Nestkast ophangen, waar en wanneer?

Een vogelhuisje biedt de perfecte bescherming voor tuinvogels om een nestje te bouwen. Op die manier kunnen de eieren in het voorjaar veilig uitkomen, waarna ze de wijde wereld tegemoet gaan. Maar wanneer kun je het beste een vogelhuisje ophangen en rond welke tijd? We leggen het je graag even uit.

Wat is de functie van een nestkast?

Een nestkast is een – door mensen gemaakte – plek voor vogels om te nestelen. Steeds vaker verdwijnen natuurlijke nestplaatsen voor vogels. Met een goede nestkast help je vogels een handje om wél een goede plek te vinden om te nestelen en broeden.

Wanneer kun je het beste een vogelhuisje ophangen?

In principe is een nestkast het hele jaar door van nut. In de winter biedt het een schuilplaats voor vogels tegen de kou, in het broedseizoen verbetert de nestkast de leefomgeving. De beste periode om een nestkast op te hangen is in het najaar tot en met maart. Dit is de maand waarin de meeste vogels beginnen met broeden. Het broedseizoen duurt doorgaans tot en met de maand juli.

Het vroeg ophangen van de nestkast zorgt ervoor dat de vogels het vogelhuisje signaleren en eraan kunnen wennen. Dit verhoogt de kans dat jouw nestkastje wordt uitgekozen om in te broeden! Bij voorkeur hang je de nestkast op in het najaar, hierdoor kunnen vogels ook al gebruik maken van het kastje als slaapplek in de winter.

Nestkast ophangen? Kies de perfecte locatie

Ook vogels hebben een uitgesproken voorkeur als het gaat om het uitkiezen van een “huis”. Dat wil zeggen dat er verschillende factoren een rol spelen bij het kiezen van een vogelhuisje. Een nestkast ophangen wordt een stuk makkelijker met deze tips van de vogelbescherming. Die helpen jou de meest optimale plek voor de nestkast kiezen: 

  1. Hang de nestkast op een rustige plek. Hierdoor voelen vogels zich veilig en durven ze sneller naar binnen. Het is leuk om zicht te hebben op de nestkast, maar hang deze niet op een plek waar je zelf in de lente vaak zit of voorbij loopt.
  2. Hang de kast bij voorkeur niet op ‘t zuiden. Daar is (te) veel zonlicht. Met de vliegopening richting het noorden, oosten of noordoosten voorkom je ook dat het naar binnen regent.
  3. Doordat het vaak vanuit het zuidwesten waait, kun je de kast het beste ophangen met de opening gericht op het noordoosten. Hierdoor is de kast beschut tegen de wind. 
  4. Maak de aanvliegroute vrij van takken en andere obstakels. 
  5. Zorg ervoor dat katten niet gemakkelijk bij de kast kunnen komen.
  6. Vogels hebben het liefst buren van een verschillende soort. Hierbij kunnen de kasten ongeveer 3 meter uit elkaar hangen. Dezelfde soorten leven het liefst tien meter van elkaar verwijderd. Met uitzondering van huismussen, die broeden dan weer graag bij elkaar.
  7. Koloniebroeders zijn hierop een uitzondering, zij wonen wel weer graag in groepen. Hierdoor kunnen de nesten voor mussen, spreeuwen en zwaluwen dichter naast elkaar hangen.
  8. Hang de nestkast stabiel op, zorgt dat hij niet kan bewegen of vallen.
  9. Ophangen in het najaar helpt! Zo kunnen vogels kunnen er aan wennen en de kast als schuil- en slaapplek gebruiken.
  10. Vergeet de kast niet schoon te maken in september of oktober. Echt grondig reinigen lukt het best met kokend water. Zo kun je de nestkast een jaar later opnieuw een plekje geven.

 

Vergroot de kans op een nestje

Zoals hierboven aangegeven, helpt het vroeg ophangen van de nestkast bij het vergroten van de kans op een nestje in het voorjaar. Er zijn meerdere factoren die hier invloed op hebben, lees de tips in deze wiki als je hierover meer wilt weten.

Vogelhuisjes van de vogelbescherming

De nestkasten uit het assortiment van Marvy Green zijn gerelateerd aan de Vogelbescherming. Shop hier jouw nestkast voor de pimpelmees, roodborst, boomklever of mus.

Oklahoma

Met de nestkast Oklahoma kun je de meest voorkomende tuinvogels verwachten. De invliegopening van 34 mm is geschikt voor onder andere de mus, boomklever en koolmees. Bij dit huisje wordt de vogelkijkkaart en informatiefolder geleverd zodat je goed kunt zien welke vogel in het vogelhuisje is genesteld.

Nestkast Mus

€17,99

Kansas

In de stad zijn er steeds minder natuurlijke nestplaatsen beschikbaar. Daarom is een nestkast voor veel soorten vogels een goed alternatief. De halfopen nestkast Kansas van CJ Wildflife is bij de roodborst erg geliefd als nestplaats. In de tuin of op het balkon is het ook nog eens erg leuk om de vogels af en aan te zien vliegen!

Nestkast Roodborst Kansas

€14,99

Lagos

De Lagos nestkast is het moderne huis voor jouw tuinvogels. Met de opening van 34mm is deze geschikt voor de meest voorkomende tuinvogels. Onder andere de koolmees, boomklever, bonte vliegenvanger en natuurlijk ook de huismus. Let op dat je de nestkast niet in de volle zon hangt en zorg voor een vrije aanvliegroute.

Nestkast Lagos 34 mm

€12,95

Portland

De Portland nestkast is gemaakt voor de kleinste tuinvogels. Met zijn invliegopening van 28mm is deze geschikt voor onder andere pimpelmezen en kuifmezen. De kast is onderdeel van de “week van de nestkast” en komt dan ook in een mooie doos met daarbij een vogel kijkkaart en informatiefolder.

Nestkast Pimpelmees

€16,99

Een vogelhuisje ophangen is zo gepiept. De vogels zullen je dankbaar zijn! 
Zoek het groen dat bij jou past