Kalk als grondverbeteraar

Wat doet kalk?

Regenwater is redelijk zuur en vooral zand en kleigronden hebben hier last van. Kalk gaat verzuring van de bodem tegen, verbetert de structuur van de kleigrond, bestrijdt mos en helpt de planten met het opnemen van meststoffen. Met kalk wordt de groei van de planten bevorderd en voorkom je ziektes aan de plant. In de basis geldt; te weinig kalk is schadelijker dan teveel kalk.

Toevoegen van kalk zorgt voor het meer luchtiger maken van een kleigrond. Hierdoor is er minder kans voor dichtslibben van de grond. Daarnaast helpt kalk planten een handje met het opnemen van voedingsstoffen.

Kalk en de ph waarde

Wanneer grond te zuur is, is kalk nodig. Met kalk wordt de ph (potentie hydrogenii = zuurtegraad) waarde hoger. Dat betekent dat de zuurtegraad van de grond afneemt.

Bij een teveel aan kalk wordt de ph te hoog.

Ph waarde = waarde van 0 tot 14. Is de ph lager dan 7? Dan is er sprake van zure grond. Is de Ph-waarde hoger dan 7, dan is het een basische/alkalische grond. Bijvoorbeeld zeep, soda en ammonia zijn basische stoffen.

Hoe en wanneer kalk strooien?

De beste momenten om kalk te strooien zijn in het vroege voorjaar en het late najaar bij regenachtig weer. Kalk strooien kan je het beste doen als het boven de 5 graden is in de nacht. Gelijkmatig strooien wordt aangeraden, omdat dit ‘fijner’ is voor de bodem.

Kalk kan niet gecombineerd worden met meststoffen. Bij deze combinatie komt er ammoniak vrij en dit is giftig voor de meeste planten. Heb je kalk gestrooid en wil je ook bemesten? Wacht ca. 3 weken met het strooien van meststof, dan kan het geen kwaad meer.

Voor welke grond welke hoeveelheid kalk?

Voor zand en leem grond wordt aangeraden om 1kg kalk per 10 vierkante meter te strooien met een frequentie van 2x per jaar. Deze grond heeft meer kalk nodig dan kleigrond.

Voor klei en löss (löss is een bodemstructuur kleiner dan een zandkorrel) geldt; 1,5 kg per 10 vierkante meter 1x per jaar.

Om de grond 0,1 procent te verhogen heb je 5 kg tuinkalk nodig per 100m2.

Heb je een fruitboom in je tuin staan? Hoogstamfruit vanaf 2 tot 3 jaar oud geef je jaarlijks een paar handjes. Is het inmiddels een oudere fruitboom (va. 25 jaar), geef dan jaarlijks 1 kilo kalk.

Kalk minnende planten

Voorbeelden van kalk minnende planten zijn; buxus, vlinderstruik, clematis, druif, lavendel, sering, gazon, rozen, taxus, rozemarijn, fruitbomen, vlinderstruik, rozen, kerstroos, hertshooi en clematis.

Er zijn ook groentesoorten die kalk nodig hebben, zoals bladgroente, koolgewassen, tomaten, aubergine en paprika.

Zuur minnende planten

Er zijn ook planten die júist graag in een meer zure grond staan. Bij deze planten is het afgeraden om kalk te gebruiken. Planten die kalk niet fijn vinden, zijn hortensia, azalea, heideplanten, rododendron, veenbes, skimmia, camelia en brem.

Biokalk

Het aantal merken kalk is gigantisch. Zo zijn er veel soorten die amper werken of die zo fijn zijn dat het alle kanten op stuift.

In veel kalksoorten zit geen magnesium (een onmisbaar element voor planten, het is de bouwsteen voor bladgroen en is daarom essentieel voor fotosynthese). Hier kun je dus op letten wanneer je kalk koopt.

Biokalk is snel oplosbaar en stuift niet. Het bevat tevens een percentage magnesium waardoor de planten een diepgroene kleur krijgen. Deze biokalk is ook bij Marvy Green verkrijgbaar.

Dosering bepalen

Voor een juiste dosering is vaak bodemonderzoek nodig. Bij veel tuincentra’s kan je de Ph-waarde laten bepalen. Neem een beetje grond mee uit de tuin van zuur minnende en kalk minnende planten.

Er zijn ook strip testen om zelf de zuurgraad vast te stellen. Stripjes van lakmoes (harsachtige stof uit de ficus of uit korstmossen) kan gebruikt worden als indicator. Blauw lakmoespapier voor een zure oplossing, rood voor basisch.

Deze kalk korrels van Pokon zijn geschikt voor het toevoegen van extra magnesium in de grond. Dit zorgt voor een diepgroene kleur van de bladeren en je gazon. Ook heeft het een indirecte werking tegen mos.

Zoek het groen dat bij jou past