Boomspiegel beplanten, waarom?

Waarom zou jij een boomspiegel willen beplanten?

In Nederland is het vergeleken met andere Europese landen heel slecht gesteld met de biodiversiteit. Naar schatting is hier nog maar 15 procent van de oorspronkelijke biodiversiteit over. In Nederland wordt zo’n 80 procent van de inheemse plantensoorten door insecten bestoven. Zonder bijen blijven alleen grassen en andere planten die door de wind bestoven worden in ons landschap over. Dat ziet er saai uit. Maar nog belangrijker: het ecosysteem van aan elkaar verbonden planten en dieren stort in elkaar.

Ecologen rekenden uit dat als we 15 procent van een stad inrichten als een geschikte plek voor insecten en andere dieren, veel soorten kunnen overleven. Een goede reden om een kale boomspiegel om te toveren in een groene bloemenoase!

Een andere belangrijke reden is dat planten in een boomspiegel (meer) vocht vasthouden en waardoor de boom tegen extreme hitte wordt beschermd. Daarnaast zorgt het tuinieren in openbare ruimte voor ontmoetingen en leer je je buurt veel beter kennen.

“Ik woon al 5 jaar in mijn huis in Rotterdam maar sinds ik de afgelopen twee jaar veel op straat aan het tuinieren ben ken ik bijna de hele straat. Hiervoor kende ik eigenlijk niemand maar nu gunnen ze mij zelfs af en toe een feestje”.

Doe de boomspiegel test

Als je er op gaat letten zul je zien dat er verschillende typen boomspiegels zijn. Heb je een kale boomspiegel op het oog? Controleer dan of deze boomspiegel ook echt geschikt is voor een tuintje via de Guerilla Gardeners boomspiegel test.

aangeplante boomspiegel
Beplante boomspiegel

Tuinieren in de openbare ruimte

Als je tuiniert in de openbare ruimte krijg je te maken met allerlei bedreigingen; mensen die bloemen plukken, je planten te vertrappen, afval of gemeentelijke schoffelaars. Dit maakt het een uitdaging om zo jouw boomtuintje zo mooi mogelijk te houden.

In veel gemeentes kun je daarom de boomspiegel adopteren zodat deze boomspiegel uit het gemeentelijke beleid wordt gehaald. In Rotterdam kan dat via:

https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/boomspiegel-beplanten/

Tips voor biodiversiteit in je guerrillatuin

Verwilder én beheer
De tuinen met een mix van verwildering en beheer hebben de grootste biodiversiteit. 

Inheems
Veel wilde bijen hebben een specifieke voorkeur voor bepaalde soorten inheemse planten.

Gifvrij
Bestrijdingsmiddelen zijn een reden voor de achteruitgang van biodiversiteit. Kies voor gifvrije zaden en planten, biologisch dus (of onbespoten).

Boomspiegelpakket

Start met een boomspiegelpakket

De planten in het boomspiegel pakket van Marvy Green worden ongeveer 20 tot maximaal 40 centimeter hoog en kunnen goed groeien terwijl er wat minder ruimte beschikbaar is. Het enige wat je hoeft te weten is welke standplaats de boom(spiegel) heeft en je kunt direct aan de slag! Het pakket bevat natuurlijk alleen biologische en inheemse planten. 

Heel veel succes en plezier!

4,75
Ben jij de vrouw/man met een plan? Deze biologische Narcissen zijn 'in het groen', dat wil zeggen dat ze al...
37,50
Adopteer een boomspiegel in jouw buurt en fleur deze op met dit biologische, winterharde, planten en bloemenpakket. Lees onze wiki...
Inheemse zaden zijn belangrijk voor de biodiversiteit in Nederland - en het herstel hiervan. Deze zadenzakjes bevatten zaden van inheemse...

Zoek het groen dat bij jou past