Duurzame kerstboom

Hoe verduurzaam je dé kersttraditie?

Ruim 2,5 miljoen huishoudens kiezen met kerst voor een levende kerstboom, die gemiddeld vier weken versierd in de woonkamer staat. Sommige van deze bomen hebben al flink wat jaren achter de rug om de gewenste grootte te bereiken. Tijdens deze groeijaren worden de bomen bemest en bewaterd, waarna deze daarnaast ook nog worden getransporteerd.

Kunstboom versus levende boom

Volgens Milieu Centraal is het lastig te beoordelen of dat een kunstboom beter voor het milieu is dan een levende boom. Dit komt voornamelijk doordat beide bomen op een andere manier belastend zijn voor het milieu. Bij het maken van een beslissing is het vooral belangrijk dat je – los van welke keuze je maakt – zo lang mogelijk met je boom doet. Dit zorgt ervoor dat de algehele impact op het milieu wordt verlaagd.

Meer informatie over milieubelasting lees je hier.

Een levende boom adopteren

Heb je voorkeur voor een levende kerstboom, maar wil je hier op een verantwoorde manier mee omgaan? Er zijn verschillende initiatieven die kerstbomen ‘verhuren’ die na de feestdagen weer terug geplant kunnen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Beter Boompje,  Adopteer een Kerstboom en Huur een kerstboom. Let er bij deze intiatieven op dat je kiest voor een ophaal- en afleverpunt in de buurt. Want, wanneer je er extra voor om moet rijden, het ophalen van de boom is ook een belasting voor het milieu.

Jouw gekochte boom inleveren

Als je dit jaar voor een echte kerstboom hebt gekozen die niet is aangesloten bij een ‘adoptie- of huurinitiatief’ kun je er nog steeds een mooie tweede bestemming aan geven. Ga op zoek naar organisaties in de buurt die kerstbomen inzamelen om deze te recyclen.

Gemeente Rotterdam zorgt bijvoorbeeld voor een nieuw leven voor jouw kerstboom met de actie ‘Jouw kerstboom is geld waard’ en ‘Van kerst naar nieuw’. Bij iedere ingeleverde boom ontvangt de gever €0,50 retour. En, belangrijker nog, deze bomen worden daarnaast gebruikt als grondstof voor verschillende duurzame producten van circulaire ondernemers.

Zoek het groen dat bij jou past