 🙂

  thumb Janna
  mei 5, 2020

  5 star review  De plant zat prima verpakt in een stevige, speciaal voor planten ontwikkelde doos. Hij is helemaal naar wens en ziet er heel prachtig uit! Eigenlijk nog mooier dan op het plaatje ????.

  thumb Angelique van Wilpen
  april 30, 2020

Waar je Marvy Green kunt vinden