Varen verzorging

Hoe zorg je optimaal voor jouw varen?

Varens zijn een van de oudste planten op aarde. Daardoor komen ze ook overal voor. Doordat planten zich gaan aanpassen aan de omgeving ontstaan er verschillende soorten met elk hun eigen kenmerken en behoeftes. Momenteel zijn er naar schatting zo`n 40 000 soorten varens gekend. De varen is een sporenplant en vermenigvuldigt zich dus met behulp van sporen i.p.v. zaden. Deze bevinden zich aan de achterkant van de bladeren. Bij groei rollen de nieuwe bladeren zich als het ware uit vanuit een spiraal.

Standplaats

Al deze verschillende soorten varens hebben ook hun eigen behoeftes. Zo zijn er varens die het buiten beter doen dan binnen en omgekeerd. In beide situaties doen de planten het goed in de schaduw, iets wat je niet van veel andere planten kan zeggen. Zolang er geen direct zonlicht is, staat hij goed, anders vergroot de kans op brandplekken of verkleurde bladeren. Dit is dus zo`n plant die je niet op je vensterbank hoeft te zetten, maar die je midden in je woning kan plaatsen. Plaats hem steeds minstens 2 meter verwijderd van een raam en 3 meter verwijderd van een raam op het zuiden. Varens zijn ook erg leuk in een plantenhanger! Ze geven een saai plekje meteen een erg groene aanblik.

Luchtvochtigheid

Varens houden enorm van een hoge luchtvochtigheid! Oorspronkelijk komen ze dan ook voornamelijk uit tropische en subtropische gebieden. Mijn varen hangt gezellig bij mij in de badkamer en hij heeft het daar enorm naar zijn zin! Verder zou je de luchtvochtigheid een handje kunnen helpen door een schaaltje water op de verwarming te plaatsen of door je plant te sproeien. Ook een luchtbevochtiger is het overwegen waard. (Koop dan gelijk een aroma diffuser, dan heb je er zelf ook wat aan en ruikt lekker, man!)

Waterbehoefte

Deze planten zijn vrij dorstig. Ze houden van een iets vochtige, maar goed doorlatende grond. Regelmatig de aarde checken met je vingers dus! Dit doe je door een aantal dagen nadat je water hebt gegeven je vinger (twee knokkels diep) in de aarde te stoppen. Voelt de aarde al droog? Dan kun je de volgende keer iets meer water geven. Verder is het niet de bedoeling dat er zich water ophoopt beneden in de pot want dit zal dan weer leiden tot wortelrot. Zorg daarom voor die goed doorlatende grond en een drainage gat in je pot. Je plant gelukkig en jij gelukkig!

Verpotten

Door de langzame groei van de varen is verpotten niet vaak nodig. Wij raden aan om om de 3 – 4 jaar te verpotten en dit liefst in de lente of zomer. Ook kan je eventueel verpotten meteen na aankoop van je plant. Kies voor een pot die ongeveer 20% breder is dan de vorige.

Temperatuur

Iedere plant heeft verschillende wensen als het gaat om omgevingstemperatuur. De gewenste minimale temperatuur van de varen is;

15 graden Celcius overdag
12 graden Celcius ‘s nachts

Wordt het buiten kouder, probeer dan de temperatuur binnen zo constant mogelijk te houden en houd de planten uit de buurt van tochtende ramen. Naast dat deze koude stromen veroorzaken, verhoogt het ook de kans op ongedierte.u00a0

Dit verzorgingskaartje is de samenvatting van de verzorgingsinstructies van de varen.
Duurzame Asplenium Parvati - Marvy Green
26,9552,50
De Asplenium Parvati varen is een varen met mooie donkergroene en licht glimmende bladeren. Net als andere varens heeft ook deze veel water nodig om de grond goed vochtig te kunnen houden. Doordat de plant het goed doet in hoge luchtvochtigheid is het zelfs mogelijk de Parvati in de badkamer te plaatsen. Door middel van hun sporen planten varens zich voort, maar ze krijgen geen bloemen. Je kunt deze plant veilig in de buurt van kinderen en huisdieren houden, hij is niet giftig. veel water behoevend, houd de aarde vochtig minder licht nodig, (half)shaduw kamerplant min. temperatuur 12 - 20...

Zoek het groen dat bij jou past