Wijkbij steunen

Iedere wijk in Zuid-Holland heeft een wijkbij. Wist je dat? Eén specifieke wilde bijensoort die je als inwoner van jouw wijk kunt steunen. Want, als we met alle wijken samen onze ‘eigen’ wijkbij steunen – dan wordt er voor alle wijkbijen voldoende gezorgd.

Wat is een wijkbij?

Sinds 20 mei 2024 – Wereld bijendag – heeft iedere wijk in Zuid-Holland een ‘wijkbij’ toegewezen gekregen met als doel dat we samen zorg dragen voor voldoende voedsel- en nestplekken voor onze wilde bij.

Wilde bijen en andere insecten zijn verantwoordelijk voor bestuiving van zo’n 75% van onze groenten, fruit en bloemen. Zij zijn dus belangrijk voor ons voedselsysteem! Echter, wilde bijen hebben momenteel zelf onvoldoende plekken waar zij terecht kunnen voor voedsel en daarmee gaat het steeds slechter met hen.

Om ervoor te zorgen dat in de toekomst voor – in ieder geval de 15 gespecificeerde wijkbijen – voldoende voedsel- en nestplekken bestaan, kan iedere wijk zich richten op het helpen van één soort.

15 verschillende wijkbijen

Wil je weten welke van de 15 wijkbijen gekoppeld is aan jouw wijk? Raadpleeg de interactieve kaart via deze link en zoom in op de plek waar jij woont. Op deze kaart kom je de volgende soorten tegen; roodgatje, grote wolbij, gewone sachembij, tuinhommel, steenhommel, klimopzijdebij, grote klokjesbij, lathyrusbij, pluimvoetbij, tronkenbij, gewone maskerbij, grote bladsnijder, rosse metselbij, gehoornde metselbij en weidehommel.

Interactieve kaart met een overzicht wijkbijen in Zuid-Holland

Doe mee en download de toolkit

Als je erachter bent gekomen welke wijkbij past bij de wijk waar jij woont en je wilt je hier graag voor inzetten, download dan de toolkit op de website via bijenlandschap.nl/wijkbij.

Hier vind je meer informatie over de bijensoort en krijg je antwoord op de volgende vragen:

  • Hoe ziet de bij eruit?
  • Hoe kun je de bij helpen?
  • Welke planten zijn geschikt voor deze bij?
  • Welke interessant weetjes zijn er bekend over deze bij?
  • Hoe nestelt deze bij?

Het belang van biologische planten

Als je bestuivers wilt helpen, is het belangrijk dat je kiest voor gifvrije/biologische planten. Deze planten zijn vrij van pesticiden en om die reden veilig voor insecten. Als je twijfelt over of een plant daadwerkelijk gifvrij is, vraag dan om informatie bij de kweker of winkel waar je planten gaat kopen. Wil je zeker zijn dat een plant biologisch gekweekt is, ga dan op zoek naar het groene blaadje van SKAL op het plantenlabel. Bij Marvy Green verkopen we uitsluitend biologische tuinplanten, bollen en zaden. Je kunt deze via de website bestellen of ophalen in de winkel.

Wil je een breder overzicht van ‘veilige’ planten bij jou in de buurt of online, bekijk dan deze lijst van verkooppunten.

Zoek het groen dat bij jou past