Groendak: dit wil je weten + tips voor het aanvragen van groendak subsidie

Een groendak is een dak dat is begroeid met planten, grassen of kruiden. Die daken zie je steeds vaker terugkomen omdat ze een belangrijk onderdeel zijn in het vergroenen van de stad. Dat heeft allerlei positieve gevolgen voor het klimaat, de biodiversiteit en de leefbaarheid in de stad. Je kunt tegenwoordig ook groendak subsidie aanvragen bij gemeenten. Omdat we bij Marvy Green groot fan zijn van groendaken, zetten we alle informatie voor je op een rijtje.  

Welke voordelen heeft een groendak?

Je hebt heel veel voordeel van een groendak. Het is dus niet alleen fijn voor de stad, maar ook voor jouzelf. 

1. Buitentemperatuur daalt 

Een groen dak houdt minder warmte vast dan een zwart bitumen dak. Ook beïnvloedt de verdamping van het vastgehouden regenwater de omgevingstemperatuur. Het is natuurlijk verschillend per situatie, maar op een warme dag kan hierdoor de temperatuur wel 4 graden Celsius lager zijn dan bij een normaal dak. Dit heeft voornamelijk te maken met de reflectie van zonnestralen door de begroeiing. 

2. Elektriciteitsverbruik daalt in de zomer

Houd je in de zomer je huis koel door middel van een airco unit? Dan is dat met een groendak niet meer nodig. Een groendak werkt isoleren en zo is het mogelijk dat je zo’n 3 tot 7% aan energiekosten bespaart.

3. Minder gasverbruik in de winter

Uit onderzoek is gebleken dat woningen uit het bouwjaar 1988 tot 2012 gemiddeld 2% minder gas kosten hebben in de winter wanneer ze een groendak hebben. Dit komt mede door de substraatlaag die lucht vasthoudt tussen de begroeiing. Hierdoor zorgt deze voor extra isolatie.

4. Zonnepanelen presteren beter

Een zonnepaneel presteert het beste bij een temperatuur van 25 graden Celsius en op een bitumen dak is het in de zomer al snel een stuk warmer. Gemiddeld levert een zonnepaneel op een groen dak zo’n 6% meer energie.

Welke nadelen heeft een groendak?

Een groendak kent zeker ook wel wat nadelen. We zetten ze even onder elkaar zodat jij zelf de voor- en nadelen kunt afwegen. 

1. Niet ieder dak is geschikt

Wanneer je een groendak op je bestaande dak legt, moet je rekening houden met extra gewicht. De dakconstructie moet het gewicht van het groendak wel kunnen dragen. Gelukkig is het bij veel huizen mogelijk de constructie te versterken. Ook kun je kiezen voor onze lichtgewicht sedumtray. 

2. Kans op lekkage

Wanneer een groendak niet goed is aangelegd vergroot het de kans op lekkage. Je kunt het laten aanleggen door een professional, maar wanneer je de stappen volgt van het artikel ‘Groendak zelf aanleggen’ dan moet het ook goed komen. Het is daarbij altijd heel belangrijk om een goede wortelwerende laag aan te brengen. Wie dit niet doet vergroot de kans op lekkage. 

3. Niet alle planten zijn geschikt

Je kunt niet zomaar iedere soort plant op je dak leggen. Het zijn alleen speciale soorten die tegen de hoge temperatuur kunnen en niet diep hoeven te wortelen. Onze verschillende sedummatten zijn met zorg samengesteld met planten die wel geschikt zijn. 

4. Onderhoud

Een groendak vergt wel wat onderhoud. Dat is belangrijk om je dak goed te houden, dat geldt al helemaal wanneer er ook zonnepanelen op je dak liggen. Het onderhoud kan per groendak verschillend zijn. Bij Marvy Green kun je kiezen voor een sedumdak of een biodiversdak. Beide type daken hebben een eigen “gebruiksaanwijzing” als het gaat om onderhoud. We hebben ze beide voor je op een rijtje gezet in het artikel ‘Groendak onderhouden’. 

5. Een groendak is duurder dan een gewoon dak

De kosten van een groendak zijn hoger dan van een groendak. Dat zit hem onder andere in de aanleg, maar ook in het onderhoud. Toch kun je de kosten tegen de baten afwegen, want je kunt weer besparen op energie en gas. Ook kun je in aanmerking komen voor groendak subsidie.

Hoe je in aanmerking komt voor een groendak subsidie:

Je kunt groendak subsidie aanvragen. Veel gemeenten geven namelijk subsidies voor het bijdragen aan klimaatadaptatie. Hier valt onder andere het vergroenen van de stad, waterberging en het besparen van energie onder. Een groendak doet dit allemaal. Het aanleggen van een groendak kan voelen als een flinke investering, maar wanneer je hiervoor tegemoetkoming krijgt wordt het een stuk aantrekkelijker. 

Waar je op moet letten:

Bij het aanvragen van een groendak subsidie wordt regelmatig naar de volgende punten gevraagd;

  1. De wateropname per vierkante meter. Bij Marvy Green leveren we de groene daken waarbij het sedumrolsysteem een substraatmat van 40mm bevat. Dit zorgt voor een wateropname van 34 liter per vierkante meter. Dit biedt tevens ook nog eens een betere bodem voor de plantjes. Het verzadigd gewicht komt dan neer op 59 kilogram per vierkante meter.
  2. Hoeveelheid (sedum)plantjes in de vegetatiemat. Onze vegetatiematten bevatten 8+ verschillende soorten.
  3. De omvang van het dak en de kosten voor advies, aanleg en de groendak materialen an sich.

Controleer ook altijd of je de groendak subsidie aanvragen vooraf moet gebeuren. In veel gevallen kan dit tot 3 maanden na het plaatsen (of aanvraag van offerte) worden ingediend. Twijfel je over een aantal zaken? Je kunt bij ons vrijblijvend een offerte aanvragen waarbij wij rekening houden met eisen die worden gesteld door de instantie waar de aanvraag wordt ingediend. 

Waar je terecht kunt voor een groendak subsidie:

Ga je voor een groendak subsidie naar het lokale waterschap of naar je gemeente? Dit is afhankelijk per woonplaats en hierdoor kunnen ook de subsidies onderling verschillen. Daarnaast spreken ze bij het waterschap vaak over een stimuleringsbijdrage in plaats van een subsidie. In de meeste gevallen kun je al snel 20% van de kosten vergoed krijgen. Het overzicht hieronder geeft de procedures weer van de verschillende gemeenten in Nederland.

Mis je jouw gemeente? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of ‘m toe te laten voegen aan de lijst.

Zoek het groen dat bij jou past