Rouwvliegjes te lijf gaan

Rouwvliegjes kunnen erge schade aanrichten aan je planten. Om dat te voorkomen is het belangrijk om rouwvliegjes te bestrijden. We leggen je graag stap voor stap uit hoe je dat het beste doet!

Hoe herken je rouwvliegjes?

Om rouwvliegjes te bestrijden is het zaak ze eerst goed te herkennen. Op het eerste oog lijken rouwvliegjes veel op fruitvliegjes. Ze zijn beide klein, zwart van kleur en bovenal vervelend als je ze in huis hebt. 

Rouwvliegjes zijn eigenlijk een type mug, ook wel Varenrouwmug genoemd. De Varenrouwmug is ongeveer 2 tot 3 mm groot en zijn herkenbaar aan hun zwarte kop en donkere vleugels. Als je goed kijkt, zie je op deze vleugels een “V-teken”, waaraan je het beestje kunt onderscheiden van fruitvliegjes. 

Rouwvliegjes komen met name voor aan het begin en eind van de zomer. Ondanks dat ze maar kort leven, slechts 1 á 2 dagen, zijn de beestjes wel goed in voortplanten. Ze leggen namelijk wel tot 200 eitjes per keer, waaruit weer nieuwe larven kunnen ontpoppen. Naast deze kenmerken kun je de rouwvliegjes ook herkennen aan de plek waar zij het liefst rondhangen; jouw planten! Deze beestjes op de juiste manier tegen gaan is dus erg belangrijk.

Help, hoe kan ik de varenrouwmug bestrijden?

Er zijn een aantal huis-tuin-en-keuken-manieren om varenrouwmug te bestrijden:

  • Plaats je plant in quarantaine! Het laatste wat je wilt, is dat de vliegjes ook een fijn plekje vinden bij de andere planten in jouw huis.
  • Neem een glaasje wijn. En zet het naast de plant 😉 De beestjes zullen zich aangetrokken voelen tot de wijn en hierdoor wegblijven van jouw planten. Daarnaast zul je ze hiermee ook kunnen vangen.
  • Droog je planten (tijdelijk) uit. Natte en vochtige aarde is aantrekkelijk voor de rouwvlieg om haar eitjes in te leggen. (Op zoek naar planten die sowieso weinig water nodig hebben? Die vind je hier.)
  • Als de aarde flink is opgedroogd kun je de aarde vervangen. Zorg wel dat je ook de pot goed schoonmaakt.
  • Bedek (nieuwe) potgrond met een laagje zand, hierin kunnen de rouwvliegjes geen eitjes leggen. Let op, hierdoor wordt het wel lastiger om in te schatten wanneer je plant water nodig heeft.
  • Het is mogelijk rouwvliegjes te bestrijden met koffie. Strooi een laagje koffiedik over de potgrond om de rouwvliegjes weg te jagen. 
  • Je kunt ook rouwvliegjes bestrijden met kaneel. Dit doe je door kaneelpoeder op de aarde strooien of te vermengen met het water waarmee je de planten water geeft. 
  • Planten op hydrocultuur zijn ook minder aantrekkelijk voor rouwvliegjes. We kunnen in de winkel voor jou een plant op hydrokorrels en een watermeter bestellen.
  • Gebruik vangplaatjes om de vliegjes in en rondom te pot te vangen.

Aaltjes tegen rouwvliegjes

Behoefte aan wat zwaarder geschut? Er zijn ook diverse bestrijdingsmiddelen die je kunt inzetten om je planten van de vliegjes af te helpen. Van heuse plantenkuurtjes tot aan het inzetten van aaltjes.

Aaltjes zijn kleine wormpjes die alleen via een microscoop te zien zijn. Mochten bovenstaande tips niet helpen, dan kun je de aaltjes tegen rouwvliegjes gebruiken. De aaltjes dringen de larven van de rouwvliegjes binnen waarna ze binnen een paar dagen doodgaan. De aaltjes vermenigvuldigen zich wel en kunnen dus langdurig aan de slag met het opruimen van de larven van de rouwvliegjes. 

Hopelijk lukt het met deze tips om de rouwvliegjes te bestrijden en is je plant snel weer gezond! 

Bronnen: Pokon, MaxVandaag, Mooiwatplantendoen, Sprinklr

Zoek het groen dat bij jou past