Boomspiegel beplanten

Wat is een boomspiegel?

Een boomspiegel is het – vaak kale – stukje rondom een boom. Ondanks dat bomen veel groen toevoegen in de stad, is de beleving op straat niveau vaak helemaal niet zo groen! Dit komt doordat de boomspiegels zelf vaak niet zijn aangekleed.

Boomspiegels zijn nuttig voor de boom, omdat deze ervoor zorgt dat de boom voldoende lucht en water krijgt. Door een boomspiegel te beplanten kan op een gemakkelijke manier het straatbeeld worden opgefleurd.

Welke planten kunnen in een boomspiegel?

Bij het beplanten van een boomspiegel is het goed om te letten op welke type planten geschikt hiervoor zijn. Een belangrijk aspect is bijvoorbeeld dat de wortels van deze planten niet al te veel ruimte nodig hebben. Daarnaast kan het in sommige gevallen ook onhandig zijn als de planten in de boomspiegel te hoog worden en hierdoor hinder veroorzaken op straat of parkeerplaatsen.

In het boomspiegelpakket van Marvy Green is hier rekening mee gehouden. De planten worden ongeveer 20 tot maximaal 40 centimeter hoog en kunnen goed groeien terwijl er wat minder ruimte beschikbaar is. Het enige wat je hoeft te weten is welke standplaats de boom(spiegel) heeft en je kunt direct aan de slag!

Daarnaast zijn deze planten ook nog eens biologisch én inheems.


bestel boomspiegel pakket


Boomspiegelpakket Marvy Green

Een boomspiegel beplanten

Stel je wilt graag met een boomspiegel bij jou in de buurt aan de slag. Hoe ga je dan te werk?

 1. De bodem voorbereiden

  De grond in een boomspiegel is uitgeput en bevat weinig voedingsstoffen. Voeg een laag compost – en eventueel aarde – toe aan de boomspiegel voor het planten. Vermijd het ophogen direct tegen de stam en beperk het tot maximaal 5 centimeter.

 2. Planten plaatsen

  Een boomspiegel beplanten is soms een uitdaging. Let goed op de boomwortels – of andere obstakels als kabels en rioolpijpen – wanneer je start met graven.

  Graaf maximaal 20 centimeter diep en probeer hierbij zo min mogelijk de wortels te beschadigen. Heb je verwilderingsbollen? Deze moeten op een specifiek moment geplant worden, wij adviseren jou daarover.

 3. Zorg voor voldoende water

  De planten in dit pakket zijn inheems. Dit betekent dat ze goed gedijen in ons klimaat. Toch is het goed om – met name in het begin – in de gaten te houden dat de planten voldoende water krijgen. Wanneer de planten hun weg hebben gevonden, is dit uiteindelijk minder noodzakelijk.

 4. Je tuintje onderhouden

  Als je wilt dat jouw boomspiegel lang meegaat, is het goed om 1x per seizoen – bijvoorbeeld eind april – voeding/compost toe te voegen. Houd je tuintje netjes door onkruid te wieden en afval weg te halen.

Vergeet je boomspiegel niet aan te melden bij de gemeente. Dit noemen ze ‘adopteren‘. Door een boomspiegel te adopteren haalt de gemeente die spiegel uit hun onderhoudsrondje en voorkom je dat jouw mooie plantjes niet (per ongeluk) omver worden geschoffeld.

Adopteer een boomspiegel in jouw buurt en fleur deze op met dit biologische, winterharde, planten en bloemenpakket. Kies hieronder het juiste pakket door de standplaats van jouw boomspiegel te selecteren. Eén pakket is goed voor één vierkante meter boomspiegel en inclusief biologische compost.

 1. Zon – op het zuiden – gemiddeld 7u zon per dag
 2. Halfschaduw – op het westen of oosten – gemiddeld 5u zon per dag
 3. Schaduw – op het noorden – gemiddeld 3u zon per dag

Groeihoogte: tussen 20 en 50cm.
Bestel nu jouw pakket en maak een afspraak om het op te halen in onze winkel in Rotterdam of laat het bezorgen met een fietskoerier.


Boomspiegel pakket biologisch & inheems
€37,50
Dit (on)kruiden zaden zakje is goed voor 1m2 meer groen op je balkon, in je tuin of een ‘wilder leven’. Zaai, oogst, droog en geniet van je eigen Wilder Land thee blend.


Zadenmix (on)kruidenthee Wilder land
€3,50
Imheemse zaden zijn belangrijk voor de biodiversiteit in Nederland – en het herstel hiervan. Deze zadenzakjes bevatten zaden van inheemse bloemen en zijn gifvrij. Met één zadenzakje kun je ongeveer 1 vierkante meter bloempracht maken. Kies hieronder jouw voorkeursmix. Ga je voor ‘Bloempracht in je boomspiegel’ of ‘Ecobombs’ speciaal voor vlinders en wilde bijen.


Inheemse zaden Guerrilla Gardeners
€2,50

zie producten

Zoek het groen dat bij jou past