Wortelrot voorkomen

Hoe kun je wortelrot voorkomen?

Wortelrot is een veelvoorkomend probleem en kan iedere plant mom of dad overkomen door te enthousiast te zijn in het bewateren van planten. Er zijn verschillende manieren om wortelrot te voorkomen. En daar wil je dankbaar gebruik van maken, want je planten die te maken krijgen met wortelrot proberen te redden is een stuk lastigere opgave.

Een binnenpot gebruiken

Wanneer je een plant koopt zit deze eigenlijk altijd in een plastic kweekpot. Veel mensen halen deze pot er direct vanaf om de plant vervolgens in een sierpot te plaatsen. Dit is echter niet altijd het beste voor je plant om te doen. De kweekpot is namelijk voorzien van gaatjes in de bodem, zodat overtollig water afgevoerd kan worden. Dit houdt in dat voorkomen kan worden dat de wortels, bij teveel water geven, in een laag water blijven staan en kunnen gaan rotten.

Binnenpot en terra cotta pot
Unsplash: Annie Spratt

Pot met waterreservoir

Om zeker te weten dat je je plant voorziet van de juiste hoeveelheid water, is het goed idee om te kiezen voor een pot met een waterreservoir. Bijvoorbeeld de Greenville serie van Elho, waarbij het reservoir is geïntegreerd aan de onderkant van de pot. Dit reservoir slaat het overtollige water op en zo kunnen de wortels niet beschadigen. Ook kun je via dit reservoir de planten water geven, in plaats via de bovenkant.

 

Een pot met een gat in de bodem is ook een mogelijkheid. Dit zie je bijvoorbeeld veel bij terracotta potten waarbij je een waterschaal kan kopen om het overtollige water op te vangen.

Toch liever een sierpot?

Kies je toch liever voor een pot zonder waterreservoir dan is dan doe je er goed aan om de plant in de kweekpot te laten. Mocht deze te klein worden, kun je voor weinig geld een plastic binnenpot kopen bij elk tuincentrum. Deze zijn er in veel verschillende maten.

Een irrigatiesysteem het werk laten doen

Blumat Easy irrigatiesysteem
Blumat Easy irrigatiesysteem

Alternatieven voor in een sierpot zijn hydrokorrels en het irrigatiesysteem van Blumat. Door de bodem te bedekken met hydrokorrels kan een deel van het overtollig water worden opgenomen, om later weer terug te geven aan de plant. Echter, met deze optie kun je toch nog steeds te veel water geven waardoor wortelrot kan ontstaan. De keramieke kegeltjes van Blumat geven de juiste hoeveelheid water aan de plant. Zonder dat hiervoor stroom benodigd is! Dit komt door de onderdruk dat in de kegel ontstaat door wateropname van de plant. Het enige waar je hierbij op moet letten is dat de waterbron waar de Blumat uit put gevuld blijft.

 

Bron: Roomed, Elho

De verdeeldruppelaars van Blumat zijn te gebruiken in combinatie met het Tropf Blumat systeem om het bewatergebied te vergroten. Zo kunnen grotere planten of meerdere potten/balkonbakken tegelijk worden bewaterd. Op één Tropf Blumat kunnen vijf verdeeldruppelaars worden aangesloten.
Blumat verdeeldruppelaar voor Tropf Blumat
10,90
De drukreduceerder van Blumat zorgt voor een veilige en contstante werking van de Tropf Blumat Startset. De drukreduceerder is geschikt voor de meeste waterkranen en kan een maximale inlaatdruk van 6 Bar aan. Om te voorkomen dat grof vuil binnendringt is een vuilzeef geïntegreerd.
Drukreduceerder voor Tropf-Blumat irrigatie systemen
22,95
Deze plantenbak is vorstbestendig en om die reden geschikt om gedurende alle seizoenen buiten te gebruiken. De bak heeft aan de onderkant een geintegreerd waterreservoir. Dit zorgt ervoor dat de planten altijd van voldoende water worden voorzien. Deze innovatieve bak is gemaakt met gerecycled plastic van hoge kwaliteit. Hierdoor is de bak toch erg stevig en kan deze prima tegen een stootje. Ook erg gemakkelijk schoon te maken!
22,50