Bijvriendelijke bijenhotels

Wereldwijd neemt de biodiversiteit in een razend tempo af. Er zijn steeds minder plant- en diersoorten te vinden, waaronder bestuivende soorten. En dat is problematisch, want zowel onze voedselgewassen als wilde planten zijn hiervan afhankelijk. Tijd voor actie, vonden Florence en Zoe. Zij zetten zich met BeeGrateful in voor deze bestuivers door met creatieve oplossingen nestelgelegenheid te creëren in een steeds meer verstedelijkt leefmilieu.  

Wat doet BeeGrateful dan precies?

“BeeGrateful is op een missie om de biodiversiteit op een betrouwbare manier te vergroten door fijne en gezonde leefomgevingen te creëren voor bestuivers.” Naast het faciliteren van onze bestuivers, kiest BeeGrateful voor een bestuiver-vriendelijke aanpak die opvalt. Hierdoor wordt het probleem onder een groter publiek bekend en vergroot het de zichtbaarheid en bewustwording hier rondom. 

Florence en Zoe richten hun pijlen op bedrijventerreinen en de openbare ruimte. Hier is veel ‘winst’ te behalen als het gaat over biodiversiteitsherstel en het aantrekkelijker maken van de omgeving voor bestuivers. In samenwerking met Vivara ontwikkelde zij de Streetlight Bee&Bee – een zeshoekig bijenhotel dat rondom een (lantaarn)paal kan worden bevestigd. 

Voorbeeld BeeGrateful bijenhotel in het straatbeeld
Foto van website Ecostyle

Het nut van een Streetlight Bee&Bee:

Door het ontwerp van de Streetlight Bee&Bee leent het zich ervoor om gemakkelijk in de openbare ruimte van jouw gemeente of het bedrijventerrein in de buurt te worden geplaatst. Het is gemaakt van FSC-multiplex en heeft door de zeshoekige vorm verschillende zijdes met ieder een eigen functie.

De zijdes van de zeshoek hebben diverse componenten in zich, waardoor meerdere soorten bestuivers worden geholpen in hun zoektocht naar geschikte nestgelegenheid. De componenten van het hotel kunnen worden vervangen indien nodig en doordat BeeGrateful ook op abonnementsbasis onderhoud kan aanbieden wordt de kwaliteit en de functie hiervan gegarandeerd. 

Foto van Bloemendaal Zet Stappen

Een groene omgeving

Het nut van een insectenhotel is afhankelijk van een aantal factoren. Zo is het belangrijk dat deze op de juiste plek wordt opgehangen – rekening houdend met zon, wind en regen – maar ook of de omgeving bijdraagt aan een ideale leefomgeving.

Een groene, weelderige en bloemrijke omgeving is in de eerste plaats een meer aantrekkelijke omgeving voor bestuivers dan versteende straten en terreinen. Hier vinden ze namelijk hun eten! Voedselbronnen in de buurt van het hotel zijn dus van essentieel belang en ook hier kan BeeGrateful in voorzien. Is de omgeving al groen? Top! Valt er nog veel te vergroenen? Dan wordt hier graag in meegedacht. Uiteraard wordt hierbij rekening gehouden met verantwoorde vegetatie, in vorm van biologische planten en zaden.

We staan 100% achter deze aanpak van BeeGrateful en brengen hun bestuiven-vriendelijke oplossingen om die reden graag bij jullie onder de aandacht. In de toekomst hopen we onze handen ineen te slaan voor het biodiverser maken van de omgeving. Heb jij ideeën voor jouw gemeente of bedrijventerrein? Laat het ons weten, dan bundelen we graag onze krachten om dat mogelijk te maken!

Een Bee&Bee in jouw eigen tuin

Niet alleen in de openbare ruimte, maar ook in jouw eigen tuin kun je bestuivers helpen! Om die reden zijn er ook (mini) Bee&Bee bijenhotels van BeeGrateful. Op onze website en in onze winkel kun je deze kopen. Deze Bee&Bee is 28,5 x 28,5 cm en heeft drie componenten en ruimte om een plantje in te plaatsen. Daarnaast krijg je er ook nog een inheemse zedenmix bij om direct aan de slag te gaan met een nóg bestuiver-vriendelijkere omgeving. 

Zoek het groen dat bij jou past