Boomspiegelplanten

Wat zijn geschikte planten voor in je boomspiegel?

Hoe ziet jouw ideale boomspiegeltuin eruit? Wat ga je doen? Bloemen zaaien, bolletjes planten, stekken uit je eigen tuin gebruiken. Durf te experimenteren! En vergeet niet: het hoeft niet in 1 keer perfect te zijn. Elk seizoen kun je je boomspiegeltuin verder beplanten.

Bij het beplanten van een boomspiegel is het goed om te letten op welke type planten geschikt hiervoor zijn. Een belangrijk aspect is bijvoorbeeld dat de wortels van deze planten niet al te veel ruimte nodig hebben. Daarnaast kan het in sommige gevallen ook onhandig zijn als de planten in de boomspiegel te hoog worden en hierdoor hinder veroorzaken op straat of parkeerplaatsen.

Daarnaast zijn de meeste boomspiegels ook nog eens droog en schaduwrijk. Het is dus een lastige plek voor planten. Planten zullen het eerste jaar wel groeien, daarna krijgen ze het moeilijker. Houd daar rekening mee en kies planten die bestand zijn tegen dit soort omstandigheden! Zo krijg je een tuintje dat lekker door blijft groeien. Kies planten die goed tegen schaduw kunnen, ondiep wortelen en weinig water nodig hebben.

Eenjarigen planten

Eenjarigen zaai je in het voor- of najaar. Ze bloeien één seizoen heel uitbundig. en vormen gedurende het seizoen zaden. Ze moeten dus knallen!

Eenjarigen bloeien in het voorjaar en de zomer. De zaden voor een nieuwe zaaironde oogst je in het najaar. Als de winter mild is, kunnen eenjarigen een tweede jaar vrolijk opnieuw bloeien. Klaproos (inheems), Gele ganzenbloem (inheems), Korenbloem (inheems), vergeetmenietje (inheems) en de Bolderik (inheems) zijn eenjarigen die het goed doen in een boomspiegel.

Klaprozen in boomspiegel

Twee- en meerjarigen planten

Twee- en meerjarigen hebben twee of meer jaren nodig om tot bloei te komen. Tweejarigen bloeien in het tweede jaar. Tweejarigen kun je ook heel goed in het najaar zaaien; ze bloeien dan het daaropvolgende jaar al. Meerjarigen doen er langer over om tot bloei te komen.

Na het vormen van de zaden sterven de planten af. Zaai de zaden daarna uit voor een nieuwe ronde. IJzerhard (inheems), Slangenkruid (inheems), Vingerhoedskruid (inheems) Muskuskaasjeskruid (inheems) zijn bekende tweejarigen. Duizendblad (inheems) is een meerjarige soort.

Vaste planten

Vaste planten komen elk jaar vanzelf terug. Lekker makkelijk in je boomspiegeltuin! Het enige dat je misschien na verloop van tijd moet doen is de plant splitsen omdat ie te veel ruimte in beslag neemt. Op die manier kun je andere buurt tuiniers in je buurt weer blij maken.

De meeste vaste planten sterven in de winter af en lopen in het voorjaar weer opnieuw uit. Je hebt ook wintergroene soorten, zoals de maagdenpalm (stinsenplant) die hun groene blad behouden. Ze groeien in een aantal jaar tot hun volwassen grootte. Veel vaste planten sterven in het najaar af om in het voorjaar weer boven de grond uit te piepen. De inheemse klokjesbloem (Campanula poscharskyana) is ook erg geschikt in de boomspiegel en verkrijgbaar bij marvy green.

Bloembollen

Bollen doen het goed in je boomspiegeltuin. Voorjaarsbloeiende bloembollen zoals tulpen, narcissen, blauwe druif en hyacinten plant je in het najaar, vanaf september tot december, vóór de eerste nachtvorst. Krokussen en narcissen doen het geweldig in een boomspiegeltuin. Maar je kunt ook bollen planten die in andere seizoenen bloeien. Guerilla Gardeners maakten een lijst van bollen, zodat er altijd wel iets bloeit in je boomspiegeltuin; lijst ‘een jaar lang bloembollen’. Dan is het volgend voorjaar gegarandeerd feest in jouw boomspiegel!

4,75
Ben jij de vrouw/man met een plan? Deze biologische Narcissen zijn 'in het groen', dat wil zeggen dat ze al...
37,50
Adopteer een boomspiegel in jouw buurt en fleur deze op met dit biologische, winterharde, planten en bloemenpakket. Lees onze wiki...
Inheemse zaden zijn belangrijk voor de biodiversiteit in Nederland - en het herstel hiervan. Deze zadenzakjes bevatten zaden van inheemse...

Zoek het groen dat bij jou past