Sedumdak: dit wil je allemaal weten

Sedumdak: dit wil je allemaal weten

Een sedumdak is een bepaald type groendak en een fantastische manier om voor meer groen te zorgen in de stad. Dat komt het klimaat en de leefbaarheid in de stad ten goede. We vertellen je graag meer over welke plantjes precies voor zo’n sedumdak worden gebruikt en wat de voor- en nadelen zijn. Ook vertellen we je meer over de kosten van zo’n dak en hoe je daar subsidie voor kunt aanvragen.

Van welke plantjes is zo'n sedumdak eigenlijk gemaakt?

De groendaken die Marvy Green verkoopt bestaan voor een groot deel uit sedum. Sedum is een type vetplant die door haar natuurlijke eigenschappen zeer geschikt is voor het vergroenen van jouw dak.

 

Sedum wordt in de volksmond ook wel vetkruid genoemd en is een geslacht uit de vetplantenfamilie; Crassulaceae. Vetplanten “succulents” zijn planten die er bekend om staan dat zij goed zijn in het opslaan van water. In het geval van sedum wordt het water opgeslagen in het blad. Dit zorgt ervoor dat tijdens een droge en hete dag het verlies van vocht wordt geminimaliseerd. Om in leven te blijven heeft sedum weinig water en voedingsstoffen nodig. Dit maakt de plantjes uitermate geschikt voor groendaken. Daarnaast is sedum, door hun roots in droge en/of koude gebieden, gewend aan extremere weersomstandigheden.

Sedumplantjes van dichtbij

Wanneer een sedumdak aanleggen?

Sedumdaken kunnen in principe het hele jaar door worden aangelegd. Enkel onder vorst-omstandigheden is levering en installatie van het groendak niet mogelijk. Wanneer het vriest, is het namelijk niet mogelijk om de vegetatiematten op te rollen. De lente en herfst zijn het meest geschikt voor de aanleg van groendaken; je loopt de minste risico’s op uitdroging van de plantjes en het zijn gunstige seizoenen voor de groei van het sedum. Heeft het net geregend? Ben dan voorzichtig en houd rekening met gladheid op het dak.  

Een groendak met sedumvegetatie is winterhard en in de matten die je bij Marvy Green koopt zijn meerjarige planten verwerkt. Sedums gaan in de winter in ruststand en zullen dan rood kleuren. In geval van gemixte matten zul je zien dat grassen, kruiden en waardplanten zich in de winterperiode iets terugtrekken, om vervolgens in het voorjaar weer tot bloei te komen!

 

Wat is het voordeel van een sedumdak?

Een sedumdak is een van de mogelijkheden als je voor een groendak kiest. Het voordeel van een sedumdak ten opzichte van andere groendaken is dat:

  • Een sedumdak zichzelf in stand houdt en het onderhoud minimaal is
  • Het een kostenbesparende vergroeningsmethode is
  • Sedum zeer ondiep kan wortelen
  • Dakbedekking met sedum lichtgewicht is door de geringe substraatlaagdiepte
  • De vegetatie goed tegen droogte kan

Nadelen sedumdak

Er zijn ook wat nadelen van een sedumdak. We zetten ze even op een rijtje, al willen we benadrukken dat deze nadelen minimaal zijn.

  • Ondanks dat een sedumdak licht is, kan het extra gewicht van de bodem en de plantjes ervoor zorgen dat er een aanpassing van het dak nodig is. Je kunt advies inwinnen of dit voor jou ook nodig is. 
  • Wanneer je sedumdak niet goed is aangelegd, loop je kans op lekkages. Win daarom goed advies in en volg goed de stappen uit ons artikel ‘groendak zelf aanleggen’. 
  • Een sedumdak is niet goedkoop. Wel kun je in de meeste gemeentes subsidie aanvragen, wat de aanleg een stuk betaalbaarder maakt.

Sedumdak kosten

De sedumdak kosten zijn uiteraard afhankelijk van het oppervlakte. Ook kan de prijs afhankelijk zijn van of je het sedumdak zelf aanlegt of laat aanleggen door een bedrijf. 


De sedummatten van Marvy Green zijn gemakkelijk zelf aan te leggen. In deze matten is het sedum al geworteld en ze kunnen eenvoudig worden uitgerold over jouw dak. De prijs begint vanaf €51,65. Om je een totaal kostenplaatje te kunnen geven, kun je vrijblijvend een offerte aanvragen.

Sedumdak subsidie

Je kunt flink in de kosten van een sedumdak besparen met een speciale sedumdak subsidie. Die kun je bij je gemeente aanvragen. Alle informatie daarover hebben we uitgebreid beschreven in het artikel over groendak subsidie

 

Direct aan de slag met een sedumdak? Bekijk onze groendaken!

 

Bron: Sempergreen.com
Zoek het groen dat bij jou past