Nestkast zonder nestje, wat nu?

Dit seizoen geen nestje in jouw nestkast?

Heb jij voor dit seizoen enthousiast een nestkast opgehangen, maar is deze helaas onbewoond gebleven? Jammer! Maar niet getreurd. Met deze tips van de Vogelbescherming vergroot je de kans dat je volgend seizoen wél een nestje jongen in jouw nestkast kunt verwelkomen.

Factoren die van invloed zijn

Een viertal factoren zijn van belang voor vogels wanneer zij op zoek gaan naar een geschikt (nieuw) huis voor het nest.

  1. Veiligheid
  2. Bereikbaarheid
  3. Concurrentie
  4. Voedsel

Kapers op de kust – concurrentie dus – zijn niet te voorkomen. Maar de andere drie punten zijn wel beïnvloedbaar.

Veiligheid

Hang bij voorkeur de nestkast op een rustige plek, zodat de vogels zich er veilig voelen. Het is leuk om vanuit je tuinstoel naar het nestkastje te kunnen kijken, maar wanneer deze te dichtbij hangt zal dit het bezoek beïnvloeden. Voorkom ook verdere verstoring door niet ín de nestkast te kijken tijdens het broedseizoen. De ouders van het nestje kunnen om die reden besluiten niet meer terug te komen en het nest te verlaten.

Om te voorkomen dat katten bij het huisje kunnen, is het verstandig deze op minimaal 2 meter hoogte op te hangen. Wanneer de kast aan een boom hangt, kun je ook op afstand gaas toevoegen zodat het minder makkelijk wordt voor een kat om erbij te kunnen.

Bevestig de nestkast goed, zodat hij stevig hangt en niet kan vallen of slingeren.

Bereikbaarheid en weer

Zorg voor een ‘vrije aanvliegroute’, waarbij geen obstakels als takken het naar binnen vliegen moeilijker maakt. Hang de kast niet op het zuiden, hier kan het in de zomer te warm worden. Met de invlieg-opening gericht op het noordoosten is de kast ook goed beschermd tegen de wind.

Concurrentie

Tijdens de broedtijd hebben vogels hun eigen territorium. Om die reden zullen nestkasten, wanneer deze te dicht bij elkaar hangen, niet gemakkelijk allemaal nieuwe bewoners krijgen. Hang nestkasten voor verschillende vogelsoorten op zijn minst drie meter van elkaar vandaan en in het geval van kasten voor dezelfde soort minimaal tien.

Voedsel

Natuurlijk voedsel in de tuin helpt vogels enorm. Denk hierbij aan struikjes of boompjes die bessen of noten geven, insecten die op bloemen afkomen of wormen in het gras. Heb je een balkon en niet veel ruimte? Dan kun je ook denken aan het ophangen van een waterschaal of voedersilo. Bekijk al onze voeding, voederhuisjes en nestkasten in de productcategorie ‘Biodiversiteit‘ op onze website.

Bovenstaande tips bieden geen garantie voor een succesverhaal, maar dragen er wel sterk aan bij! Ook timing draagt bij aan het succes van een nestkast. Bij voorkeur wordt het kastje opgehangen in het najaar, zodat vogels eraan kunnen wennen en er ook in de winter gebruik van kunnen maken. Meer weten? Lees er hier meer over.

Met de nestkast Oklahoma kun je de meest voorkomende tuinvogels verwachten. De invliegopening van 34mm is geschikt voor onder andere de mus, boomklever en koolmees. Ook bij deze variant wordt de vogel kijkkaart en informatiefolder geleverd.

Nestkast Oklahoma Mus

Nestkast Mus
€17,99
In de stad zijn er steeds minder natuurlijke nestplaatsen beschikbaar. Daarom is een nestkast voor veel soorten vogels een goed alternatief.
De half open nestkast Kansas van CJ Wildflife is erg geliefd als nestplaats bij de Roodborst. In de tuin of op het balkon is het ook nog eens erg leuk om de vogels af en aan te zien vliegen!

Nestkast Kansas

Nestkast Roodborst Kansas
€14,99
De Lagos nestkast is het moderne huis voor jouw tuinvogels. Met de opening van 34mm is deze geschikt voor de meest voorkomende tuinvogels. Onder andere de koolmees, boomklever, bonte vliegenvanger en natuurlijk ook de huismus. Let op dat je de nestkast niet in de volle zon hangt en zorg voor een vrije aanvliegroute.

Nestkast lagos

Nestkast Lagos 34 mm
€12,95
De Portland nestkast is gemaakt voor de kleinste tuinvogels. Met zijn invliegopening van 28mm is deze geschikt voor onder andere pimpelmezen en kuifmezen. De kast is onderdeel van de “week van de nestkast” en komt dan ook in een mooie doos met daarbij een vogel kijkkaart en informatiefolder.


Nestkast Pimpelmees

zie producten

Zoek het groen dat bij jou past