Sedum

Van welke plantjes is zo’n groendak eigenlijk gemaakt?

De groene daken die Marvy Green verkoopt bestaan voor een groot deel uit sedum. Sedum is een type vetplant die door haar natuurlijke eigenschappen zeer geschikt is voor het vergroenen van jouw dak.

 

Sedum wordt in de volksmond ook wel vetkruid genoemd en is een geslacht uit de vetplantenfamilie; Crassulaceae. Vetplanten “succulents” zijn planten die er bekend om staan dat zij goed zijn in het opslaan van water. In het geval van sedum wordt het water opgeslagen in het blad. Dit zorgt ervoor dat tijdens een droge en hete dag het verlies van vocht wordt geminimaliseerd. Om in leven te blijven heeft sedum weinig water en voedingsstoffen nodig. Dit maakt de plantjes uitermate geschikt voor groendaken. Daarnaast is Sedum, door hun roots in droge en/of koude gebieden, gewend aan extremere weersomstandigheden.

 

Voordelen van een sedum groendak
  • Een sedumdak houdt zichzelf in stand en onderhoud is minimaal
  • Het is een kostenbesparende vergroeningsmethode
  • Sedum kan zeer ondiep wortelen
  • Dakbedekking met sedum is lichtgewicht door geringe substraatlaagdiepte
  • De vegetatie kan goed tegen droogte
Wanneer een groendak aanleggen?

Sedumdaken kunnen in principe het hele jaar door worden aangelegd. Enkel onder vorst-omstandigheden is uitlevering en installatie van het groendak niet mogelijk. Wanneer het vriest is het namelijk niet mogelijk om de vegetatiematten op te rollen. De lente en herfst zijn het meest geschikt voor de aanleg van groendaken; je loopt de minste risico’s op uitdroging van de plantjes en het zijn gunstige seizoenen voor de groei van het sedum. Heeft het net geregend? Ben dan voorzichtig en houd rekening met gladheid op het dak. 

 

Een groendak met sedumvegetatie is winterhard en in de matten die je bij Marvy Green koopt zijn meerjarige planten verwerkt. Sedums gaan in de winter in ruststand en zullen dan roodkleuren. In geval van gemixte matten zul je zien dat grassen, kruiden en waardplanten zich in de winterperiode iets terugtrekken, om vervolgens in het voorjaar weer tot bloei te komen!

 

Bron: Sempergreen.com


Bekijk groendaken

Zoek het groen dat bij jou past