Of je nou beginnend balkonier bent of een ervaren hobby tuinder – gedegen uitgedachte plannen maken is voor alle niveaus nuttig. In deze Wiki behandelen we een aantal onderwerpen die helpen bij de totstandkoming van jouw droomplan voor een balkon, stadstuin of groendak. Â
Breng de omgeving in kaart
Begin met het analyseren van de omgeving waar je graag een plan voor wilt maken. Houd hiermee rekening met de volgende aspecten:
- Ligging: wat is de oriëntatie van jouw balkon, tuin of dak? De windrichting is hierbij belangrijk, maar kijk hierbij ook naar factoren die juist zorgen voor schaduwval of (extra) wind.Â
- Ruimte: hoe groot is het oppervlak dat je wilt aanpakken? Pak een meetlint of afstandsmeter en breng in kaart wat de lengte en breedte van locatie is – dit maakt het ook makkelijker om later de tuin (op schaal) te kunnen tekenen en inrichten.
- Bodemsamenstelling: de structuur van de bodem – wanneer je in de tuin aan de slag wilt – beïnvloedt in welke mate de planten goed zullen gedijen. Als je hier geen rekening mee houdt, kan het zijn dat de planten niet aanslaan en dat je deze op termijn wilt vervangen. Zonde natuurlijk! Naast de bodemstructuur speelt ook de zuurtegraad een rol. Meer info hierover vind je in dit artikeltje van RTL.
- Zones: denk na of je onderscheid wilt maken en meerdere thema’s wilt toepassen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bloeiende planten, eetbare planten of groenblijvende planten.
Maak een wensenlijstje
Maak een lijst van alle dingen die je graag zou willen veranderen. Droom groot en laat je fantasie de vrije loop. Geef jezelf de ruimte om – in eerste instantie – zonder twijfel ‘nice-to-haves’ op te schrijven. Waar moet de tuin aan voldoen? Welke gebeurtenissen in de toekomst kunnen hier invloed op hebben? Wil je ergens een pergola of overkapping? Wil je dat er ook ruimte wordt gemaakt voor waterberging? Laat je inspireren door andere balkons, tuinen en daken – zoek bijvoorbeeld naar ideeën op Pinterest – en schrijf op wat je aanspreekt.Â
De juiste planten kiezen
Nu je een beeld hebt bij hoe jouw droombalkon, -tuin of -dak eruit ziet kun je onderzoek doen naar welke planten je hiervoor het best kunt toepassen. Je houdt hierbij rekening met de standplaats en maakt de ideale kleurencombinatie naar jouw smaak.
Het is fijn om het jaar rond bloeiende planten te hebben. Zowel voor jou als voor bestuivende soorten is het aantrekkelijk als de verschillende planten na elkaar in bloei staan. Ben je benieuwd naar welke planten wanneer in bloei staan? Dit verhaal van Natuurmonumenten geeft meer inzicht in hoe plannen kunt maken voor een bloeiende tuin en hoe je deze zo kunt samenstellen dat deze geschikt is voor ieder seizoen.Â
Een eigen schetsontwerp maken
Ben je een beelddenker en vind je het belangrijk om de wensen en ideeën ook daadwerkelijk ‘voor je te zien’ voordat je overgaat tot actie? Dan kun je zelf – of met hulp van een professional – aan de slag met een schetsplan.
In dit artikel van vtwonen lees je tips over verschillende ontwerpprogramma’s en cursussen, zoals SketchUp, de myGarden planner van Gardena en de tuincursus van vtwonen zelf.Â
Andere ‘voorwaarden’ die wij als Marvy Green aan onze planten stellen zijn; biologisch, focus on inheems of ecologische meerwaarde en winterhard.
Vind je keuzes maken toch wat lastig? Laat ons je dan helpen met de samengestelde pakketten voor borders, balkon(bakken) of geveltuinen voor elke standplaats.
Maak een zaaikalender
Wil je een mix van vaste planten en éénjarigen, of vind je het leuk om ook wat kruiden en/of groenten te kweken? Hiervoor hebben we verschillende zaden van De Bolster, Cruydt-Hoeck, Wilder Land en Stadskwekerij de Kas beschikbaar. Op de pagina van de zaden kun je in één overzicht zien wanneer het beste moment is om te zaaien en kun je een overzicht maken per maand.
Vind je het leuk om elke maand herinnerd te worden aan welke zaden je kunt zaaien en welke andere activiteiten je kunt ondernemen? Bekijk dan de ‘Biodiversiteitskalender‘ en je weet zeker dat je nooit een belangrijk moment hoeft te missen.
Start direct met plannen maken
Begint het al te kriebelen? Goed zo! Ga er lekker voor zitten, schenk jezelf een kop onkruidenthee in en ga aan de slag! Laat het ons vooral weten als we je verder kunnen helpen.