Bijen zijn belangrijk, waarom?

Het belang van de bij.

Bijzonder klein, maar ook bijzonder belangrijk. De bij is onmisbaar voor mens én natuur, maar de bestuivende soort heeft het moeilijk. In Nederland leven 360 soorten bijen, maar meer dan de helft hiervan is aan het verdwijnen. Wil jij ook helpen om de bij te redden? Dat kan!

Wat eten zij?

Wanneer we het hebben over ‘de bij’ bedoelen we honingbijen, solitaire bijen én hommels. Alle bijen zijn voor hun eigen voedingspakket afhankelijk van bloemen, de bij leeft namelijk van nectar en stuifmeel. De suikers uit de nectar dienen als energiebron, de eiwitten vetten en mineralen uit het stuifmeel als voedingscomponenten en voor de opbouw van het lichaam. Bijen nemen ongemerkt het stuifmeel van een bloem mee. Wanneer het stuifmeel via de bij in een andere bloem terecht komt, dan wordt de plant bevrucht. Bijen zijn dus onmisbaar om bloemen en planten te laten groeien.

Pexels | Pixabay

Wat eten wij?

Geniet jij ook zo van een broodje avocado of verse appeltaart? Deze producten hebben we te danken aan de bij. Net zoals kersen, bessen, frambozen, mango’s en nog veel meer fruit en groenten. Meer dan 70% van ons voedsel is afhankelijk van de bestuiving door bijen en andere bestuivende soorten.

Wat kun jij doen om bijen te helpen?

Yes! Het is weer groeiseizoen, tijd om te zaaien! Door te zorgen voor een constant aanbod van voedsel, is de bij beter in staat te overleven. Het zaaien van biologische bloemen helpt de bijen dus direct. Iedere soort bij heeft zijn eigen voorkeur in bloemen en planten.

Hoe meer verschillende biologische planten en bloemen je in je tuin hebt, hoe meer verschillende soorten bijen zich welkom voelen in je tuin of op je balkon.

Bij-les

Weten wat je het beste kunt zaaien? Binnenkort vertellen we je alles over zadenzakjes en biologische inheemse planten. Wil je ondertussen zelf meer (bij)leren? In het handboek Guerrilla Gardening vind je praktische tips over hoe je de biodiversiteit een boost kunt geven, waardoor je met groen de bijen, maar ook vlinders en vogels weer terug naar de stad laat komen.

Dit (on)kruiden zaden zakje is goed voor 1m2 meer groen op je balkon, in je tuin of een ‘wilder leven’. Zaai, oogst, droog en geniet van je eigen Wilder Land thee blend.


Zadenmix (on)kruidenthee Wilder land
€3,50
Imheemse zaden zijn belangrijk voor de biodiversiteit in Nederland – en het herstel hiervan. Deze zadenzakjes bevatten zaden van inheemse bloemen en zijn gifvrij. Met één zadenzakje kun je ongeveer 1 vierkante meter bloempracht maken. Kies hieronder jouw voorkeursmix. Ga je voor ‘Bloempracht in je boomspiegel’ of ‘Ecobombs’ speciaal voor vlinders en wilde bijen.


Inheemse zaden Guerrilla Gardeners
€2,50
Ga met dit handboek onder je arm aan de slag met het vergroenen van jouw buurt! Boordevol tips over hoe jij het verschil kunt maken. Van bloembommen tot buurttuinen en van boomspiegels tot een spoedcursus tuinieren.

Boek Guerrilla Gardening van Cerian Jenny van Gestel

Guerrilla Gardening: handboek voor buurtvergroeners
€22,50

Zoek het groen dat bij jou past