Rouwvliegjes te lijf gaan

Hoe herken je rouwvliegjes?

Hoe kun je rouwvliegjes herkennen en bestrijden? Op het eerste oog lijken rouwvliegjes veel op fruitvliegjes. Ze zijn beide klein, zwart van kleur en bovenal vervelend als je ze in huis hebt. Rouwvliegjes zijn eigenlijk een type mug, ookwel Varenrouwmug genoemd. De Varenrouwmug is ongeveer 2 tot 3 mm groot en zijn herkenbaar door hun zwarte kop en donkere vleugels. Als je goed kijkt, zie je op deze vleugels een “V-teken”, waaraan je het beestje kunt onderscheiden aan fruitvliegjes. Rouwvliegjes komen met name voor aan het begin en eind van de zomer. Ondanks dat ze maar kort leven, slechts 1 á 2 dagen, zijn de beestjes wel goed in voortplanten. Ze leggen namelijk wel tot 200 eitjes per keer, waaruit weer nieuwe larven kunnen ontpoppen. Naast deze kenmerken kun je de rouwvliegjes ook herkennen aan de plek waar zij het liefst rondhangen; jouw planten! Deze beestjes op de juiste manier tegen gaan is dus erg belangrijk.

Wat is het risico van rouwvliegjes?

Rouwvliegjes leven van plantaardig materiaal en kunnen daarom schade aanrichten aan jouw planten. De larven brengen hun tijd door in de potgrond, waar zij de wortels van de plant aan kunnen tasten. Doordat de eitjes en larven verstopt zijn in de aarde, worden de volwassen vliegjes vaak pas ontdekt wanneer je de plant bewatert of verplaatst/aanraakt. Omdat de eitjes al uit komen na een paar dagen en na 3 weken zijn uitgegroeid tot een volwassen rouwvlieg is de kans groot dat er zich een plaag ontwikkelt. Zien jouw planten er niet meer zo mooi uit? En cirkelen er kleine zwarte vliegjes rondom de plant? Dan is het hoog tijd om te beestjes zo snel mogelijk te bestrijden! Beschadigde wortels zijn namelijk minder weerbaar en daardoor sneller een prooi voor bacteriën en schimmels. Vooral jonge planten en planten die niet meer zo fit zijn, zijn gevoelig voor de larven van de rouwvlieg.

Beeld: Unsplash – Giulia Bertelli

Help, hoe bestrijd ik rouwvliegjes?

Er zijn een aantal huis-tuin-en-keuken-manieren om korte metten te maken met rouwvliegjes:

  • Plaats je plant in quarantaine! Het laatste wat je wilt is dat de vliegjes ook een fijn plekje vinden bij de andere planten in jouw huis.
  • Neem een glaasje wijn. En zet het naast de plant 😉 De beestjes zullen zich aangetrokken voelen tot de wijn en hierdoor wegblijven van jouw planten. Daarnaast zul je ze hiermee ook kunnen vangen.
  • Droog je planten (tijdelijk) uit. Natte en vochtige aarde is aantrekkelijk voor de rouwvlieg om haar eitjes in te leggen. (Op zoek naar planten die sowieso weinig water nodig hebben? Die vind je hier.)
  • Als de aarde flink is ingedroogd kun je de aarde vervangen. Zorg wel dat je ook de pot goed schoonmaakt.
  • Bedek (nieuwe) potgrond met een laagje zand, hierin kunnen de rouwvliegjes geen eitjes leggen. Let op, hierdoor wordt het wel lastiger om in te schatten wanneer je plant water nodig heeft.
  • Kaneelpoeder op de aarde strooien of vermengen met het water waarmee de planten worden water gegeven kan ook helpen.

Behoefte aan wat zwaarder geschut? Er zijn ook diverse bestrijdingsmiddelen die je kunt inzetten om je planten van de vliegjes af te helpen. Van heuse plantenkuurtjes tot aan het inzetten van aaltjes.

Bronnen: Pokon, MaxVandaag, Mooiwatplantendoen, Sprinklr

Zoek het groen dat bij jou past