Vergeten plantseizoen

Het vergeten plantseizoen

In het najaar kun je het wat rustiger aan gaan doen. Één voor één raken je planten uitgebloeid, trekken zich terug onder de grond en raakt je boomspiegel/ geveltuin/ tuin/ balkon in winterslaap.

En juist nu kun je nog een flinke slag slaan om het voor vólgend jaar mooi te maken. Het najaar (sept/okt) is het vergeten plantseizoen en juist een hele goede tijd om nieuwe (vaste) planten te planten. De grond is nog warm en doordat het meer regent dan in de zomer, krijgen planten de tijd om wortels te vormen en aan te slaan. Daardoor zullen ze in het voorjaar sneller en voller uitlopen.

Wat kun je nog meer doen in de herfst en winter?

  • Even niks, Je hoeft niet alles van een plant wat dood is weg te knippen. In holle stengels kunnen insecten overwinteren, de zaden van uitgebloeide bloemen bieden vogels voer.
  • Zaden oogsten, het is leuk om de uitgebloeide bloemen of zaden te ‘oogsten’. Het is afhankelijk van de plantensoort in welke maanden de zaden rijp zijn. Je ziet dat ze rijp zijn doordat de zaden (vaak) donker en hard zijn. Het omhulsel (de oude bloemblaadjes of een zaaddoos) is droog en bruinig. De zaden krijg je makkelijk los en het omhulsel verkruimelt makkelijk als je het fijnknijpt met je handen.
  • De afgevallen bladeren lekker laten liggen. Ze verteren in bijvoorbeeld je boomspiegel tot humus en beschermen de grond tegen uitdroging.
  • Traditiegetrouw zaaien we in het voorjaar. Voor eenjarigen is dat ook slim, die bloeien dan in de zomer. Maar ook in het najaar kun je zaaien. Niet verrassend eigenlijk, want dat is ook het moment dat zaden ‘in het wild’ van de planten afvallen en zich uitzaaien voor het volgende jaar. Planten laten in de herfst alles los wat ze niet nodig hebben om te overleven. Zo zaaien ze hun eigen zaadjes!

Zoek het groen dat bij jou past