Verzorging binnenplanten

Waar moet je op letten bij de verzorging van binnenplanten?

De wiki vertelt je meer over welke factoren een rol spelen bij het vinden van de juiste verzorging van jouw kamerplant. Daarnaast kun je vanuit deze pagina navigeren naar specifieke verzorgingstips per type plant.

Standplaats

Een plant zijn mooi houden kan een uitdaging zijn. De juiste plek uitkiezen voor jouw plant speelt hierin een grote rol. Verschillende type planten hebben namelijk ook verschillende licht en standplaats behoeften; zonnig, halfschaduw en schaduw.

u00a0

Om het concreter te maken kun je ook rekening houden met de windrichting waar de ramen in jouw kamer zich bevinden. Een raam op het noorden, oosten, westen of zuiden bepaalt de hoeveelheid (in)direct licht. Het verzorgingskaartje van Marvy Green laat zien of je de plant direct achter het raam kunt plaatsen of bij voorkeur een aantal meteen van het raam vandaan. Elke meter afstand verschil, zorgt voor een gemiddelde afname van 15 tot 20% lichtintensiteit.u00a0

Luchtvochtigheid

Omdat veel planten van nature uit een vochtig/tropisch klimaat komen, hebben zij behoefte aan een hoge luchtvochtigheid. Wanneer er sprake is van een (te) lage luchtvochtigheid in de directe omgeving van de plant, geeft de plant vaak signalen af die hier op wijzen. Opgekrulde of slap hangende bladeren, bruine puntjes of bladranden zijn hiervan een voorbeeld. De ideale luchtvochtigheid in huis is tussen de 50 en 60%. Ter vergelijking; de luchtvochtigheid in een jungle-omgeving kan soms zelfs oplopen tot wel 60 – 90%!u00a0Met een hygrometer kun je de luchtvochtigheid in jouw huis meten.

u00a0

Wanneer een plant een hoge luchtvochtigheid wenst, is het een goed idee om deze regelmatig te sproeien. Wanneer een plant niet zo goed tegen nevel kan (bijv. door kleine haartjes op het blad of de stengel) kan de luchtvochtigheid worden verhoogd door een waterbakje op de verwarming, een luchtbevochtiger of een laagje water en steentjes in een schotel. Hier kun je dan de plant bovenop zetten.u00a0

u00a0

Water geven

Water is noodzakelijk voor planten om in leven te blijven. Echter, planten zijn wu00e9l gevoelig voor een te grote hoeveelheid aan water. De meestvoorkomende reden dat planten ‘het loodje leggen’ is een, vaak goed bedoelde, te hoge watergift. De hoeveelheid water dat een plant nodig heeft, is afhankelijk van het type plant, de standplaats, de grootte van de plant, de temperatuur in huis en het seizoen. Het is dus altijd moeilijk om precies aan te geven hoeveel jouw plant nodig heeft. Wel kunnen we onderscheid maken tussen veel, gemiddeld en weinig water. In praktijk betekent dit dat de aarde van de plant niet, een beetje/kort of voor een langere tijd droog mag zijn. Op het kaartje is dit aangeduid met een symbool voor ‘vinger in de aarde’ en een score van 1 tot 3. Test de vochtigheid van de grond altijd door minstens twee knokkels diep je vinger in de aarde te steken.

Verpotten

Verpotten stimuleert de groei van jouw plant en geeft toegang tot nieuwe voedingsstoffen – wanneer er nieuwe aarde het verpotten wordt toegevoegd. Nieuwe aarde heeft tot ongeveer 6 weken aan nieuwe voedingsstoffen in zich tot deze zijn verbruikt.

u00a0

Verpotten kan direct na aanschaf van de plant of – als je geschikt moment wilt afwachten – het best in het voorjaar. Geeft jouw plant bloemen? Dan kun je ‘t best wachten met verpotten totdat de plant is uitgebloeid.u00a0

Sproeien

Er zijn meerdere redenen om jouw kamerplant regelmatig te sproeien. Het verhoogd de (lokale) luchtvochtigheid, het verwijdert stof en het helpt preventief tegen ongedierte zoals spint. Sproei bij voorkeur met regenwater, want kraanwater kan kalkvlekken op de bladeren achterlaten.

u00a0

Zoals hierboven aangegeven, zijn sommige planten niet geschikt om te sproeien. Check dit altijd even van tevoren om te voorkomen dat de stengels of bladeren van die plant gaan schimmelen.

Temperatuur

De afkomst van de plant heeft niet alleen invloed op voorkeur voor een bepaalde luchtvochtigheid, maar ook voor een minimale temperatuur. De meeste planten gedijen het best tussen 15 en 25 graden Celsius, waarbij er verschil zit tussen de minimale avond en dag temperatuur.

Wordt het buiten kouder, probeer dan de temperatuur binnen zo constant mogelijk te houden en houd de planten uit de buurt van tochtende ramen. Naast dat deze koude stromen veroorzaken, verhoogt het ook de kans op ongedierte.u00a0

Onderwerpen

Het verzorgingskaartje van Marvy Green uitgelegd
Dit verzorgingskaartje vind je bij de planten van Marvy Green in de experience store of wanneer je een plant besteld hebt en laat thuisbezorgen.

Zoek het groen dat bij jou past