Ecologische alternatieven voor de klassieke kerstboom

Een duurzame kerst

Ben jij net zo gechoqueerd als Phoebe als je al die zielige kerstboompjes op straat ziet liggen naast de containers in januari? Wij ook… Daarom hebben we even nagedacht hoe je toch nog die heerlijk warme kerstsfeer in huis kan brengen zonder dat er doden moeten vallen. 😉

Duurzaam is zo’n kerstboom natuurlijk allerminst, zowel in de letterlijke betekenis (het gaat lang mee) als in de ecologische betekenis. Een goed alternatief is dus het “kerstig” maken van een duurzame kamerplant, in beide betekenissen, en die vind je natuurlijk bij ons!

Alle deprimerende feiten op een rijtje

We kunnen nu een heel lang, deprimerend en droog artikel schrijven over waarom die knappe kerstboom nou geen goed idee is, maar dat gaan we jullie besparen. Toch is een geïnformeerd mens er twee waard, dus hier even kort en bondig een opsomming van de redenen. Wil je niet verdrietig worden, sla dit stukje dan even over en ga meteen door naar de oplossingen.
 1. Kerstbomen kweken is een vorm van grootschalige monocultuur en zorgt daardoor voor verlies van biodiversiteit.
 2. De bomen hebben 7 tot 9 groei-jaren nodig om jou 1 maand kerstvreugde te geven.
 3. De verbranding van de bomen zorgt voor vervuilende uitstoot.
 4. Er worden ontzettend veel bestrijdingsmiddelen gebruikt om de boom zo perfect mogelijk te maken. Deze middelen zorgen er nadien ook nog eens voor dat de bodem dood achterblijft.
 5. Een kunstboom moet je ook niet willen, want on-recycleerbaar plastic en al die dingen…

Het "kerst-ig" maken van een kamerplant

Maar een kamerplant als kerstboom dus… Hoe doe je dat?
Het belangrijkste is dat de plant stevig is zodat hij de versieringen kan dragen. Verder moet die ook veel potentiële plekjes hebben waar je jouw kerstballen aan kan hangen. Wij hebben enkele opties voor jou uitgezocht.

 1. Clusia Princess
 2. Schefflera Heart Leaf
 3. Ficus Audrey

De laatste optie die we nog te bieden hebben is voor de minimalisten onder ons. Versieringen kan deze plant niet dragen, maar dat heeft hij dan ook niet echt nodig. Uit zichzelf ziet hij er al uit als een klein kerstboompje. Wat je wel kan doen is op de aarde of rond de pot wat lichtjes leggen/hangen. Je kerstgasten snappen de hint vast wel.

– Asparagus Setaceus

Hoe bestel ik een kerstplant?

Onze ‘kerstplanten’ kan je kopen in de winkel of online. Indien online besteld staat je kerstvreugde na 3 werkdagen voor de deur. Je krijgt een ‘kale’ plant (lees: onversierd). We zouden namelijk niet durven jou de vreugde af te nemen om de plant te decoreren!

Toch een kerstboom?

Wil je toch écht, per se, beslist een kerstboom? Wat een schandaal!
Nee hoor, dat snappen we volledig. Zelf vinden we volgende opties de beste.

 1. Zoek een tweedehands kunstboom.
 2. Ga voor een duurzame kerstboom met kluit en plant hem nadien terug uit in je tuin. Volgend jaar kan je hem er weer uithalen en ‘hergebruiken’. De duurzame boom kan dan wel wat meer kosten, maar op termijn bespaar je flink wat geld uit! Heb je geen tuin? Misschien ken je iemand met een tuin die jouw boom even een plekje wil geven.
 3. Heb je helemaal geen zin in al dat graven en planten? Ga dan voor een adoptie kerstboom (‘huur’ kerstbomen die nadien terug worden geplant) van bijvoorbeeld ‘Beter Boompje‘.
 4. Kies voor een Kamerden (Araucaria Heterophylla, ofwel de Norfolk Island Pine). Dit is een tropische plant die je het hele jaar door als kamerplant kan houden. Gooi hem dan ook niet weg na de feestdagen! Zo is het altijd een beetje kerst in huis.

 

Veel kerstvreugde gewenst!

Zoek het groen dat bij jou past