Hoe help je jouw planten de winter door?
Het begint kouder te worden en daardoor draai je in huis de verwarming weer vaker open. De verwarming beïnvloedt de luchtvochtigheid in huis en hier kunnen je planten last van hebben. Naast het watergeven van je planten, heeft de luchtvochtigheid grote invloed op hun gezondheid.
Wat houdt luchtvochtigheid precies in?
Wanneer je wel eens een botanische tuin hebt bezocht of in een tropisch gebied bent geweest dan heb je vast opgemerkt dat de lucht er warm en vochtig is. Warme lucht neemt namelijk makkelijker vocht op dan koude lucht. In huis zorgt het opendraaien van de verwarming er echter vaker voor dat de luchtvochtigheid in huis juist daalt in plaats van stijgt. Voor tropische planten is een luchtvochtigheid van 50 tot 70 procent aan te raden. Echter, in huis kunnen deze percentages in de winter zakken naar ongeveer 30 procent.
Planten gebruiken CO2 voor hun fotosynthese. Wanneer je plant CO2 inhaleert via de bladporiën zal er altijd wat water uit de plant ontsnappen. Wanneer de luchtvochtigheid in huis laag is zal dit meer zijn en kunnen de wortels dit niet meer voldoende aanvullen. Je zal dit zien aan de bladeren die kunnen verdrogen of gaan krullen.
Luchtvochtigheid verhogen
De meest eenvoudige manier om de luchtvochtigheid rondom je plant een boost te geven is met een plantenspuit. Gebruik hiervoor een plantenspuit met een goede nevel functie. Kies hierbij voor lauw water uit de regenton of gebruik afgekoeld gekookt water. Aangezien je op die manier voorkomt dat er kalkplekken op de bladeren ontstaan.
Afhankelijk van de luchtvochtigheid in huis kun je gedurende de winter 2 tot 3 keer per week je planten bespuiten met de nevel functie. Doe dit bij voorkeur in de ochtend zodat de plant heel de dag de tijd heeft om het water op te nemen.
Een andere manier om de luchtvochtigheid te verhogen is door een schaaltje water op de vensterbank te zetten. Je kunt hier ook een radiator luchtbevochtiger voor aanschaffen, dit is een waterreservoir gemaakt van keramiek die je aan de radiator kunt hangen.
De voordelen van hoge luchtvochtigheid
Bij een goede luchtvochtigheid zal je merken dat je planten beter groeien. Jonge scheuten krijgen namelijk een betere kans en zorgen voor gezonde diepgroene bladeren. Ook zal je zelf snel verschil merken wanneer de luchtvochtigheid op peil is. Een droge lucht in huis kan namelijk zorgen voor droge ogen, droge huid of pijnlijke neus en keel.
Wanneer de luchtvochtigheid in huis toch erg laag blijft kun je overstappen naar zwaarder geschut. Denk dan aan een elektrische luchtbevochtiger. Je kunt een overzicht vinden van geschikte luchtbevochtigers in de blog van Mama Botanica.
Heb je de luchtvochtigheid op orde gebracht, maar is er nog steeds een plant die niet opknapt? Probeer dan een Repair Spray.
Voeding toevoegen aan plantenspuit
Net als bij je gieter kun je ook aan het water van je plantensproeier voeding toevoegen. Sommige planten nemen namelijk beter voeding op via de bladeren. Je kunt hiervoor vloeibare voeding gebruiken. Deze komt ook nog eens in een handig pompje zodat je makkelijk kunt doseren. Bekijk voor het toevoegen van voeding de plantverzorgingstips – in veel gevallen hebben planten namelijk geen extra voeding nodig in de winter.
Bronnen: Groene passies, Gardena, Mama Botanica.
Wanneer de bladeren van je planten geel beginnen te kleuren komen ze meestal 2 belangrijke voedingsstoffen te kort. Deze voedingstoffen kun je gemakkelijk aanvullen met de Green Repair spray die snel opgenomeg wordt via de bladeren.
Undergreen Green Repair Spray
€6,99
Met deze Gardena comfort plantenspuit kun je gemakkelijk al je planten van water voorzien. De ergonomisch gevormde greep zorgt ervoor dat de spuit fijn in de hand ligt en comfortabel te gebruiken is. Het waterreservoir is gemakkelijk te vullen door de ruime opening en heeft een capaciteit van 1 liter.
Plantenspuit
€9,19
alle verzorging