Inheemse planten

Wat zijn inheemse planten?

Planten die inheems zijn, zijn planten die van oorsprong/van nature op een plek voorkomen. Ze dienen als voedselbron voor onze insecten en passen in het biodiverse systeem. Wanneer je besluit planten in je tuin, geveltuin of boomspiegel aan te planten is het fijn als je bij voorkeur kiest voor inheemse planten. Zo wordt de biodiversiteit versterkt in plaats van verstoord.

Er zijn verschillende vaste kruiden en planten, heesters en bomen die inheems zijn. Gemeente Rotterdam maakte overzichtelijk in een inheemse plantenlijst van welke (vaste) inheemse planten we kennen in Nederland. Bijvoorbeeld; Bieslook, Donkere Ooievaarsbek, Gele Kamille, Klimop, Wilde Kamperfoelie, Lijsterbes en Zomereik.

Subsidie voor inheemse planten

Om de consument te stimuleren voor inheemse planten te kiezen, heeft Gemeente Rotterdam extra subsidiegelden beschikbaar die kunnen dienen als bijdrage aan het kopen van inheemse planten. Kijk of jouw gemeente dit ook faciliteert!

Inheemse planten kopen

Vanaf voorjaar 2022 heeft Marvy Green een divers aanbod inheemse, onbespoten en/of biologische vaste planten. Deze planten zijn beschikbaar in de winkel in Rotterdam Noord en kunnen zowel per stuk als in vorm van een boomspiegel- of geveltuinpakket worden gekocht. 

Bekijk jouw route naar de winkel.

Stinzenplanten

Wat zijn stinzenplanten? Naast inheemse planten – die dus van nature op een plek aanwezig zijn – bestaan er ook planten die in de loop van de tijd zijn “geaccepteerd” in onze natuur. Stinzenplanten kunnen oorspronkelijk niet uit Nederland komen. De planten zijn in West-Europa geïntroduceerd nadat ze door botanisten elders ter wereld zijn ontdekt. Met name op buitenplaatsen, waar ook een burcht of landhuis stond, zijn deze planten verwilderd en ‘ingeburgerd’. Stinzenplanten danken hier ook hun naam aan. Want ‘stins’ is Fries voor burcht of landhuis, wiens bewoners het zich konden permitteren om stinzenplanten te planten. Door onze samenwerking met De Warande maken wij biologische stinzenplanten meer toegankelijk en beschikbaar. Deze verwilderingsbollen zijn onder andere in combinatie met de boomspiegel- en geveltuinpakketten verkrijgbaar. 

Adopteer een boomspiegel in jouw buurt en fleur deze op met dit biologische, winterharde, planten en bloemenpakket. Kies hieronder het juiste pakket door de standplaats van jouw boomspiegel te selecteren. Eén pakket is goed voor één vierkante meter boomspiegel en inclusief biologische compost.
  1. Zon - op het zuiden - gemiddeld 7u zon per dag
  2. Halfschaduw - op het westen of oosten - gemiddeld 5u zon per dag
  3. Schaduw - op het noorden - gemiddeld 3u zon per dag
Groeihoogte: tussen 20 en 50cm. Bestel nu jouw pakket en maak een afspraak om het op te halen in onze winkel in Rotterdam of laat het bezorgen met een fietskoerier.
37,50