Groendak zelf aanleggen

Hoe gaat het aanleggen van een groendak in zijn werk?

Heb je een groendak besteld of ben je je nog aan het oriënteren? Het zelfstandig aanleggen van een groendak is heel eenvoudig. Dit artikel legt haarfijn uit hoe de installatie van een groendak in zijn werk gaat.

Let op: ga voordat je een bestelling plaats na welk maximale gewicht jouw dak kan dragen en beoordeel aan de hand daarvan welk systeem geschikt is voor jouw dak.

Wanneer een groendak aanleggen?

Het aanleggen van een sedum groendak kan in principe het hele jaar door. Omdat sedumrollen niet oprolbaar zijn wanneer het vriest, zal enkel wanneer er sprake is van vorst zal het installeren van een groendak met sedumrollen niet mogelijk zijn. De lente en herfst zijn het meest geschikt voor de aanleg van sedum groendaken, omdat in deze periodes zijn de omstandigheden voor de sedum het meest gunstig. Dat wil zeggen dat er de minste risico is op uitdroging en hierdoor het meest optimaal voor de groei van de plantjes. Wees wel extra voorzichtig als het net heeft geregend, omdat dit kan resulteren in een glad dak.

Winterhard

De groendaken van Marvy Green bevatten meerjarige en winterharde planten, zodat je hier het hele jaar van kunt profiteren. Doordat de sedums in de winter in ruststand gaan, zullen deze rood kleuren. Geen zorgen, dit herstelt zich weer in het voorjaar. Bij de gemixte matten zul je zien dat grassen, kruiden en waardplanten zich in de winterperiode iets terugtrekken, maar ook deze komen dan in het nieuwe jaar weer tot bloei!

Zelf een groendak aanleggen

Bij Marvy Green kun je twee typen groendak bestellen waarmee je eenvoudig jouw eigen dak kunt vergroenen. Het 3-delig sedumrolsysteem en het cassette systeem. Hieronder wordt van beide systemen het uitgelegd hoe het aanleggen in zijn werk gaat.

Overtuigd? Plaats direct hier een bestelling of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Sedumtrays Place ‘n Go

De sedumtrays zijn een kant-en-klaar systeem dat direct op het dakoppervlak kan worden geplaatst. Iedere cassette heeft een afmeting van 50,0 x 50,0 cm en is geschikt voor daken met een helling tot 15 graden. Het verzadigde gewicht is 45 – 50 kg/m2. Het installeren is simpel, doordat je de diverse trays tegen elkaar aan legt om een groter oppervlak te creëren.

In 5 stappen naar een groendak

Onderstaande stappen leggen globaal uit hoe het aanleggen van een groendak in zijn werk gaat.

1. Schoonmaken

Maak het dak schoon, vrij van vuil, afval en andere materialen. Controleer zorgvuldig of het dak niet beschadigd is en zodoende waterdicht.

2. Wortelwerend folie aanbrengen (optioneel)

Pas wortelwerend folie toe wanneer de dakbedekking niet wortelwerend is, zorg voor een overlap van ca. 50 cm. Rol de folie uit over de breedte van jouw dak en de opstaande dakrand. Knip bij de hemelwaterafvoer(en) een stuk uit het wortelwerende folie. Bedek de hemelwaterafvoer(en) met een bolrooster, bladvanger of inspectieput.

3. Sedumtray(s) plaatsen

Plaats de eerste ‘place ‘n go’ sedumtray in de hoek. Houd ruimte langs de randen over voor grind (ca. 20 centimeter).

Bedek vervolgens het hele oppervlak met de overige trays. Leg deze goed tegen elkaar aan. De trays zijn op maat te zagen wanneer je deze meer passend wilt maken.

4. Grind storten

Stort het grind tussen de dakrand en de buitenste rand van de trays.

5. Irrigatie

Bewater het groendak direct na aanleg en eventueel regelmatig daarna wanneer het dak wordt aangelegd in een drogere periode.

Sedum rollen

Deze aanleginstructies gelden voor het 3-laags sedumrolsysteem en is geschikt voor daken met een maximale dakhelling van 10 graden. Het systeem heeft een verzadigd gewicht van 40-55 kg/m2.

In 6 stappen naar een groendak

Onderstaande stappen leggen globaal uit hoe het aanleggen van een groendak in zijn werk gaat.

Open deze PDF voor uitgebreide aanleginstructies.

1. Schoonmaken

Maak het dak schoon, vrij van vuil, afval en andere materialen. Controleer zorgvuldig of het dak niet beschadigd is en zodoende waterdicht.

