Bijen, hoe wonen ze?

Bijzonder klein, maar ook bijzonder belangrijk. De bij is onmisbaar voor mens én natuur, maar de bestuivende soort heeft het moeilijk. In Nederland leven 360 soorten bijen, maar meer dan de helft hiervan is aan het verdwijnen. Wil jij ook helpen om de bij te redden? Dat kan!

Wat eet de bij en wat eten wij?

De bij is voor zijn eigen voedingspakket afhankelijk van bloemen. Wij mensen, zijn afhankelijk van de bij. Zij leven van nectar en stuifmeel, wij leven van de voedingsmiddelen die we kunnen eten, dankzij de bestuiving van de bij. Interessant? Lees dan ons vorige artikel ‘Het belang van de bij’ waarin we verder inzoomen op wat de bij eet en op wat jij eet!

Het leven van de bij

Een gemiddelde volwassen bij leeft meestal maar een paar weken. De vrouwtjes van enkele soorten, zoals de hommel, kunnen daarentegen overwinteren en een half jaar oud worden. Ook een deel van het volk van de honingbijen overwintert, samen met de koningin.

Hoe bijen elkaar herkennen

De meeste bijen leven alleen, op een paar sociale bijensoorten na. De honingbij is er hier één van, zij leven in volken. Het volk bestaat uit één koningin, werksterbijen en darren. De belangrijkste taak van de koningin is het leggen van eitjes. Het aantal eitjes per dag kan in de zomer oplopen tot wel 2.500 per dag. Zodat de bijen hun eigen volk kunnen herkennen, verspreidt de koningin geurstoffen.

Hoe bijen wonen

Bijen maken een nestje om hun eieren in te leggen en hier hun larven in te laten opgroeien. De verschillende bijensoorten doen dit op hun eigen manier. De meeste bijen maken graag nestjes in holle ruimtes boven de grond, zoals in een holle boom of in een muurspleet. Hierin bouwen ze raten met aan elke kant zeshoekige cellen. Deze gebruiken ze als opslag voor honing en stuifmeel.

Bij-dragen

In een stedelijke omgeving is het voor de bij soms lastig om een goede en veilige plek te vinden voor een nestje. Wil jij je bijdrage leveren? Dat kan! Wij kunnen de bij helpen om een fijne plek te creëren door het plaatsen van een insectenhotel.

In deze hotels is er plaats voor iedereen. De verschillende lagen bieden ruimte voor allerlei soorten insecten. De bij kan terecht in de bamboestokken in de nok en andere metselbijen vinden hun plekje op de onderste verdieping in de gangen.

Leuke bijkomstigheid, het insectenhotel levert een bijdrage aan het ecosysteem van jouw tuin!

Het vlinder en bij combinatiekastje is speciaal gemaakt voor de vlinder, sluipwesp en solitaire bij. Deze laatste helpt u graag bij de bestuiving van uw tuinplanten. Het gedeelte met de verticale sleuven is speciaal voor vlinders. De gaatjes onderin zijn perfect voor het huisvesten van solitaire bijen. Deze gecombineerde kast vormt een insectenhotel en vlinderkast in één. Onmisbaar in een diervriendelijke tuin.

Vlinder en bij combinatiekastje

Vlinder en bij combinatiekastje
€11,99
Dit ruime insectenhotel bied voldoende ruimte voor verschillende insecten. Door de verschillende afmetingen van de bamboe is het hotel geschikt voor verschillende solitaire bijen. Naast bijen vinden ook andere kleine insecten hier een onderkomen. De Suraj is gemaakt met vurenhout in de vorm van een Hexagon, hierdoor is het hotel niet alleen functioneel maar ziet er ook nog eens mooi uit.

Insectenhotel Suraj

Insectenhotel Zeshoekig
€23,99 – €42,99
In dit hotel krijgt iedereen een plekje! De verschillende lagen bieden namelijk ruimte voor verschillende insecten. Zo kunnen de solitaire bijen (deze soorten steken niet) terecht in de bamboe stokken in de nok. De verdieping met dennenappels is een mooie schuilplaats voor lieveheersbeestjes en gaasvliegen. Daaronder is ruimte voor dag- en nachtvlinders. Op de onderste verdieping zijn nog wat gangen geboord waar onder andere metselbijen hun eitjes kunnen leggen.


Insectenhotel Elba “Heliport”
€34,95

zie producten

Zoek het groen dat bij jou past