Luchtzuiverende planten

Planten die de lucht zuiveren, hoe werkt dat precies?

Elke plant met een groen blad is in staat om CO2 te absorberen en om te zetten naar zuurstof door fotosynthese. Sommige planten zijn daarnaast ook in staat om andere stoffen uit de lucht te filteren. Deze kwaliteit maakt dat een plant luchtzuiverend is. Voorbeelden van dit soort luchtzuiverende planten zijn de Lepelplant, Dracaena, Sansevieria of Hedera. 

 

Luchtzuiverende planten hebben niet allemaal dezelfde kwaliteiten. De ene plant heeft een sterkere luchtzuiverende kwaliteit dan de ander of is in staat om – via de huidmondjes – andere stoffen de filteren. 

Welke stoffen kan een plant zuiveren?

Al in 1989 heeft NASA een onderzoek uitgevoerd naar de invloed van kamerplanten op het verminderen van luchtvervuiling. Dit onderzoek laat zien welke gifstoffen door welke plant kunnen worden opgenomen (bijvoorbeeld ammoniak en benzeen). Deze samenvatting laat zien met welke elf kamerplanten het experiment is uitgevoerd en wat de uitkomsten zijn geweest van vergelijkbare onderzoeken. Ook op dit moment worden nog steeds onderzoeken uitgevoerd naar de luchtzuiverende kwaliteit van de kamerplant.

 

Teona Swift – Pexels

Hebben luchtzuiverende planten echt effect op de luchtkwaliteit in huis?

Het is lastig om een eenduidig antwoord te geven op deze vraag. De experimenten die aantonen dat planten luchtzuiverende kwaliteiten hebben, zijn uitgevoerd in een zuurkast in een laboratorium waar alle omstandigheden optimaal zijn en waar bepaalde concentraties van schadelijke stoffen worden toegevoegd. Deze zijn – hopelijk – niet allemaal en in die hoeveelheden bij jou in huis aanwezig.

Kamerplanten zullen altijd op een bepaalde manier invloed uitoefenen op de lucht in huis, maar het daadwerkelijke effect is lastig te meten. Goed ventileren – door af en toe een raam of deur open te zetten – is sowieso aan te raden. Ook in de winter!

Benieuwd naar hoe er bepaalde stoffen in jouw huis terecht komen en wat de bijdrage is van luchtzuiverende planten in huis? De Keuringsdienst van Waarde ging op onderzoek uit en maakte er een verhelderend item over. Bekijk de video via deze link of klik op de video still hieronder.


 

Video still – Keuringsdienst van Waarde | Luchtzuiverende kamerplant

De Zamioculcas is een populaire plant omdat ze eenvoudig is te onderhouden. De plant is ook wel bekend als de Kamerpalm en komt van oorsprong uit Zuid-Oost Afrika. Ze slaat water op in haar stevige wortels, hierdoor heeft de plant minder vaak water nodig. De grond mag dan ook iets droog worden tussen de gietbeurten in.
Plantinformatie Zamio Culcas

Zamioculcas 90CM

Zamioculcas 90CM
€39,99€44,99
De Dieffenbachia is een opvallende plant met grote bladeren. Daarom is de plant een populaire kamerplant. Wel is het sap van de plant giftig, hou hier dus rekening mee met huisdieren of kleine kinderen. Op de juiste plek zal de plant goed groeien en nieuwe bladeren aanmaken. Wel is het verstandig om de pot af en toe te draaien omdat ze naar het licht zal groeien.

Dieffenbachia Elho Vibes Fold Diepblauw

Dieffenbachia
€24,99
De Alocasia Polly wordt ook wel Skeletplant genoemd. De pijlvormige bladeren zijn donkergroen en kleuren naar zwart toe. De witte nerven doen deze plant daarom op een skelet lijken. Binnen de hippe Alocasia familie behoort de ‘Polly’ wel tot een van de meest populaire leden.

 

Alocasia Polly Elho Vibes Fold Diepblauw

Alocasia Polly
€29,99
De Begonia Maculata of Stippenbegonia is een kleine plant. De lange bladeren met stipjes zorgen er wel voor dat het een hele opvallende plant is. De onderkant van het blad is donkerrood en geeft de plant een extra sierwaarde. Deze leuke plant wordt vanwege de stippen ook wel polkadot genoemd. Een andere naam, de forel begonia, dankt deze plant aan de vorm van zijn blad.

Begonia Maculata Elho Vibes Fold Botergeel

Begonia Maculata
€34,99
De Ficus Robusta, ook wel bekend als de Rubberplant. Van oorsprong kom je ficussen veel tegen in Afrika, Zuid-Amerika, Azië en Australië – maar je ziet ‘m terug in veel woonkamers en op kantoren. Deze populaire plant is luchtzuiverend en draagt hierdoor bij aan een gezond binnenklimaat.


Ficus Robusta Elho Vibes Fold Delicaat Roze

Ficus Robusta
€29,99
Kweek je eigen kamerplant met de kweekset van Grow your Ownn.
Wat zit er in de kweekset?

  • Terracotta potje
  • Twee kokostabletten
  • Vijf kamerplant zaden
  • Kaartje met informatie over het zaaien


Grow Your Own tabletten potje zaden

Kweekset kamerplanten Grow Your Ownn
€9,95€12,50

zie binnenplanten

Zoek het groen dat bij jou past