Een groendak, wat is dat?

Wil je meer info over hoe je een groendak moet aanleggen? Of wat een groendak precies inhoudt?

Hier kun je alle informatie vinden over de aanleg en de voordelen van een groendak.

Waarom een groendak?

Een groen dak heeft vele ecologische, maar ook maatschappelijke voordelen. Het is een belangrijk onderdeel geworden van klimaatbestendig bouwen en daarnaast is het wetenschappelijk bewezen dat mensen zich prettiger voelen wanneer zij zich in een groene omgeving bevinden.

Wil jij graag een bijdrage leveren aan de biodiversiteit en daarmee ook een prettigere leefomgeving creëren? Om een goed beeld van jouw situatie te kunnen geven, kun je vrijblijvend een offerte opvragen. Deze werken we dan uit met de verschillende opties voor jouw dak.

De voordelen van een groendak

1. Luchtzuivering

Sedumplanten zorgen ervoor dat CO2 wordt omgezet in zuurstof. Ook slaan de sedummatten fijnstof op.

2. Waterberging

De substraatlaag waar de plantjes in groeien is ontworpen om water vast te houden.  Zo komt er tijdens een regenbui minder water in het riool terecht en dit voorkomt wateroverlast.

3. Warmte regulatie

Het verdampen van het water op warme dagen heeft een verkoelende werking.  Daarnaast wordt een sedumdak veel minder warm dan een bitumendakbedekking. 

Zelf een groendak aanleggen?

Zowel de cassettes als het sedumrolsysteem zijn eenvoudig zelf te plaatsen. Dat wil zeggen dat deze systemen als pakket bij je thuis worden afgeleverd en je deze in enkele simpele stappen zelf kunt aanleggen. Zorg er altijd voor dat het dak bezemschoon is en er geen grind meer op het dak ligt. Controleer ook of er geen lekkages zijn.

Wij adviseren om altijd een beschermfolie te gebruiken als basis. Dit is een wortelwerende folie die er voor zorgt dat de plantjes niet tussen de bitumen kunnen komen. Hier komt een drainage laag op die ervoor zorgt dat overtollig water weg kan stromen naar de afvoer. Over de drainagelaag wordt haaks de substraatlaag uitgerold. Hou hierbij 10 tot 20 cm vrij aan de randen van het dak voor de grindstrook. Via de grindstrook kan het water gemakkelijk naar de afvoer stromen.

Als laatste rol je haaks op de substraatlaag de sedumrollen uit. Deze zijn begroeid op een kokosmat die je eenvoudig kunt snijden met een isolatiemes of een oud keukenmes. Met de restanten kun je eventueel nog de kale plekjes bijwerken. Leg de sedumrollen tot aan de rand van de substraatlaag.

Nadat je klaar bent is het goed om wat voeding uit te strooien over het dak en een eerste keer goed water te geven. Daardoor kunnen de plantjes snel wennen aan hun nieuwe omgeving.

Groendak subsidie aanvragen

Wil je weten of jij in aanmerking komt voor een groendak subsidie? Voor het bijdragen aan klimaatadaptatie geven veel gemeenten subsidies. In Rotterdam valt het aanleggen van een groendak hier ook onder. Marvy Green helpt jou graag met het maken van een geschikte subsidie-aanvraag. Bekijk of jouw gemeente ook beloont voor vergroening en laat door ons een offerte opstellen die voldoet aan de eisen.

Waarmee Marvy jou kan helpen

 • Opstellen passende offerte voor jouw dak

 • Verzorgingsinstructies voor het onderhoud van een groendak

 • Biodiversiteit in de nabije omgeving vergroten

 • Verbeteren van welzijn door toevoeging van groen

 • CO2 reductie en luchtzuiverende planten

 • Meer levendige uitstraling van jouw woning

Wat klanten vinden van Marvy

 • Superb service with Marvy Green. We had been in touch with Jolien for a few weeks who helped advise us on our latest plant acquisition. She was able to recommend the perfect plant for our situation, addressing how much sun the plant would get in the area we wanted it to go, how tall we wanted it and what style we were after. Then after that we had the same process in choosing our plant pot. All in all, if you want bespoke service, curation and customer care, look no further than the staff at Marvy Green. From very proud parents of a new tall Ficus! Looking forward to future purchases! Bonus: we recommend that you rent a Bakfiets to have an authentic Dutch experience bringing your plant home!

  thumb Anthony Hickey-Stafford
  oktober 21, 2022

  A pocket of magic inside Rotterdam. I love their ethos and their mission, the owners are amazing people doing charity work for the local community trying to make it more green, the shop works in a very fair trade manner, and the workers there are loving and passionate people that created something exceptional 🌱❤️

  thumb Lukas Babic
  oktober 14, 2022
 • Absolutely wonderful place! The shop itself is pretty and cozy, the people there are kind and knowledgeable, and overall you feel very welcome and appreciated 🙂

  thumb laisve hernandez
  oktober 14, 2022

  Goed advies! Mooie planten

  thumb Karin Visser
  augustus 21, 2022
 • Very nice plantshop! They have good quality plants and they give you a lot of advise!

  thumb Marc Alcover
  juli 21, 2022

  Wij wilden graag een aantal planten aan de muur hebben, maar wisten niet zo goed wat daarvoor mooie combinaties zouden zijn. Marvy Green heeft ons daarbij perfect geholpen door advies te geven op 12 leuke plantjes, en deze speciaal voor ons te bestellen. Super service, en een mooi resultaat!

  thumb Thomas van Duijn
  januari 21, 2022
 • Vandaag een Philodendron Scandens Micans plant besteld met een mooi potje. Ik kon deze binnen een uur ophalen, netjes verpakt en door het raam van mijn auto overhandigd. Top drive thru team Marvey!

  thumb Quinten de Coo
  januari 21, 2022

  Laatst heb ik mijn vriend een plantenhanger van leer cadeau gedaan. Hele mooie kwaliteit en hangt prachtig met een Marvy Green (!) plant in de woonkamer. Geslaagd cadeau! 🙂

  thumb Janna Sibbes
  december 8, 2021

Waar je Marvy Green kunt vinden