Maai mei niet

Laat jij ook in mei de grasmaaier in de schuur staan?

Een groot deel van de insecten in Nederland is in de afgelopen jaren verdwenen. Redenen hiervoor zijn de afname van biodiversiteit en hiermee ook minder voedselbronnen voor bestuivende insecten (wilde bijen, zweefvliegen, hommels en vlinders).

Wanneer we ons gedrag en ‘maaibeleid’ niet aanpassen, zijn er binnen korte tijd geen insecten meer over. Terwijl insecten zeer belangrijk zijn voor ons eco- en voedselsysteem!

Een ander maaibeheer

De grasmaaier grotendeels in de schuur laten staan, levert een belangrijke bijdrage aan behoud en versterking van de biodiversiteit in Nederland. Daarom willen de Bijenstichting, Flora van Nederland en Stichting Steenbreek samen met professionals en inwoners naar een ander maaibeheer waarin minder vaak wordt gemaaid. #meiniemaaie

Tot wel 10x meer bijen!

Uit het succesvolle ‘No Mow May’ in Groot-Brittannië blijkt dat wel tien keer meer bijen worden aangetrokken, wanneer er maar eens in de 4 weken wordt gemaaid. Op deze manier krijgen vlinders, hommels, kevers en bijen meer voedsel. Een ander voordeel van je gras wat langer laten doorgroeien; het blijft beter bestand tegen droogte en hitte.

 

 

Nectarpunten ‘binnenharken’

Maai Mei Niet is een mooie manier om kennis te maken met de positieve gevolgen van een maandje niet maaien in de eigen tuin. Door een gedeelte van je gazon te laten staan, help je vlinders, vogels, bijen en andere insecten te helpen overleven.

 

Houd je wel van een uitdaging en wil je graag meedoen aan de plantentelling? Meld je dan aan via www.maaimeinietnederland.nl, ontvang nuttige tips en informatie en tel het laatste weekend van mei jouw kruidachtige planten. De Bijenstichting berekend dan jouw nectar score. Zo weten we aan het eind van de maand hoeveel bijen we hebben geholpen met overleven. Dit kan zowel als particulier als professional.

Plant een ‘maai-me-nietje’

Niet alleen in mei is het relevant om anders om te gaan met het maaien van grasvelden en planten die daartussen opkomen. Ken je een plek die wat minder gemaaid zou mogen worden? Een stuk berm langs een weg, parkeerplaats of pad, waar de natuur lekker zijn gang moet gaan? Met een maai-me-nietje laat je zien dat je graag ruimte laat voor al die bloemen, insecten en andere dieren.

 

Zo maak je een maai-me-nietje
  1. Download de bouwtekening (PDF)
  2. Gebruik een stevige stok of lat als paaltje.
  3. Timmer hier je bord tegenaan. Dat kan een gewoon vierkant of rond stuk plaat zijn. Ben je een beetje handig, dan is een bloemvorm natuurlijk het leukst.
  4. Maak een onderbord en schilder hierop Red de insecten! of bedenk zelf een leuke tekst.
  5. Vergeet niet #maaimenietje toe te voegen. Zo kunnen anderen online vinden wat de bedoeling van het bordje is en zelf ook meedoen.
  6. Zet het bordje in je tuin, op het grasveld in het park, in de berm of in de tuin van de buren 😉

Deel een foto van jouw bordje op sociale media met #maaimenietje en laat zien dat jij de insecten helpt.

Webinar professionals: ‘tijd voor een goed maaibeleid’ op 17 mei om 11:00

Voor gemeenten is de campagne ‘Maai Mei Niet’ een aanleiding om je nog meer bewust te worden van ecologisch bermbeheer, met als doel het verhogen van de biodiversiteit.

Op dinsdag 17 mei organiseert Steenbreek het webinar ‘goed maaibeleid voor biodiversiteit’ in samenwerking met Kleurkeur en de gemeente Arnhem.

Zoek het groen dat bij jou past