Nestkast ophangen, waar en wanneer?

Wat is de functie van een nestkast?

Een nestkast is een – door mensen gemaakte – plek voor vogels om te nestelen. Steeds vaker verdwijnen natuurlijke nestplaatsen voor vogels. Met een goede nestkast help je vogels een handje om wél een goede plek te vinden om te nestelen en broeden. 

Waar en wanneer kun je het beste een nestkast ophangen?

In principe is een nestkast het hele jaar door van nut. In de winter biedt het een schuilplaats voor vogels tegen de koude, in het broedseizoen verbetert de nestkast de leefomgeving. De beste periode om een nestkast op te hangen is in het najaar tot en met maart. Dit is de maand waarin de meeste vogels beginnen met broeden. Het broedseizoen duurt doorgaans tot en met de maand juli.

 

Het vroeg ophangen van de nestkast zorgt ervoor dat de vogels de nestkast signaleren en eraan kunnen wennen. Dit verhoogt de kans dat jouw nestkastje wordt uitgekozen om in te broeden! Bij voorkeur hang je de nestkast op in het najaar, hierdoor kunnen vogels ook al gebruik maken van het kastje als slaapplek in de winter. 

De perfecte locatie

Ook vogels hebben een uitgesproken voorkeur als het gaat om het uitkiezen van een “huis”. Dat wil zeggen dat er verschillende factoren hierbij een rol spelen. De vogelbescherming geeft de volgende tips om ervoor te zorgen dat jouw nestkast op de meest optimale plek gehangen wordt:

 

  1. Hang de nestkast op een rustige plek. Hierdoor voelen vogels zich veilig en durven ze sneller naar binnen. Het is leuk om zicht te hebben op de nestkast, maar hang deze niet op een plek waar je zelf in de lente vaak zit/voorbij loopt.
  2. Hang de kast bij voorkeur niet op ‘t zuiden. Daar is (te) veel zonlicht. Met de vliegopening richting het noorden, oosten of noordoosten voorkom je ook dat het naar binnen regent.
  3. Doordat het vaak vanuit het zuidwesten waait, kun je de kast het beste ophangen met de opening gericht op het noordoosten. Hierdoor is de kast beschut tegen de wind. 
  4. Maak de aanvliegroute vrij van takken en andere obstakels. 
  5. Zorg ervoor dat katten niet gemakkelijk bij de kast kunnen komen.
  6. Vogels hebben het liefst buren van een verschillende soort. Hierbij kunnen de kasten ongeveer 3 meter uit elkaar hangen. Dezelfde soorten leven het liefst tien meter van elkaar verwijderd. Met uitzondering van huismussen, die broeden dan weer graag bij elkaar.
  7. Koloniebroeders zijn hierop een uitzondering, zij wonen wel weer graag in groepen. Hierdoor kunnen de nesten voor mussen, spreeuwen en zwaluwen dichter naast elkaar hangen.
  8. Hang de nestkast stabiel op, zorgt dat hij niet kan bewegen of vallen.
  9. Ophangen in het najaar helpt! Zo kunnen vogels kunnen er aan wennen en de kast als schuil- en slaapplek gebruiken.

Vergeet de kast niet schoon te maken in september of oktober. Echt grondig reinigen lukt het best met kokend water. 

Maten vlieggat nestkast

Nestkasten worden in verschillende vormen en maten gemaakt. Zelfs het formaat van het vlieggat is onderling verschillend en trekt om die reden andere vogels aan. De Portland nestkast heeft een diameter van 28 millimeter en is geschikt voor kleine vogeltjes als pimpelmezen en kuifmezen. De Lagos nestkast is met 34 millimeter een goed huisje voor veelvoorkomende tuinvogels als de koolmees, boomklever, maar ook de huismus.

Vergroot de kans op een nestje

Zoals hierboven aangegeven, helpt het vroeg ophangen van de nestkast bij het vergroten van de kast op een nestje in het voorjaar. Er zijn meerdere factoren die hier invloed op hebben, lees de tips in deze wiki als je hierover meer wilt weten.

Vogelbescherming

De nestkasten uit het assortiment van Marvy Green zijn gerelateerd aan de Vogelbescherming. Shop hier jouw nestkast voor de pimpelmees, roodborst, boomklever of mus.

Met de nestkast Oklahoma kun je de meest voorkomende tuinvogels verwachten. De invliegopening van 34mm is geschikt voor onder andere de mus, boomklever en koolmees. Ook bij deze variant wordt de vogel kijkkaart en informatiefolder geleverd.

Nestkast Oklahoma Mus

Nestkast Mus
€17,99
In de stad zijn er steeds minder natuurlijke nestplaatsen beschikbaar. Daarom is een nestkast voor veel soorten vogels een goed alternatief.
De half open nestkast Kansas van CJ Wildflife is erg geliefd als nestplaats bij de Roodborst. In de tuin of op het balkon is het ook nog eens erg leuk om de vogels af en aan te zien vliegen!

Nestkast Kansas

Nestkast Roodborst Kansas
€14,99
De Lagos nestkast is het moderne huis voor jouw tuinvogels. Met de opening van 34mm is deze geschikt voor de meest voorkomende tuinvogels. Onder andere de koolmees, boomklever, bonte vliegenvanger en natuurlijk ook de huismus. Let op dat je de nestkast niet in de volle zon hangt en zorg voor een vrije aanvliegroute.

Nestkast lagos

Nestkast Lagos 34 mm
€12,95
De Portland nestkast is gemaakt voor de kleinste tuinvogels. Met zijn invliegopening van 28mm is deze geschikt voor onder andere pimpelmezen en kuifmezen. De kast is onderdeel van de “week van de nestkast” en komt dan ook in een mooie doos met daarbij een vogel kijkkaart en informatiefolder.


Nestkast Pimpelmees

zie producten

Zoek het groen dat bij jou past