Overwinteren in de tuin

Help het ecosysteem in jouw tuin het jaar door komen.

Houd jij ook zo van de vogels en de bedrijvigheid van insecten in jouw tuin? Ondanks dat het qua temperatuur soms niet altijd zo voelt, bevinden we ons op dit moment toch écht al middenin de herfst en dat wil zeggen dat het een goed moment is om jouw tuin alvast “winterklaar” te maken. 

 

Bereid je tuin voor om het overwinteren van – bijvoorbeeld – vlinders, bijen en kleine vogels te ondersteunen door middel van schuilplaatsen en extra voeding.

Hoe overwinteren vlinders?

De meeste vlinders in Nederland brengen de winter door als eitje, rups of pop. Er zijn echter een aantal vlindersoorten die de winter doorbrengen als volwassen vlinder. Deze vlinders gaan, wanneer het kouder begint te worden in de maanden september en oktober, in winterrust. 

 

Vlinderkasten

Wanneer deze vlinders gaan rusten, zoeken ze beschutte plekjes op. Een vlinderkast helpt om vlinders een veilige schuilplaats te laten vinden. Want, naast dat vlinders een belangrijke schakel vormen in het ecosysteem door het bestuiven van planten, dienen zij ook als voedselbron voor dieren die zich hoger in de keten bevinden. 

 

Vlinders die – in ons eigen land – in winterrust gaan zijn de dagpauwoog, de gehakkelde aurelia, de citroenvlinder en de kleine vos. Wanneer de lente aanbreekt en de voorjaarszon tevoorschijn komt zullen deze vlinders zich weer als eerste laten zien.

Foto dagpauwoog
Dagpauwoog | Unsplash: Anne Nygård

Hoe overwinteren insecten als bijen en lieveheersbeestjes?

Insectenhotels worden in het voorjaar en de zomer graag bewoond, maar ook in de winter is een insectenhotel nuttig. Er zijn namelijk insecten die het liefst het hele jaar door gebruik zouden willen maken van het hotel. De gaasvlieg is hier een voorbeeld van. Lieveheersbeestjes daarentegen maken juist graag in de winter gebruik van een veilig onderkomen. 

 

Vijf sterren hotels

Sommige meer uitgebreide insectenhotels hebben ook ruimte voor de metselbij. Deze bij overwintert hier ook graag en legt hier dan haar eitjes. Het is dus beter om een insectenhotel in de winter te laten hangen om de beestjes niet vroegtijdig uit hun nest te verdrijven.

Insecten hotel Elba CJ Wildlife
Insectenhotel Elba | Geschikt voor solitaire en metselbijen, lieveheersbeestjes en gaasvliegen.

Hoe overwinteren vogels?

Vogels kunnen extra energie goed gebruiken wanneer het kouder wordt. Door voedsel met een hoog vetgehalte aan te bieden help je vogels onder andere met het op peil houden van hun lichaamstemperatuur. Vetbollen en pinda’s zijn hiervoor geschikte producten.

Vogels zijn slimme eters. Ze stoppen met eten wanneer zij voldoende hebben gehad. Dit betekent dat je ook kunt – en mag – bijvoeren wanneer het minder koud wordt. Als je kiest voor pinda’s, voeder deze dan wel bij voorkeur in een pindasilo of voederhuisje, om te voorkomen dat voedselstress ervoor zorgt dat er bij kleinere of jongere vogels verstikkingsgevaar optreedt. 

 
Welke vogels eten pinda’s?

Pinda’s worden het liefst gegeten door de pimpelmees, koolmees, keep, putter, kuifmees, groenling en zelfs de grote bonte specht.

 
Nestkastjes

Tuinvogels brengen de winter buiten door. Het bieden van een schuilplaats in vorm van een nestkastje kan helpen bij elkaar te kruipen en beschutting te vinden. In de winter slapen vogels het liefst zonder nestmateriaal. Heb je nog nestkastjes hangen van het broedseizoen? Haal deze dan leeg en maak ze schoon met (kokend) heet water zodat alle resten en beestjes eruit verwijderd zijn. Zo heb je het huisje direct voor volgend jaar voorbereid!

 

Bron: RTL nieuws, Max Vandaag, CJ Wildlife

Deze Portland nestkast is gemaakt voor de kleinste tuinvogels. Met zijn invliegopening van 28mm is deze geschikt voor onder andere pimpelmezen en kuifmezen. De kast is onderdeel van de “week van de nestkast” en komt dan ook in een mooie doos met daarbij een vogel kijkkaart en informatiefolder.


Portland nestkast 28mm
€16,95
Vetblokken zitten boordevol met essentiële oliën en vetten en zijn een waardevolle bron van natuurlijke energie voor de vogels. Precies wat tuinvogels nodig hebben, vooral in de koudere maanden. Aan deze smaakvariant zijn extra vruchten en bessen toegevoegd. Deze ingrediënten zijn vooral geliefd bij vogels die van zacht voer houden, zoals de roodborst.


Vetblok bosvruchten
€2,49
De Lagos nestkast is het moderne huis voor jouw tuinvogels. Met de opening van 34mm is deze geschikt voor de meest voorkomende tuinvogels. Onder andere de koolmees, boomklever, bonte vliegenvanger en natuurlijk ook de huismus. Let op dat je de nestkast niet in de volle zon hangt en zorg voor een vrije aanvliegroute.

Nestkast lagos

Lagos nestkast 34mm
€12,95
Deze Premium pinda’s zijn erg voedzaam vanwege hun hoge eiwit- en vetgehalte. De pinda’s zijn vrij van stoffen die schadelijk kunnen zijn voor vogels en kunnen het hele jaar gevoerd worden. Door vrijwel alle vogelsoorten worden deze pinda’s gegeten. Zorg wel dat je de pinda’s aanbiedt in een pinda voederhuis zodat de vogels deze eerst in kleine stukjes moeten pikken. Jonge vogels kunnen namelijk stikken in een volledige pinda.


Premium pinda’s 1kg
€5,99
Dit ruime insectenhotel bied voldoende ruimte voor verschillende insecten. Door de verschillende afmetingen van de bamboe is het hotel geschikt voor verschillende solitaire bijen. Naast bijen vinden ook andere kleine insecten hier een onderkomen. De Suraj is gemaakt met vurenhout in de vorm van een Hexagon, hierdoor is het hotel niet alleen functioneel maar ziet er ook nog eens mooi uit.


Insectenhotel Suraj
€41,95
Met dit vlinderkastje kun je dag- en nachtvlinders een veilige schuilplaats bieden. Net als bijen helpen deze vlinders bij de bestuiving van bloemen en planten en zij zijn belangrijk voor het ecosysteem in de tuin.


Vlinderkastje
€9,95

overwinteren

Zoek het groen dat bij jou past