Vetbollen voor vogels

Wanneer mag je vogels bijvoeren?

Wanneer je denkt aan het bijvoeren van vogels, wordt al snel de associatie gemaakt koudere periodes en overwinteren. Echter, bijvoeren van vogels mag het hele jaar doordat onderzoek heeft uitgewezen dat bijvoeren er niet voor zorgt dat vogels hierdoor afhankelijk of lui(er) worden. Stop je met bijvoeren en moeten de vogels elders op zoek naar voedsel, dan zullen zij zelfstandig weer hun voedsel bij elkaar sprokkelen.

 

Jaarrond voeren

Hoewel veel mensen vogels bijvoeren in de winter is het ook voor vogels fijn als zij hulp krijgen in het voorjaar en tijdens de zomermaanden. Doordat vogels in het voorjaar eieren leggen en daardoor vervolgens druk bezig zijn met het grootbrengen van hun jongen, verbruiken zij veel energie. Daarnaast hebben de jongen eiwitrijk voedsel nodig. Extra voedsel aanbieden in het broedseizoen betekent dus ook een grotere overlevingskans van jonge vogels. 

Bijvoeren in de winter

Vogels hebben een lichaamstemperatuur van 40 graden Celsius. Wanneer het kouder is kost het de vogels extra moeite om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Wanneer het vriest kan het zelfs zo zijn dat zij daarnaast ook nog tot 10 procent van hun lichaamsgewicht kwijtraken. Een extraatje in de winter is om die reden dus erg welkom.

Vetbollen van Vogelbescherming Nederland

Vetbollen

Vetbollen, ook wel Mezenbollen genoemd, zijn perfecte energiebronnen voor vogels. Vetbollen bestaan uit hoge kwaliteit vet, genomineerd met zaden, gepelde zonnepitten en pindameel. In de vetbollen van Vogelbescherming Nederland (VBN) zitten ook insecten verwerkt. Dat wil zeggen dat er naast energie ook eiwitten mee worden aangevuld. Met name mezen – what’s in a name – en roodborstjes zijn daar gek op. Het vet heeft daarnaast ook de functie om de bol met ernstige koude zacht te houden. In de zomer zijn de vetbollen ook goed te gebruiken, mits in de schaduw geplaatsts of opgehangen.

 

 

Marvy Green verkoopt de vetbollen van VBN in grootverpakkingen en zonder netje. Hierdoor wordt onnodig zwerfvuil voorkomen en kunnen de kleine vogels niet verstrikt raken. 

 

Bron: Vogelbescherming en CJ Wildlife

De London vetbollenhouder is ontworpen om grote vogels buiten te houden. Door de bolvormige kooi krijgen kleine vogels de kans om rustig te eten. Deze variant biedt ruimte voor twee tot drie vetbollen, ook hebben we een variant beschikbaar voor één vetblok.  De vetbollen zijn beschikbaar in verschillende varianten en zijn geliefd bij verschillende soorten tuinvogels.


London vetbollenhouder
€16,95
Het Evie voederhuis is ontwikkeld door SingingFriend die functionaliteit combineren met een eigentijdse uitstraling. Zo kun je de Evie gebruiken voor zowel zadenmix, vetbollen of vogelpindakaas. Het houten frontje kun je namelijk gemakkelijk los klikken om de pot te plaatsen. Je kunt de Evie ophangen aan het oogje op het dak. Daarnaast kun je deze ook bevestigen met bijgeleverde klittenband aan de schutting of bijvoorbeeld een regenpijp.


Evie voederhuis
€7,95
Deze vetbollen zijn door de Vogelbescherming samengesteld en bevatten hoogwaardige eiwitten voor de nodige energie. Ook zitten er zonnebloempitten en insecten in de bollen verwerkt. Dit is een echte lekkernij voor de vogels. Zorg er wel voor dat je de vetbollen aanbiedt in een houder zodat grotere vogels er niet direct met de bollen vandoor gaan.


Vetbollen
€9,95

zie producten

Zoek het groen dat bij jou past