1 op de 2 Nederlanders weet niet wat biodiversiteit is. Dit vonden Barthold en Louise bij De
Nationale DenkTank een schokkende ontdekking. Ze vroegen zich af: hoe kunnen we dit veranderen? Hoe geven we biodiversiteit de aandacht die het verdient? Zo werd het kaartspel Plantje Boom geboren. We spraken met initiatiefnemers over hun drive om Plantje Boom tot een succes te maken.
Waarom zijn jullie Plantje Boom gestart?
Het doel van Plantje Boom is om heel Nederland bewust te maken van het belang van biodiversiteit. En wel aan de keukentafel. Want juist daar kun je mensen laagdrempelig meenemen in de wereld van biodiversiteit. Je hebt plezier én je leert hoe jij zelf in actie kunt komen. Dat leek ons een echte win win. We merkten namelijk in ons onderzoek dat Nederland crisismoe is, waardoor het veel lastiger wordt om de boodschap over te brengen dat we echt in actie moeten komen. Uiteindelijk hebben 6 maanden lang keihard gewerkt aan het ontwikkelen van het spel en zijn we met veel advies van ecologen, gedragswetenschappers en spelletjesfanaten gekomen tot het uiteindelijke resultaat.
Hoe werkt het spel?
Spelers leren in Plantje Boom twee belangrijke lessen. Ten eerste wat biodiversiteit is en waarom het belangrijk is. Daarnaast vonden we het ook belangrijk om te laten zien wat je zelf kunt doen om bij te dragen aan het herstel van biodiversiteit. Dat handelingsperspectief zit dus ook in de kaarten verstopt. In het spel verzamelen spelers zoveel mogelijk verschillende soortkaarten rondom hun boomkaarten. Hoe meer soorten er liggen, hoe meer blaadjes er aan je bomen groeien. Door actiekaarten te spelen kunnen ze zichzelf vooruit helpen en tegenspelers saboteren. De speler met de meeste blaadjes aan het eind van het spel wint!
Wil je Plantje Boom in jouw organisatie?
Als biodiversiteit een thema is waar je als organisatie, school, of spelletjesliefhebber mee bezig bent, is Plantje Boom een aanrader. Je kunt het gebruiken als communicatiemiddel, gespreksstarter, relatiegeschenk of cadeau.