Groendak subsidie

Hoe je in aanmerking komt voor een groendak subsidie:

Wil je een groendak subsidie aanvragen? Veel gemeenten geven subsidies voor het bijdragen aan klimaatadaptatie. Hier valt onder andere onder: het vergroenen van de stad, waterberging en het besparen van energie. Het aanleggen van een groendak kan voelen als een flinke investering, maar wanneer je hiervoor tegemoetkoming krijgt wordt het een stuk aantrekkelijker. Daarnaast levert het groendak ook veel voordelen op.

Waar je op moet letten:

Bij het aanvragen van een groendak subsidie wordt regelmatig naar de volgende punten gevraagd;

  1. De wateropname per vierkante meter. Bij Marvy Green leveren we de groene daken waarbij het sedumrolsysteem een substraatmat van 40mm bevat. Dit zorgt voor een wateropname van 34 liter per vierkante meter. Dit biedt tevens ook nog eens een betere bodem voor de plantjes. Het verzadigd gewicht komt dan neer op 59 kilogram per vierkante meter.
  2. Hoeveelheid (sedum)plantjes in de vegetatiemat. Onze vegetatiematten bevatten 8+ verschillende soorten.
  3. De omvang van het dak en de kosten voor advies, aanleg en de groendak materialen an sich.

Controleer ook altijd of je de groendak subsidie aanvragen vooraf moet gebeuren. In veel gevallen kan dit tot 3 maanden na het plaatsen (of aanvraag van offerte) worden ingediend. Twijfel je over een aantal zaken? Je kunt bij ons vrijblijvend een offerte aanvragen waarbij wij rekening houden met eisen die worden gesteld door de instantie waar de aanvraag wordt ingediend. 

Waar je terecht kunt:

Ga je voor een groendak subsidie naar het lokale waterschap of naar je gemeente? Dit is afhankelijk per woonplaats en hierdoor kunnen ook de subsidies onderling verschillen. Daarnaast spreken ze bij het waterschap vaak over een stimuleringsbijdrage in plaats van een subsidie. In de meeste gevallen kun je al snel 20% van de kosten vergoed krijgen. Het overzicht hieronder geeft de procedures weer van de verschillende gemeenten in Nederland.

 

Mis je jouw gemeente? Neem contact met ons op om de mogelijkheden of ‘m toe te laten voegen aan de lijst.

Naam stad/gemeente

Almelo Amersfoort Amstelveen
Amsterdam Apeldoorn Breda
Capelle a/d IJssel Den Bosch Den Haag
Eindhoven Groningen Helmond
Hengelo Hoek van Holland Hoogheemraadschap van Delfland
Lansingerland Leiden Middendelfland
Nijmegen Pijnackernootdorp Rijswijk
Rotterdam Schiedam Smallingerland
Soest Tilburg Utrecht
Waterschap Rivierenland Westland Woerden
Ypenburg

Zoeterwoude

De financiële voordelen van een groendak:

Binnentemperatuur daalt in de zomer.

Dit is natuurlijk verschillend per situatie, maar op een warme dag kan de temperatuur wel 4 graden Celsius lager zijn dan bij een normaal dak. Dit heeft voornamelijk te maken met de reflectie van zonnestralen door de begroeiing.

 

Elektriciteitsverbruik daalt in de zomer.

Wanneer je in de zomer het huis koel houdt, doormiddel van een airco unit, is het mogelijk dat je zo’n 3 tot 7% aan energiekosten bespaart.

 

Minder gasverbruik in de winter.

Uit onderzoek is gebleken dat woningen uit het bouwjaar 1988 tot 2012 gemiddeld 2% minder gaskosten hebben in de winter. Dit komt mede door de substraatlaag die lucht vasthoudt tussen de begroeiing. Hierdoor zorgt deze voor extra isolatie.

 

Buiten temperatuur daalt.

Een groen dak houdt minder warmte vast dan een zwart bitumen dak. Ook beïnvloedt de verdamping, van het vastgehouden, regenwater de omgevingstemperatuur.

 

Zonnepanelen presteren beter.

Een zonnepaneel presteert het beste bij een temperatuur van 25 graden Celsius en op een bitumen dak is het in de zomer al snel een stuk warmer. Gemiddeld levert een zonnepaneel op een groen dak zo’n 6% meer energie.

 

Voor welke initiatieven kun je nog meer subsidie ontvangen?

Wanneer je subsidie aanvraagt via het waterschap of jouw gemeente kun je vaak ook subsidie aanvragen voor andere vormen van wateropvang. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een regenton.

Ben je benieuwd naar andere subsidies die gelden in relatie tot duurzaamheid? Check: www.verbeterjehuis.nl

Zoek het groen dat bij jou past