Veelvoorkomende kwaaltjes

Hoe ga je om met een plant die ziek is?

Heeft je plant last van beestjes of schimmels? Balen, maar geen nood aan de man! Lees hier hoe je je zieke plant kan redden en alle andere planten in de kamer hiertegen kunt beschermen.

Schimmels

Zit er een witte poederachtige substantie op het blad en verspreid dit zich snel over de bovenkant van de bladeren van jouw plant? Tast dit zelfs de bladeren in zoverre aan dat ze bruin verkleuren en hierna afsterven? Dan heb je mogelijk te maken met meeldauw. Je lost dit het snelst op door de plant goed te ventileren en de aangepaste delen weg te halen. Zit de dauw aan de onderkant van het blad? Dan is de kans groot dat dit valse meeldauw is.

Goede ventilatie helpt ook bij het bestrijden van botrytis – de grauwe schimmel. Deze schimmel vormt een grauwe, pluizige waas rondom bloemen, bladeren en stengels met als resultaat dat deze delen zwart zullen kleuren en afsterven. Verwijder de zieke delen zo snel mogelijk en zorg dus voor een goede ventilatie en droge bladeren. 

Naast meeldauw bestaat ook roetdauw. Roetdauw leeft niet van de plant zelf maar van een plakkerige vloeistof die insecten achterlaten: honingdauw. Roetdauw beschadigd de plant dus niet direct, maar door de zwarte kleur wordt wel de lichtinval op de bladeren geblokkeerd. Focus je op het verdrijven van de insecten die het goedje achterlaten en veeg de schimmel van de bladeren. 

Beestjes

Laten we beginnen met de beestjes die de meeste schade aanrichten aan je plant… de wortelluis. Doordat de wortelluis zich onder de grond verstopt heb je vaak te laat door dat je plant ziek (aan het worden) is. Je plant groeit trager dan hoort en je ziet licht vergeelde bladeren. Jammergenoeg is vaak de plant niet meer te redden als wortelluis heeft toegeslagen en zit er niets anders op dan een nieuwe kopen.

 

Andere soorten luizen zijn schildluizen, wolluizen en bladluizen. Alledrie kleine beestjes met een net iets ander ‘uiterlijk’. Schildluizen dragen een schild op hun rug en zorgen samen met de wolluis (kleine pluisjes) voor een was-achtige korst op de bladeren, stengel of stam van jouw plant. Wolluizen kun je bestrijden met Promanal-R (dit geldt ook voor spint en bladluis en onschadelijk voor planten en bijen). Bladluizen zijn meestal groen en vind je terug aan de onderkant van het blad. Doordat de bladluis sap uit de planten zuigt misvormen, krullen en verkleuren de bladeren.

 

Tripsen zijn razendsnel en bewegen zich in groepjes tussen de bladeren en bloemen. Ze laten vlekken achter en misvormen jonge bladeren. Je kunt tripsen op een natuurlijk wijze bestrijden door “roofmijten” in te zetten of maak zelf een oplossing van water en gele zeep (20g zeep op 1 liter water). Hiermee kun je de trippen wegspoelen.

 

Zie je stipvormige vlekjes op de bovenkant van het blad? Of hangen er zelfs witte draden in de plant? Dit wordt veroorzaakt door spint. Spint is een mijt, kleiner dan een millimeter groot en doet het goed bij droge lucht. Knip de aangetaste delen weg en pas Promonal-R toe voor een maand, gecombineerd met goede ventilatie.

Bron: mooi wat planten doen

Zoek het groen dat bij jou past