Insectenhotels

Een verblijfsplaats voor insecten

Wil je de insecten in jouw omgeving een handje helpen? Dan kan het zinvol zijn om een insectenhotel te plaatsen. Je geeft ze hiermee de mogelijkheid om zich voort te planten en tegelijkertijd biedt je een schuilplaats aan. Belangrijk is dat jouw balkon of tuin an sich een prettige verblijfsplek is voor insecten. Misschien heb je al veel bloeiende planten waar insecten op af komen. Zo niet, zorg ervoor dat je in de buurt van het insectenhotel ook een tuintje creëert waar de insecten hun voedsel kunnen vinden. Ook is het fijn voor de insecten als je het huisje op een zonnige, warme plek ophangt. Een insectenhotel werkt ondersteunend en trekt op zichzelf geen insecten aan. 

Eitjes leggen

In veel ontwerpen van insectenhotels komen houten buisjes terug. Deze buisjes zijn bedoeld voor wilde/solitaire bijen. In het voorjaar leggen bijen hun eitjes – soms ook meerdere – in het buisje. Hier voegen ze ook ‘bijenbroodjes’ aan toe; een balletje van nectar en stuifmeel. Wanneer de larven uit het eitje komen, hebben zij direct voedsel tot hun beschikking. Pas nadat de larven zich hebben ontwikkelt tot een pop in een cocon, komen zij uit het buisje. Je ziet dan dat er een gaatje wordt gemaakt in de voorheen dichtgemetselde ingang. 

De video hieronder van OERRR laat zien hoe bijen het insectenhotel weten te vinden en hoe het werkt:

Welke varianten insectenhotels zijn er?

Insectenhotels kom je tegen in allerlei verschillende soorten en maten. De meesten zijn niet enkel bedoeld voor bijen, maar bieden ook ruimte voor andere insecten zoals oorwormen, kevers, spinnen, lieveheersbeestjes en vlinders. Ook kom je insectenhotels tegen onder een andere naam, zoals insectenhuis of -kastje. 

Bij Marvy Green verkopen we bijen- en insectenhotels en combinatiekastjes voor bijen en vlinders of bijen en lieveheersbeestjes. Deze zijn allemaal gemaakt in opdracht van Natuurmonumenten. Mocht je specifiek op zoek zijn naar een type insectenhotel, laat het ons dan weten! Dan gaan we met jou mee op zoek (of misschien staat ‘ie wel al in onze winkel).

Kun je zelf een insectenhotel maken?

Close up photo insect hotel and insect - foto insectenhotels met bij
Pexels - David Hablützel

Er zijn veel verschillende insectenhotels op de markt. Als je een beetje handig bent en houdt van klussen, krijg je al snel het gevoel dat je zelf ook best een insectenhotel zou kunnen maken. Dat klopt tot op zekere hoogte! Om teleurstelling te voorkomen en om – belangrijker nog – geen schade aan te kunnen richten met een eigen geknutseld insectenhotel, hieronder een aantal tips van de Vlinderstichting waaraan een goed insectenhotel moet voldoen. Tevens ook een goede tip om – als je een insectenhotel tegen komt in de winkel – te controleren of het een goede is. 

5 tips waar je op moet letten voor een goed insectenhotel: 
  • De diameter van de boorgangen en stengels varieert tussen de twee en negen millimeter. Dit zrogt ervoor dat meerdere soorten bijen hier hun nest kunnen maken. Zijn de gaten groter of kleiner? dan is de kans klein dat het bijen aan gaat trekken. 
  • De diepte van de boorgang moet lang zijn genoeg zijn, daardoor is het mogelijk om meerdere nestcellen achter elkaar te kunnen leggen. Daarnaast is het belangrijk dat de stengels aan één kant dicht zijn. Dit is veiliger, jij vindt het waarschijnlijk ook fijner als je thuis de achterdeur op slot kunt doen.
  • Het is belangrijk dat de stengels van binnen glad zijn. Hierdoor kunnen de insecten er niet met hun vleugeltjes blijven hangen. Daarnaast is het daardoor ook minder gevoelig voor vocht. 
  • De gaten zitten bij voorkeur dwars op de ‘draad’ (=vezelrichting), dit zorgt ervoor dat er minder snel scheuren in het hout ontstaan die het insectenhotel onbruikbaar zullen maken. 
  • Bijen nestelen het liefst droog, een afdakje tegen instromend regenwater is dus een must! Ook gaat hierdoor het hout langer mee.

Zoek het groen dat bij jou past