Biologische planten en zaden

Waarom zijn biologische planten en zaden zo belangrijk?

Biologische planten zijn super belangrijk voor het behoud van de biodiversiteit. Een belangrijke reden dat deze nu hard achteruitgaat, is het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Die middelen zijn ontzettend schadelijk voor insecten, de grond, het water en nog veel meer. Laten we er eens verder induiken. 

Chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest

Chemische bestrijdingsmiddelen zorgen ervoor dat vijanden van de planten worden gedood. Ook wordt er vaak kunstmest gebruikt om de planten hard te laten groeien. Zo kunnen er namelijk meer (en sneller) planten worden verkocht. Erg natuurlijk is het niet. Er worden op die manier allerlei organismen gedood die wel goed zijn voor de natuur en een plant krijgt niet de kans om op eigen tempo te groeien. 

De chemische middelen hebben ook veel invloed op de bijen en vlinders. Daarvoor zijn niet eens veel bestrijdingsmiddelen nodig. Zelfs een klein beetje gif tast al het leer- en navigatievermogen van bijen aan. Ook leggen ze nadat ze in aanraking zijn geweest met gif minder eitjes en het is ontzettend slecht voor hun immuunsysteem. Alleen dat al zorgt voor de achteruitgang van de biodiversiteit. Van alle plant bestuivingen wordt zo’n 80% door bijen gedaan. Zonder bijen zullen er uiteindelijk helemaal geen planten meer zijn.

Bij kwekerij Verhoeven in Biezenmortel worden alle planten biologisch en gifvrij gekweekt.
Kwekerij Verhoeven Biezenmortel

Het belang van biologische planten

Om ervoor te zorgen dat er genoeg bijen zijn om onze planten te bestuiven, moeten we overstappen op biologische planten. Die planten bevatten namelijk al die chemische middelen niet. Dat is trouwens niet alleen beter voor de bijen, maar ook voor ons. De pesticiden verontreinigingen namelijk ook ons drinkwater. Minder gif is dus veel beter voor ons allemaal.

 

Hoe herken je biologische planten?

Er wordt nog regelmatig gedacht dat alles wat uit de natuur komt biologisch is. Dat is helaas niet zo. Biologisch betekent dat planten niet bespoten zijn met chemische middelen of dat er geen kunstmest is gebruikt bij de teelt. Er mogen trouwens ook geen pesticiden of kunstmest worden gebruikt bij de teelt van zaden of stekken. Daar zijn strenge wetten voor die zijn opgesteld door de EU. Er wordt streng op toegezien door de landelijke instantie SKAL. Zij komen twee keer per jaar langs voor controle. Wil je zelf biologische planten kweken, maar zijn er van die soort nog geen biologische stekjes? Dan kun je bijvoorbeeld ook bij SKAL een uitzondering aanvragen. Voldoet de plant aan alle voorwaarden, dan is dit voor jou gemakkelijk te herkennen aan het groene vlaggetje op het etiket.  

Zelf aan de slag met biologische planten

Wil je een bijdrage leveren aan het verbeteren van de biodiversiteit, zorg er dan voor dat je geen pesticiden gebruikt in je eigen tuintje. Kies daarnaast dus ook altijd voor biologische planten en zaden. Alleen al daarmee maak je een goede keuze die veel voor de natuur kan doen. Ook vergroot je zo de vraag naar biologische planten. Zo kunnen we samen de telers die duurzaam telen helpen en durven ook meer telers de sprong te wagen.

>> De tuinplanten die je bij Marvy Green kunt kopen zijn gifvrij of biologisch gecertificeerd. Meestal kopen we deze planten in bij Tasty Blooms (Kwekerij Verhoeven) in Biezenmortel of Schoutens Kruiden uit Boskoop. De biologische zaden zijn afkomstig van De Bolster.

Zoek het groen dat bij jou past