2. Wortelwerend folie aanbrengen (optioneel)

Pas wortelwerend folie toe wanneer de dakbedekking niet wortelwerend is. Rol de folie uit over de breedte van jouw dak.

3. Drainagelaag aanbrengen

Haaks op het wortelwerendfolie kan de drainagelaag worden uitgerold.

4. Breng grind aan (optioneel, wel aanbevolen)

Plaats een bolrooster over de aanwezige hemelwaterafvoer en breng rondom een grindlaag aan.

5. Substraatrol aanbrengen

Rol de substraat uit over de breedte van het dak en verzadig deze met water indien er sprake is van droge weersomstandigheden.

6. Breng de sedumrol aan

Rol de sedum haaks uit over de substraatrol, beginnend met het uiteinde van de vegetatiemat bovenop. Rol deze voorzichtig terug en zorg dat hij op de juiste positie ligt. Sluit de matten goed op elkaar aan en knip indien nodig de mat aan het eind van de baan op maat.


Vraag offerte aan

Voorbereiding van de installatie
  1. Let op de veiligheidseisen om te werken op hoogte (denk aan dakrandbeveiliging, valbescherming, veiligheidshelmen)
  2. Plan realistisch t.a.v. (verticaal) transport, levering groendak en ander materiaal
  3. Bepaal de locatie waar de pallets tijdelijk na het lossen geplaatst kunnen worden
  4. Houd rekening met direct bewateren (verzadigen) van het dak direct na installatie
Bij levering van de sedumrollen
  1. Zet de pallets indien mogelijk in de schaduw
  2. Bij warm weer is een snelle verwerking en uitrol benodigd
  3. Verdeel de materialen over het dakoppervlak afhankelijk van de toegestane dakbelasting
Irrigatie, onderhoud en bemesting
  1. Irrigeren: bewater de sedumrollen totdat deze volledig verzadigd zijn. Dit zorgt voor een goede doorworteling van de onderliggende substraatlaag. Wanneer het wordt aangelegd in een droge periode, bewater het dak dan regelmatig.
  2. Onderhoud en bemesting: twee keer per jaar het dak bemesten. Bij voorkeur eind april en begin september. Verwijder ook ongewenste begroeiing handmatig.

Wil jij graag jouw dak vergroenen? Met deze “Place ‘n Go” sedumtrays is het aanleggen van een groendak een fluitje van een cent. De trays zijn per stuk te bestellen en je kunt deze zelfstandig op jouw dak leggen.
↓ Vul bij besteleenheden het aantal benodigde* sedumtrays in. ↓
*De sedumtrays hebben een afmeting van 50 x 50 cm. Houd hierbij rekening dat je minimaal 20 cm ruimte laat om grind tussen de trays en de dakrand neer te leggen. Dit zorgt voor een goede afwatering en een mooie afwerking. Bestel direct of vraag een offerte aan.
De bestelling wordt op pallets geleverd, de verzendkosten van een palletzending worden in de volgende stap berekend en starten vanaf € 77,50 incl. btw. Houd er rekening mee dat bezorging over het algemeen plaatsvindt op donderdag en vrijdag. Daarnaast zijn er achter de schermen minimaal 3 werkdagen benodigd om de order voor te bereiden.

Groendak systeem semper green place and go sedum tray cassette

Groendak sedumtray lichtgewicht
€11,50 – €13,65
Met het lichtgewicht sedumrolsysteem kun je jouw groene dak op maat zelfstandig aanleggen. Het systeem wordt als kant en klaar pakket bij je thuis geleverd. De matten zijn dan al begroeid met Sedum plantjes.
De bestelling zal op pallets worden geleverd. De verzendkosten van de palletzending worden in de volgende stap berekend en starten vanaf € 77,50 incl. btw. Houd er rekening mee dat bezorging over het algemeen plaatsvindt op donderdag en vrijdag en dat er achter de schermen minimaal 3 werkdagen benodigd zijn om de order voor te bereiden.
Bestel het groendak direct per m² of vraag vrijblijvend een offerte aan.
↓ Vul bij besteleenheden het aantal benodigde m² in. ↓

3-laags sedumrolsysteem voor groendak

Groendak sedumrol systeem DIY
€44,95 – €49,75
Een groendak vraagt minimaal onderhoud, maar het is goed om deze wel één tot drie keer per jaar te bemesten. Sedum Nutrition is organische meststof die ervoor zorgt dat het wortelgestel van de sedumplanten wordt versterkt en daarmee ook de weerstand van de planten. Ook zorgt de mest voor een verbetering van de bodem en een uitgebalanceerde substraatlaag.

Sedum nutrition meststof korrels

Sedumvoeding
€54,95

bestel groendak

Zoek het groen dat bij jou past