Hoe werkt de irrigatie van Blumat?
Blumat is een irrigatiesysteem dat werkt zonder stroomvoorziening. Dat wil zeggen dat het systeem zo ontwikkeld is, dat je enkel een waterreservoir – dit kan een glas gevuld met water zijn – nodig hebt om continu de plant van water te voorzien. De plant doet de rest!
De werking van het Blumat systeem
Het belangrijkste onderdeel van het Blumat systeem is het keramische kegeltje dat gevuld met water in de pot, bij de kluit van de plant, wordt gestoken. Wanneer de kluit uitdroogt ontstaat er onderdruk in de kegel. Doordat dit gebeurt, wordt er zowel water aan de plant afgegeven als dat de kegel zich weer vult met water uit het reservoir.
Wanneer de onderdruk is verdwenen, stopt de water toevoer. Op deze manier geeft de plant zichzelf water. Ook nog de juiste hoeveelheid.
Instructies
- Stap 1: trek de groene kap van het kegeltje en leg deze 15 minuten in water
- Stap 2: vul de Blumat met water tot aan de rand
- Stap 3: druk hierna de groene kap er weer terug op
- Stap 4: steek de Blumat dicht bij de kluit van de plant in de aarde – gebruik bij grotere bakken en potten vanaf 25 cm 2 stuks of plaats iedere 15-20 centimeter een Blumat
- Stap 5: plaats de slang in een vol waterreservoir – let op: deze moet op de bodem van het reservoir liggen
Tips
- Het is aan jou om te kiezen hoe jouw reservoir eruit ziet, maar de mate van transparantie heeft wel invloed. Bijvoorbeeld; een lichtdicht waterreservoir zorgt ervoor dat er geen algevorming plaatsvindt. Dit is gunstig, omdat dit soms voor verstopping kan zorgen.
- De waterafgifte kan worden beïnvloed door het waterreservoir hoger of lager te zetten. Dit wil zeggen dat hoe hoger je het reservoir plaatst hoe meer waterafgifte. Hoe lager, hoe minder. In theorie geldt dat het reservoir niet lager mag staan dan de onderkant van de pot.
Bron: Blumat.nl
Aaltjes tegen rouwvliegjes
Behoefte aan wat zwaarder geschut? Er zijn ook diverse bestrijdingsmiddelen die je kunt inzetten om je planten van de vliegjes af te helpen. Van heuse plantenkuurtjes tot aan het inzetten van aaltjes.
Aaltjes zijn kleine wormpjes die alleen via een microscoop te zien zijn. Mochten bovenstaande tips niet helpen, dan kun je de aaltjes tegen rouwvliegjes gebruiken. De aaltjes dringen de larven van de rouwvliegjes binnen waarna ze binnen een paar dagen doodgaan. De aaltjes vermenigvuldigen zich wel en kunnen dus langdurig aan de slag met het opruimen van de larven van de rouwvliegjes.Â
Hopelijk lukt het met deze tips om de rouwvliegjes te bestrijden en is je plant snel weer gezond!Â
Bronnen: Pokon, MaxVandaag, Mooiwatplantendoen, Sprinklr