Kweken met keukenresten

Afval tijdens het koken? Zo kweek je nieuwe groenten en fruit!

De billen van de paksoi, het topje van de wortel of de zaadjes van de paprika. Meestal belanden deze tijdens het koken in de prullenbak, omdat we het niet verwerken in een maaltijd. Zonde! Want veel van de groenten- en fruitresten zijn te gebruiken om nieuwe groenten en fruit mee te kweken u00f3f ‘gewoon’ als leuke groene plant te houden. Deze tips helpen om voortaan de restjes van het koken een tweede leven te geven.

Selderij & Paksoi

Snijd de onderkant van een bundel selderij – zo’n 3 tot 5 centimeter – en plaats deze in een schaaltje met water. Bewater of besproei ook de bovenkant regelmatig om deze vochtig te houden. Ververs het water eens in de zoveel dagen, totdat er nieuwe wortels ontstaan aan de onderkant. Wanneer dat het geval is, kun je de nieuw groeiende selderij overplaatsen in aarde. Je kunt ditzelfde proces toepassen bij paksoi.

Lente-ui & prei

Ook de onderkant van een lente-ui kun je gebruiken om nieuwe scheuten te laten groeien. De lente-ui kan ver tot richting de onderkant worden opgesneden en wanneer je deze in water legt zullen ze binnen enkele dagen al een aantal centimeters terug groeien! Perfect dus als je vaker lente-ui eet en op deze manier een nieuwe portie kunt kweken. Ditzelfde geldt trouwens ook voor het opnieuw laten groeien van prei!

Ui

Wil je een normale ui laten groeien? Plaats dan de onderkant van de ui, die je normaal gesproken weg zou gooien, direct in de aarde en laat de wortels groeien. Wanneer de wortels groot genoeg zijn, verwijder dan de oude ‘uienschillen’ en laat de wortels uitgroeien tot een nieuwe uienplant. Verwijder in een later stadium tot ongeveer 1/3 van de stelen, zodat de plant een bol laat groeien. Het is aan jou om de ui (vroegtijdig) als lente ui te oogsten of later als volgroeide ui.

Wortel

Niet alleen het oranje gedeelte van een wortel kun je eten. Ook het groene wortelloof kan worden gebruikt in soepen, als basis voor pesto of als extra groen in salades. De topjes van een wortel kun je na een aantal dagen in water te hebben gezet met wortels terug in aarde plaatsen. Zo heb je er later nog eens plezier van u00f3f je hebt er een leuke groene plant bij.

Knoflook

Wanneer je u00e9u00e9n teen van een bol knoflook neemt en deze volledig in aarde stopt met de wortels naar beneden, zullen binnen korte termijn groene scheuten te zien zijn. Wanneer je deze scheuten kortwiekt zal de plant een bol ontwikkelen, waarmee je het proces kunt herhalen om knoflook te blijven vermeerderen.

Ananas

Zijn bovenstaande ‘experimenten’ gesneden koek voor jou en ben je toe aan een grotere uitdaging? Ananas u00a0leent zich ook voor het uitgroeien tot een plant, maar het verkrijgen van vruchten is een spannend en tijdrovend proces.u00a0De ‘kroon’ van een ananas kun je wortels laten schieten in water of aarde. Je hebt op die manier snel een nieuwe plant in huis, maar tegen de tijd dat er daadwerkelijk een ananas ku00e1n groeien, duurt zeker een aantal jaren. Succes!

Is jouw experiment gelukt? Ik ben heel benieuwd! Deel het op Instagram met #marvygreen of tag @marvygreen.

Zoek het groen dat bij jou past