Groendak onderhoudsinstructies

Er bestaan diverse soorten groendaken, wat zijn de verschillen in onderhoud?

Op onze website worden verschillende type groendaksystemen aangeboden. De 3-delige sedumrolsystemen zijn verkrijgbaar in drie varianten. Deze matten hebben een eigen “gebruiksaanwijzing” als het gaat om onderhoud. Lees hieronder meer over het onderhoud van een sedumdak en het biodiversdak.

Onderhoud van een sedumdak

Een traditioneel sedum groendak is relatief onderhoudsarm. Echter kan het dak niet volledig zonder onderhoud. Denk hierbij aan het, enkele keren per jaar, verwijderen van ingewaaid onkruid. Maar ook bemesten hoort hierbij.

1. Dakinspectie

Je dient minimaal twee keer per jaar het sedumdak te inspecteren op ingewaaid onkruid en deze ongewenste begroeiing te verwijderen. Zonder problemen kun je hiervoor over het dak lopen, de beplanting is sterk genoeg om dat te overleven.

Bij voorkeur worden deze inspectierondes in het voorjaar en najaar gehouden. Verwijder hierbij ook eventueel ingewaaid blad in en rondom het afvoersysteem en controleer of deze nog goed werkt.

2. Bemesting

Ook bemesting is tweejaarlijks nodig. De beste momenten om dit te doen zijn eind april en begin september. Deze bemesting zorgt voor een gelijkmatige voedingsstoffenvoorziening. De planten blijven hierdoor gezond en sterk. Marvy Green verkoopt organische meststoffen. De 5 kilogram emmers zijn voldoende voor 100 m2 sedum.

3. Bewatering

Enkel wanneer er sprake is van zeer droge weersomstandigheden is het noodzakelijk om het sedumdak van extra water te voorzien. In normale omstandigheden behoeft het dak geen extra water.

Onderhoud van een biodiversdak

Biodiverse daken vragen wat meer onderhoud dan het sedumdak. Om de uitstraling van deze daken optimaal te houden, hebben de daken jaarlijks onderhoud nodig. Onderstaande informatie geldt voor de Wildbloemenmat en de Bijen & Vlindersmat.

1. Water en voeding

Het biodiverse dak vereist in principe geen extra water of voeding. Dit beïnvloedt de natuurlijke balans van de planten op het dak. Het toevoegen van extra voedingsstoffen zal enkel overmatige groei van grassen aanmoedigen. Dit wil je voorkomen, omdat deze de gewenste inheemse planten kunnen verdringen.

Wel geldt, zoals bij het sedumdak, dat in geval van zeer droge omstandigheden het wél noodzakelijk is om extra te bewateren. Houd hiervoor minstens één uur irrigeren per week aan.

2. Maaien

Je kunt de samenstelling van de planten en bloemen op het biodiversdak beïnvloeden door te maaien. Bij voorkeur laat je het dak ongemoeid, van december tot juli. Maaien in de herfst is aan te raden om de begroeiing in stand te houden. Doordat de meeste bijen in september hun levenscyclus hebben voltooid is dit de meest geschikte maand. Eén keer extra maaien in de zomer is optioneel. Mocht je hiervoor kiezen, dan is half juni het beste moment. Hierbij wordt de groeikracht van de grassen verminderd en krijgen de wilde bloemen meer kans om te bloeien.

Het eerste jaar na installatie wordt aangeraden om te kiezen voor tweejaarlijks maaien. Zowel in juni als in september.

Voor de aanwezige (nuttige) diersoorten op het dak is het wenselijk om gefaseerd te maaien. Laat per keer minimaal 15 tot 30 procent van het totaal oppervlak ongemoeid. Een twee- tot drietal weken later kan het overige deel worden gemaaid.

3. Maaihoogte

De eerste keer wanneer je gaat maaien, is de streefhoogte 5 tot 7,5 centimeter. Opvolgende keren mag de maaihoogte lager zijn. Veel maaiers hebben moeite met lang gras, voor kleine daken is een bosmaaier geschikt. Voor grotere oppervlakken kunnen balkmaaiers of meerwielige bosmaaiers worden gebruikt.

Verwijder het afgemaaide groen binnen vier dagen na het maaien van het dak, zo worden overtollige voedingsstoffen beperkt.

Met het 3-delige sedumrolsysteem kun je jouw groene dak op maat zelfstandig aanleggen. Je kunt kiezen uit een drietal verschillende sedum matten: standaard sedummix mat, wildbloemen mat en bijen en vlinders mat.

  • Sedummix mat (standaard, meest verkocht): één tot drie keer per jaar bemesten.
  • Wildbloemen mat (wildbloemen en siergrassen): één tot twee keer per jaar maaien en bemesten.
  • Bijen en vlinders mat (siergrassen, vaste planten en kruiden): één tot drie keer per jaar bemesten.

Onderstaande tool adviseert je over de hoeveelheid sedum, substraat, drainage en grind die benodigd is voor jou dak. Kies welk oppervlak je wil bedekken met sedum (het groendak oppervlak) en houd daarbij rekening dat je in ieder geval 10cm ruimte over laat tussen de dakrand en de sedumrollen om grind neer te kunnen leggen voor een goede afwatering en een mooi eindresultaat.
Je kunt hieronder ook aangeven wat jouw voorkeursdatum voor levering is. Houd er rekening mee dat bezorging over het algemeen plaatsvindt op donderdag en vrijdag en dat er achter de schermen minimaal 3 werkdagen benodigd zijn om de order voor te bereiden.
Bestel direct of vraag een offerte aan.

3-laags sedumrolsysteem voor groendak

Groendak 3delig sedumrolsysteem
Wil jij graag jouw dak vergroenen? Met deze sedumtrays is het zo gepiept! De trays zijn per stuk te bestellen en je kunt deze zelfstandig op jouw dak leggen. Wanneer de trays worden geleverd zijn deze al voor minimaal 95% begroeid met sedum, zo heb je direct een mooi groen resultaat.

Een pakket samenstellen

Met de tool hieronder stel je jouw groendak pakket samen. Op basis van het oppervlak van jouw dak waar je trays wil hebben. Houd hierbij rekening dat je minimaal 10 cm ruimte laat om grind tussen de trays en de dakrand neer te leggen voor een goede afwatering en een mooie afwerking. De tool berekent voor je hoeveel trays en grind benodigd zijn. Daarnaast kun je eenvoudig aangeven of je een beschermdoek wilt (om tussen de cassette en het grind en jouw dak te plaatsen om de dakbedekking te beschermen) en of je sedumvoeding wilt toevoegen.
Bestel direct of vraag een offerte aan.


Groendak Cassette Systeem
Een groendak vraagt minimaal onderhoud, maar het is goed om deze wel één tot drie keer per jaar te bemesten. Sedum Nutrition is organische meststof die ervoor zorgt dat het wortelgestel van de sedumplanten wordt versterkt en daarmee ook de weerstand van de planten. Ook zorgt de mest voor een verbetering van de bodem en een uitgebalanceerde substraatlaag.


Sedum Nutrition
€42,95

zie producten

Zoek het groen dat bij jou past