Nestkast ophangen, waar en wanneer?

Een vogelhuisje biedt de perfecte bescherming voor tuinvogels om een nestje te bouwen. Op die manier kunnen de eieren in het voorjaar veilig uitkomen, waarna ze de wijde wereld tegemoet gaan. Maar wanneer kun je het beste een vogelhuisje ophangen en rond welke tijd? We leggen het je graag even uit.

Wat is de functie van een nestkast?

Een nestkast is een – door mensen gemaakte – plek voor vogels om te nestelen. Steeds vaker verdwijnen natuurlijke nestplaatsen voor vogels. Met een goede nestkast help je vogels een handje om wél een goede plek te vinden om te nestelen en broeden.

Nestkast ophangen

Wanneer kun je het beste een vogelhuisje ophangen?

In principe is een nestkast het hele jaar door van nut. In de winter biedt het een schuilplaats voor vogels tegen de kou, in het broedseizoen verbetert de nestkast de leefomgeving. De beste periode om een nestkast op te hangen is in het najaar tot en met maart. Dit is de maand waarin de meeste vogels beginnen met broeden. Het broedseizoen duurt doorgaans tot en met de maand juli.

Het vroeg ophangen van de nestkast zorgt ervoor dat de vogels het vogelhuisje signaleren en eraan kunnen wennen. Dit verhoogt de kans dat jouw nestkastje wordt uitgekozen om in te broeden! Bij voorkeur hang je de nestkast op in het najaar, hierdoor kunnen vogels ook al gebruik maken van het kastje als slaapplek in de winter.

Vogelhuisjes van de vogelbescherming

De nestkasten uit het assortiment van Marvy Green zijn gerelateerd aan de Vogelbescherming of SingingFriend. Bekijk alle nestkasten hieronder of bezoek de winkelpagina’s voor de pimpelmees, roodborst, winterkoning of mus.

Nestkast ophangen? Kies de perfecte locatie

Een nestkast ophangen wordt een stuk makkelijker met deze tips van de vogelbescherming. Die helpen jou de meest optimale plek voor de nestkast kiezen: 

  1. Hang de nestkast op een rustige plek. Hierdoor voelen vogels zich veilig en durven ze sneller naar binnen. Het is leuk om zicht te hebben op de nestkast, maar hang deze niet op een plek waar je zelf in de lente vaak zit of voorbij loopt.
  2. Hang de kast bij voorkeur niet op ‘t zuiden. Daar is (te) veel zonlicht. Met de vliegopening richting het noorden, oosten of noordoosten voorkom je ook dat het naar binnen regent.
  3. Doordat het vaak vanuit het zuidwesten waait, kun je de kast het beste ophangen met de opening gericht op het noordoosten. Hierdoor is de kast beschut tegen de wind. 
  4. Maak de aanvliegroute vrij van takken en andere obstakels. 
  5. Zorg ervoor dat katten niet gemakkelijk bij de kast kunnen komen.

Waar je nog meer rekening mee kunt houden:

  1. Vogels hebben het liefst buren van een verschillende soort. Hierbij kunnen de kasten ongeveer 3 meter uit elkaar hangen. Dezelfde soorten leven het liefst tien meter van elkaar verwijderd. Met uitzondering van huismussen, die broeden dan weer graag bij elkaar.
  2. Koloniebroeders zijn hierop een uitzondering, zij wonen wel weer graag in groepen. Hierdoor kunnen de nesten voor mussen, spreeuwen en zwaluwen dichter naast elkaar hangen.
  3. Hang de nestkast stabiel op, zorgt dat hij niet kan bewegen of vallen.
  4. Ophangen in het najaar helpt! Zo kunnen vogels kunnen er aan wennen en de kast als schuil- en slaapplek gebruiken.
  5. Vergeet de kast niet schoon te maken in september of oktober. Echt grondig reinigen lukt het best met kokend water. Zo kun je de nestkast een jaar later opnieuw een plekje geven.

Vergroot de kans op een nestje

Zoals hierboven aangegeven, helpt het vroeg ophangen van de nestkast bij het vergroten van de kans op een nestje in het voorjaar. Er zijn meerdere factoren die hier invloed op hebben, lees de tips in de Wiki ‘Nestkast zonder nestje, wat nu?’ als je hierover meer wilt weten.

Zoek het groen dat bij jou past