Hoe werkt de irrigatie van Blumat?

Blumat is een irrigatiesysteem dat werkt zonder stroomvoorziening. Dat wil zeggen dat het systeem zo ontwikkeld is, dat je enkel een waterreservoir – dit kan een glas gevuld met water zijn – nodig hebt om continu de plant van water te voorzien. De plant doet de rest!

De werking van het Blumat systeem

Het belangrijkste onderdeel van het Blumat systeem is het keramische kegeltje dat gevuld met water in de pot, bij de kluit van de plant, wordt gestoken. Wanneer de kluit uitdroogt ontstaat er onderdruk in de kegel. Doordat dit gebeurt, wordt er zowel water aan de plant afgegeven als dat de kegel zich weer vult met water uit het reservoir.

Wanneer de onderdruk is verdwenen, stopt de water toevoer. Op deze manier geeft de plant zichzelf water. Ook nog de juiste hoeveelheid.

Blumat in pot en waterbakje
Blumat in plantenpot met waterreservoir

Instructies

  • Stap 1: trek de groene kap van het kegeltje en leg deze 15 minuten in water
  • Stap 2: vul de Blumat met water tot aan de rand
  • Stap 3: druk hierna de groene kap er weer terug op
  • Stap 4: steek de Blumat dicht bij de kluit van de plant in de aarde – gebruik bij grotere bakken en potten vanaf 25 cm 2 stuks of plaats iedere 15-20 centimeter een Blumat
  • Stap 5: plaats de slang in een vol waterreservoir – let op: deze moet op de bodem van het reservoir liggen

Tips

  1. Het is aan jou om te kiezen hoe jouw reservoir eruit ziet, maar de mate van transparantie heeft wel invloed. Bijvoorbeeld; een lichtdicht waterreservoir zorgt ervoor dat er geen algevorming plaatsvindt. Dit is gunstig, omdat dit soms voor verstopping kan zorgen.
  2. De waterafgifte kan worden beïnvloed door het waterreservoir hoger of lager te zetten. Dit wil zeggen dat hoe hoger je het reservoir plaatst hoe meer waterafgifte. Hoe lager, hoe minder. In theorie geldt dat het reservoir niet lager mag staan dan de onderkant van de pot.

Bron: Blumat.nl

De Classic is het meest bekende systeem van Blumat. Dit slimme kegeltje is de beste keus wanneer je een irrigatiesysteem zoekt dat niet op het stroomnetwerk aangesloten hoeft te worden. Je hebt namelijk alleen een waterreservoir nodig en de plant doet zelf de rest. Je kan hem gebruiken tijdens je vakantie maar ook prima het hele jaar rond.


Irrigatie Blumat Classic
€2,50
De Blumat uitbreidingsset maakt het mogelijk om zelf een irrigatiesysteem aan te leggen. Ook als je nog geen Blumat producten in huis hebt kun je prima met deze eenvoudige set aan de slag. Begin zelf met een waterreservoir waar je het begin van de slang in plaatst. Zorg dat deze op gelijke hoogte staat met je planten voor een normale wateraanvoer. Wil je liever wat meer water geven plaats het reservoir dan hoger.
Tip: Kies bij voorkeur voor een ondoorzichtig  reservoir, dit zorgt namelijk voor minder algenvorming in het water.


Uitbreidingsset Tropf Blumat 10 m
€0,45€7,95
Met deze Blumat aanvoerslang kun je gemakkelijk meerdere sensoren aansluiten om zo je eigen irrigatiesysteem aan te leggen.

Aanvoerslang Blumat Zwart 10 m
€7,95

zie producten

https://marvygreen.com/wp-content/uploads/2021/02/Blumat-instructie-video.mov

Zoek het groen dat bij jou past