Vleermuiskast ophangen

Waar en waarom zou je een vleermuiskast ophangen?

Niet iedereen vind ze even schattig, maar mij hebben ze altijd geïntrigeerd. Het is namelijk het enige zoogdier dat echt kan vliegen! Alleen al daarvoor verdienen ze mijn respect. Maar blijkbaar is dat respect niet misplaatst. In Nederland zijn alle 17 soorten wettelijk beschermde dieren en mag je ze dus niet lastigvallen of wegjagen.

Waarom vleermuizen nuttige beestjes zijn.

Simpel, ze zijn natuurlijke en zeer actieve insectenbestrijders. Muggen in je slaapkamer? Stop er een vleermuis bij! Motten in je kleren? Ook opnieuw de vleermuis uitnodigen. Een enge spin in de berging? Zo opgelost met een vleermuis!

Maar even serieus, ze verorberen dus duizenden insecten per nacht wat hen eigenlijk nog veel belangrijker maakt dan vogels. Hun aandeel bij het in balans houden van de natuur is bijgevolg erg groot. De insecten op hun menu zijn hinderlijke of voor de landbouw schadelijke insecten. Denk maar aan muggen, motten, kevers, wantsen, fruitvliegjes of bijvoorbeeld de eikenprocessierups. Ook zijn ze de meest efficiënte nachtjagers door hun unieke echolocatie. Ze maken daarbij korte geluidjes die weerkaatsen. Maar maak je geen zorgen, hij houdt hierbij rekening met zijn menselijke buren. Deze geluidjes zijn zo hoog dat wij ze vaak niet eens kunnen horen.

En nee, vleermuizen zijn niet gevaarlijk. Ze staan bekend als overdragers van ziektes of infecties van dier op mens, maar die ziektes zoals rabiës, komen nauwelijks voor in Nederland. Verder kunnen ze je pas besmetten als ze je zouden bijten of krabben. Als je hen gewoon hun ding laat doen, zal dit je niet snel overkomen. Wel moet je voorzichtig zijn als je een zieke of dode vleermuis ziet liggen. Gebruik dan handschoenen om het diertje te verplaatsen of bel de dierenambulance voor hulp.

Hoe trek je vleermuizen aan?

Logischer wijs komen ze graag naar insectrijke omgevingen. Net als bij vogels en nuttige insecten is de aanwezigheid van hagen en bomen erg belangrijk, en dan liefst aaneensluitende. Deze zorgen namelijk voor luwte en warmte. Verder moeten ze ook toegang hebben tot een slokje water, maar het belangrijkste is wat duisternis. Laat die overbodige verlichting bij je berging of terras dus lekker uit.

Waarom de vleermuizenkast van Natuurmonumenten ophangen?

Vleermuisjes kunnen zelf geen nestjes maken en zijn dus afhankelijk van bestaande gaten en kieren voor beschutting. ‘s Zomers verblijven ze bijvoorbeeld in de gaten van bomen, spouwmuren en gevelbetimmering. Deze doen dienst als kraamplaats en moeten een constante warmte hebben. ‘s Winters zoeken ze dan weer koelere, vorstvrije, vochtige plekjes op zoals kelders en zolders. Hier houden ze dan hun winterslaap. Maar ze vinden steeds moeilijker geschikte schuilplekken door de stedengroei en de afname van biodiversiteit. We moeten de vleermuizen dus een handje helpen bij het vinden van een thuis. De vleermuizenkast van Natuurmonumenten biedt plaats voor wel 15 vleermuizen! Ze kunnen deze zowel als broedplek en als slaapplek gebruiken. Waarschijnlijk zullen er dwergvleermuisjes intrekken. Deze zijn ongeveer 4 cm groot, dus is er in de kast ruimte genoeg! Als ze hun vleugeltjes uitstrekken komen ze tot een spanwijdte van 18 tot 24cm breed. Verder heeft deze kast van Natuurmonumenten een aangepaste ingang met een reliëflaag. Hierop kunnen ze makkelijk landen en zo naar binnen kruipen.

Waar moet je een vleermuiskast ophangen?

Het is geen verkooptruc, maar het best hang je er 3 tezamen op. Vleermuisjes leven samen in een kolonie en die kan best groot zijn. Misschien willen je buren er ook wel één? Verder hoeft de stad ook geen probleem te zijn voor hen, zolang ze maar beschutting vinden. Vleermuizen komen overal voor, in de natuur, bij de boeren, in dorpen én in steden.

Je kan de kasten aan een boom hangen of aan de gevel bevestigen. Zorg er wel voor dat hij minimum 3 meter hoog hangt en een beetje beschut van de wind. Het liefst hang je de kast met de voorzijde naar het zuiden of zuidwesten. Je kan ze het hele jaar door ophangen, maar het voorjaar is het beste moment.

Wanneer dat gebeurd is, kan je hun vrolijke gefladder bewonderen tijdens de zonsondergang! Vergeet verder niet te genieten van de mug-loze nachten! Graag gedaan.

Vleermuizen kunnen zelf geen nestjes maken en zijn dus afhankelijk van bestaande gaten en kieren voor beschutting. Deze vinden ze steeds moeilijker. We moeten de vleermuizen dus een handje helpen bij het vinden van een thuis.

Zoek het groen dat bij jou past