Boomspiegel beplanten

Wat is een boomspiegel?

Een boomspiegel is het – vaak kale – stukje rondom een boom. Ondanks dat bomen veel groen toevoegen in de stad, is de beleving op straat niveau vaak helemaal niet zo groen! Dit komt doordat de boomspiegels zelf vaak niet zijn aangekleed.

Boomspiegels zijn nuttig voor de boom, omdat deze ervoor zorgt dat de boom voldoende lucht en water krijgt. Door een boomspiegel te beplanten kan op een gemakkelijke manier het straatbeeld worden opgefleurd.

aangeplante boomspiegel
aangeplante boomspiegel Utrecht Mike Spaans

Hoe ga je aan de slag met boomspiegel beplanten?

Als je de andere wiki’s hebt gelezen over waarom je een boomspiegel zou beplanten en wat geschikte planten zijn kun je dit eindelijk in praktijk brengen!

  1. De bodem voorbereiden

    De grond in een boomspiegel is uitgeput en bevat weinig voedingsstoffen.  De eerste stap is bijgevolg je boomspiegel geschikt maken voor beplanting. Schep de bovenste laag aarde uit en vul de boomspiegel aan met goede tuinaarde of compost.  

  2. Planten plaatsen

    Wees voorzichtig tijdens het graven van putjes voor je planten. Let goed op de boomwortels of andere obstakels als kabels en rioolpijpen. Boomwortels dikker dan 2 cm laat je best zitten. Graaf verder maximaal 20 centimeter diep.
    Heb je verwilderingsbollen? Deze moeten op een specifiek moment geplant worden. Je kan steeds bij ons terecht voor advies hierover.
    Ophogen doe je tot maximaal 5 cm, dit omdat de boomwortels ook zuurstof nodig hebben. Te veel aarde boven op de wortels is als een verstikkend deken. Vermijd ook het ophogen direct tegen en rond de stam. Daarmee voorkom je dat de bast gaat rotten en de boom kwetsbaar wordt voor ongedierte en ziekte.

  3. Zorg voor voldoende water

    De planten in ons boomspiegel pakket zijn inheems. Dit betekent dat ze goed gedijen in ons klimaat. Toch is het goed om – met name in het begin – in de gaten te houden dat de planten voldoende water krijgen. Wanneer de planten hun weg hebben gevonden, is dit uiteindelijk minder noodzakelijk.

  4. Je tuintje onderhouden

    Als je wilt dat jouw boomspiegel lang meegaat, is het goed om 1x per seizoen – bijvoorbeeld eind april – voeding/compost toe te voegen. Houd je tuintje netjes door onkruid te wieden en afval weg te halen.

Op dit filmpje van guerrilla gardeners zie je hoe Natasja een boomspiegeltuintje aanlegt.

Extra bodem verbeteraar tips

– Gooi ook je tuinafval, takken en bladeren er op. Wormen en pissebedden maken de grond weer schoon

– Voeg bijvoorbeeld koffiedik, stukjes bananenschil of eierschalen aan de grond toe. Daar heb je in de loop van het jaar plezier van omdat vocht beter wordt vastgehouden.

-Om de bodem te verbeteren kun je ook een laag mulch (half verteerde bladeren, gehakseld gras of planten die je hebt gewied) toevoegen, maximaal 5 centimeter.

Boomspiegel beplanten
Aanplanten boomspiegel in de Van Malsenstraat Goirle

Vergeet je boomspiegel niet aan te melden bij de gemeente! Dit noemen ze adopteren‘. Door een boomspiegel te adopteren haalt de gemeente die spiegel uit hun onderhoudsrondje en voorkom je dat jouw mooie plantjes niet (per ongeluk) omver worden geschoffeld.

boomspiegel pakket marvy green biologisch en inheems

Adopteer een boomspiegel in jouw buurt en fleur deze op met ons biologisch en winterhard boomspiegel pakket! Kies hieronder het juiste pakket door de standplaats van jouw boomspiegel te selecteren. Eén pakket is goed voor 1 m2 en inclusief 20 l biologische compost.

  1. Zon – op het zuiden – gemiddeld 7u zon per dag
  2. Halfschaduw – op het westen of oosten – gemiddeld 5u zon per dag
  3. Schaduw – op het noorden – gemiddeld 3u zon per dag

Groeihoogte: tussen 20 en 50cm.

Bestel nu jouw pakket en maak een afspraak om het op te halen in onze winkel in Rotterdam of laat het bezorgen met een fietskoerier.

37,50
Adopteer een boomspiegel in jouw buurt en fleur deze op met dit biologische, winterharde, planten en bloemenpakket. Lees onze wiki...
29,50
Deze mix is in het bijzonder geschikt voor bestuivers, waaronder hommels, solitaire bijen, honingbijen en vlinders. Deze bollen bloeien van...
Inheemse zaden zijn belangrijk voor de biodiversiteit in Nederland - en het herstel hiervan. Deze zadenzakjes bevatten zaden van inheemse...

Zoek het groen dat bij jou past