fbpx

Overwinteren in de tuin

Help het ecosysteem in jouw tuin het jaar door komen.

Houd jij ook zo van de vogels en de bedrijvigheid van insecten in jouw tuin? Ondanks dat het qua temperatuur soms niet altijd zo voelt, bevinden we ons op dit moment toch écht al middenin de herfst en dat wil zeggen dat het een goed moment is om jouw tuin alvast “winterklaar” te maken. 

 

Bereid je tuin voor om het overwinteren van – bijvoorbeeld – vlinders, bijen en kleine vogels te ondersteunen door middel van schuilplaatsen en extra voeding.

Hoe overwinteren vlinders?

De meeste vlinders in Nederland brengen de winter door als eitje, rups of pop. Er zijn echter een aantal vlindersoorten die de winter doorbrengen als volwassen vlinder. Deze vlinders gaan, wanneer het kouder begint te worden in de maanden september en oktober, in winterrust. 

 

Vlinderkasten

Wanneer deze vlinders gaan rusten, zoeken ze beschutte plekjes op. Een vlinderkast helpt om vlinders een veilige schuilplaats te laten vinden. Want, naast dat vlinders een belangrijke schakel vormen in het ecosysteem door het bestuiven van planten, dienen zij ook als voedselbron voor dieren die zich hoger in de keten bevinden. 

 

Vlinders die – in ons eigen land – in winterrust gaan zijn de dagpauwoog, de gehakkelde aurelia, de citroenvlinder en de kleine vos. Wanneer de lente aanbreekt en de voorjaarszon tevoorschijn komt zullen deze vlinders zich weer als eerste laten zien.

Foto dagpauwoog
Dagpauwoog | Unsplash: Anne Nygård

Hoe overwinteren insecten als bijen en lieveheersbeestjes?

Insectenhotels worden in het voorjaar en de zomer graag bewoond, maar ook in de winter is een insectenhotel nuttig. Er zijn namelijk insecten die het liefst het hele jaar door gebruik zouden willen maken van het hotel. De gaasvlieg is hier een voorbeeld van. Lieveheersbeestjes daarentegen maken juist graag in de winter gebruik van een veilig onderkomen. 

 

Vijf sterren hotels

Sommige meer uitgebreide insectenhotels hebben ook ruimte voor de metselbij. Deze bij overwintert hier ook graag en legt hier dan haar eitjes. Het is dus beter om een insectenhotel in de winter te laten hangen om de beestjes niet vroegtijdig uit hun nest te verdrijven.

Insecten hotel Elba CJ Wildlife
Insectenhotel Elba | Geschikt voor solitaire en metselbijen, lieveheersbeestjes en gaasvliegen.

Hoe overwinteren vogels?

Vogels kunnen extra energie goed gebruiken wanneer het kouder wordt. Door voedsel met een hoog vetgehalte aan te bieden help je vogels onder andere met het op peil houden van hun lichaamstemperatuur. Vetbollen en pinda’s zijn hiervoor geschikte producten.

Vogels zijn slimme eters. Ze stoppen met eten wanneer zij voldoende hebben gehad. Dit betekent dat je ook kunt – en mag – bijvoeren wanneer het minder koud wordt. Als je kiest voor pinda’s, voeder deze dan wel bij voorkeur in een pindasilo of voederhuisje, om te voorkomen dat voedselstress ervoor zorgt dat er bij kleinere of jongere vogels verstikkingsgevaar optreedt. 

 
Welke vogels eten pinda’s?

Pinda’s worden het liefst gegeten door de pimpelmees, koolmees, keep, putter, kuifmees, groenling en zelfs de grote bonte specht.

 
Nestkastjes

Tuinvogels brengen de winter buiten door. Het bieden van een schuilplaats in vorm van een nestkastje kan helpen bij elkaar te kruipen en beschutting te vinden. In de winter slapen vogels het liefst zonder nestmateriaal. Heb je nog nestkastjes hangen van het broedseizoen? Haal deze dan leeg en maak ze schoon met (kokend) heet water zodat alle resten en beestjes eruit verwijderd zijn. Zo heb je het huisje direct voor volgend jaar voorbereid!

 

Bron: RTL nieuws, Max Vandaag, CJ Wildlife

Het Evie voederhuis is ontwikkeld door SingingFriend die functionaliteit combineren met een eigentijdse uitstraling. Je kunt de Evie gemakkelijk ophangen aan het oogje op het dak. Daarnaast kun je deze ook bevestigen met bijgeleverde klittenband aan de schutting of bijvoorbeeld een regenpijp.
blank
7,95
Deze vetbollen zijn door de Vogelbescherming samengesteld en bevatten hoogwaardige eiwitten voor de nodige energie. Ook zitten er zonnebloempitten en insecten in de bollen verwerkt. Dit is een echte lekkernij voor de vogels. Zorg er wel voor dat je de vetbollen aanbiedt in een houder zodat grotere vogels er niet direct met de bollen vandoor gaan.
blank
9,95
Met het Sacramanto voederhuis kun je het hele jaar door gemakkelijk bijvoeren. In het midden is er ruimte voor voedersilomix en aan de buitenzijde kun je vetblokken bevestigen. Je kan het voederhuis ophangen aan het sterke ophangkoord.
blank
32,95
Met de London vetblokhouder geef je kleine vogels de kans om rustig te eten. Door de bolvormige kooi worden grotere vogels namelijk buiten gehouden. De vetblokken zijn energierijk en een verantwoorde manier van bijvoeren.  
blank
16,95
Premium voedersilomix is onweerstaanbaar voor mussen, mezen, roodborsten en vinken. Het bestaat uit calorierijke ingrediënten als zonnebloempitten, gehakte pinda’s, havermout en gierst. Hoe meer calorieën, hoe beter het is voor vogels.
blank
3,99
De London vetbollenhouder is ontworpen om grote vogels buiten te houden. Door de bolvormige kooi krijgen kleine vogels de kans om rustig te eten. Deze variant biedt ruimte voor twee tot drie vetbollen, ook hebben we een variant beschikbaar voor één vetblok.  De vetbollen zijn beschikbaar in verschillende varianten en zijn geliefd bij verschillende soorten tuinvogels.
London vetbollenhouder groen
16,95